Sport

Cine este Irlanda de Nord, primul adversar al României înainte de EURO 2024: „Selecționată Championship”

România înfruntă Irlanda de Nord pe Arena Națională, vineri, 22 martie, de la ora 21:45. Este primul test pentru „tricolori” înainte de EURO 2024 din Germania.
21.03.2024 | 23:05
Cine este Irlanda de Nord primul adversar al Romaniei inainte de EURO 2024 Selectionata Championship
Cine este Irlanda de Nord, primul adversar al României înainte de EURO 2024. Foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

România a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru EURO 2024 din vară. „Tricolorii” vor disputa primul meci amical al anului contra Irlandei de Nord, vineri, 22 martie, de la ora 21:45. FANATIK a dezvăluit în exclusivitate că 25.000 de bilete s-au vândut cu o zi înainte de meciul de pe Arena Națională.

Cine este Irlanda de Nord, primul adversar al României înainte de EURO 2024

De asemenea, Irlanda de Nord este primul test pentru România după calificarea la turneul final din Germania. Selecționata lui Michael O’Neill nu s-a calificat la EURO 2024 la capătul unei campanii de calificare de-a dreptul dezamăgitoare.

ADVERTISEMENT

Irlanda de Nord a terminat pe locul 5 în Grupa H, penultimul, cu doar 9 puncte în 10 partide. Naționala lui Michael O’Neill a adunat doar 3 victorii într-o grupă cu Danemarca, Slovenia, Finlanda, Kazahstan și San Marino.

În vârstă de 54 de ani, Michael O’Neill a preluat banca naționalei Irlandei de Nord în 2022. Tehnicianul a mai pregătit naționala Irlandei de Nord în perioada 2011-2020. Între cele două mandate, Michael O’Neill a antrenat-o pe Stoke City.

ADVERTISEMENT

Lotul Irlandei de Nord pentru amicalul cu România: „Selecționată Championship”

Irlanda de Nord are numeroase absențe pentru duelul cu România de pe Arena Națională. Atât fundașul Jamal Lewis, cât și extrema dreaptă Ross McCausland nu vor fi pe teren contra naționalei lui Edi Iordănescu, din cauza unor probleme fizice.

Jonny Evans, fundașul celor de la Manchester United, Conor Washington și Terry Devlin sunt alți jucători care nu sunt disponibili pentru meciul de pregătire contra României. Cel mai bine cotat fotbalist din lotul lui Michael O’Neill este mijlocașul central Shea Charles, 11 milioane de euro (Southampton).

ADVERTISEMENT

Tot în Championship evoluează și ceilalți fotbaliști bine cotați ai naționalei Irlandei de Nord: fundașul Hume (Sunderland, 5 milioane euro), stoperul McNair (Middlesbrough, 4,5 milioane de euro) sau fundașul stânga Lewis (Watford, 4 milioane de euro). „Selecționata Championship”, a fost remarca făcută de Federația Română de Fotbal pe site-ul oficial la adresa Irlandei de Nord.

Irlanda de Nord, o singură prezență la EURO

Majoritatea fotbaliștilor din lotul naționalei Irlandei de Nord provin din ligile inferioare din fotbalul englez. Acestora li se adaugă nume din Scoția (St. Mirren, Kilmarnock, Rangers) sau (Asteras Tripolis – Grecia, Aarhus – Danemarca).

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Irlanda de Nord a bifat o singură prezență la EURO. Clasată pe locul 74 FIFA, naționala lui Michael O’Neill a luat parte la turneul final continental din Franța 2016, când s-a oprit în „optimi” după 0-1 cu Țara Galilor.

Irlanda de Nord are în palmares și 3 apariții la Campionatele Mondiale din 1958, 1982 și 1986. În 1958, Irlanda de Nord a ajuns până în sferturile de finală și a terminat turneul pe locul 8. România și Irlanda de Nord s-au întâlnit în grupele UEFA Nations League în 2020. Atât la Belfast, cât și la București scorul a fost 1-1.

ADVERTISEMENT