Sport

Ce așteaptă Edi Iordănescu de la ”dubla” cu Irlanda de Nord și Columbia. Cu cine se luptă Ianis Hagi să prindă lotul pentru EURO 2024

Selecționerul va verifica la amicalele cu Irlanda de Nord și Columbia posturile unde România are probleme și îi va testa pe tricolorii care nu joacă la echipele de club
18.03.2024 | 15:58
Ce asteapta Edi Iordanescu de la dubla cu Irlanda de Nord si Columbia Cu cine se lupta Ianis Hagi sa prinda lotul pentru EURO 2024
ADVERTISEMENT

Naționala României s-a reunit în weekend, la Mogoșoaia, pentru prima dată după calificarea la EURO 2024, în vederea meciurilor amicale cu Irlanda de Nord (vineri, 22 martie, Arena Națională, ora 21:45) și Columbia (marți, 26 martie, Madrid, ora 21:30). Pentru această acțiune, selecționerul Edi Iordănescu a apelat la un lot extins de 29 de jucători, pentru a-și face o impresie cât mai clară asupra potențialului fiecăruia. La turneul final vor ajunge 23, dintre care 3 portari.

Edi Iordănescu a convocat trei fundași dreapta pentru meciurile cu Irlanda de Nord și Columbia. Probleme cu Andrei Rațiu

Edi Iordănescu a convocat aproape toți tricolorii importanți care au contribuit la calificare. Lipsește doar Vladimir Screciu, indisponibil din cauza unei microleziuni musculare suferite în timpul meciului Universitatea Craiova – FCU Craiova 2-1, disputat pe 10 martie.

ADVERTISEMENT

Selecționerul și-ar dori să meargă în Germania cu cât mai mulți fotbaliști din nucleul de bază care a contribuit la performanța calificării României după opt ani la un eveniment fotbalistic major, dar este nemulțumit că unii nu joacă la echipele lor de club.

Edi Iordănescu se confruntă cu câteva probleme mari pe care speră să le rezolve după meciurile cu Irlanda de Nord și Columbia. Cele mai mari bătăi de cap îi dau postul de fundaș dreapta. Asta pentru că titularul Andrei Rațiu (25 de ani/14 selecții) este rezervă la Rayo Vallecano și are apariții meteorice pe teren.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea selecționerul a inclus în lot încă doi fundași dreapta, Cristian Manea (26 de ani/25 de selecții) și Vasile Mogoș (31 de ani/4 selecții), ambii de la CFR Cluj. Edi vrea să vadă la cel nivel este Rațiu, fără minute prea multe în Primera, dar să se și acopere în cazul în care va trebui să renunțe la ”spaniol”, dacă acesta va continua să facă tușa la club până la EURO 2024.

Cristi Manea are un mare avantaj, poate juca atât fundaș dreapta, cât și stânga, dar și stoper. De altfel, postul de bază al fotbalistului de la CFR Cluj la loturile de juniori a fost cel de fundaș central.

ADVERTISEMENT

Se caută rezervă pentru Bancu

O altă problemă stringentă din agenda lui Edi Iordănescu o reprezintă alegerea variantei de rezervă pentru Nicușor Bancu (31 de ani/33 de selecții), titularul postului de fundaș stânga. Aici, selecționerul a optat pentru Deian Sorescu (26 de ani/14 selecții), cel mai polivalent tricolor. Fotbalistul a jucat la națională pe cinci poziții: fundaș dreapta, fundaș stânga, mijlocaș stânga, extremă dreapta și extremă stânga.

Folosit la Gaziantep mai mult de la mijloc în sus, Deian Sorescu este considerat de Edi Iordănescu, pentru moment, o soluție mai bună decât veteranul Mario Camora (37 de ani/CFR Cluj), ieșit din cărțile pentru EURO 2024 din cauza deselor accidentări, precum și decât fundașii stânga pe care îi monitorizează din campionatul intern, Valentin Țicu (Petrolul/23 de ani), Andres Dumitrescu (Sepsi/22 de ani), Raul Opruț (Hermannstadt/26 de ani).

ADVERTISEMENT

Rapidistul Andrei Borza (Rapid/18 ani) și-a compromis defintiv șansele de a merge la EURO 2024, după escapada nocturnă de la Iași, episod care l-a dezamăgit rău pe selecționer.

Jucătorii polivalenți au șanse mai mari să prindă lotul pentru EURO 2024: Sorescu, Screciu și Drăguș

În planurile lui Edi Iordănescu jucătorii polivalenți au o șansă în plus să fie incluși în lotul de 23 pentru EURO 2024. În această categorie se află trei tricolori:

  • Deian Sorescu, care poate juca fără probleme pe cinci posturi.
  • Vladimir Screciu, care a dat un randament foarte bun în preliminarii ca mijlocaș central, dar la nevoie poate fi retras și fundaș central
  • Denis Drăguș, folosit de Edi Iordănescu extremă stânga, dar și vârf în anumite momente ale jocului

Ianis Hagi se luptă cu Dennis Man și Olimpiu Moruțan pentru a merge la EURO 2024

Meciurile cu Irlanda de Nord și Columbia vor fi decisive pentru Ianis Hagi. El se află în aceeași situație ca și Andrei Rațiu. Ianis a fost jucător esențial în campania de calificare, dar se confruntă cu mari probleme la Alaves, unde este rezervă și joacă din când în când pe finalurile de meci. Din informațiile FANATIK, Ianis Hagi luptă pentru un loc în lotul de 23 care va merge la EURO 2024 cu Dennis Man și Olimpiu Moruțan.

În lotul de 23 vor fi doar 20 de jucători de câmp, astfel că Edi Iordănescu trebuie să-și asigure, practic, dubluri pentru fiecare post. Ianis ar mai putea fi luat în calcul și ca mijlocaș ofensiv, rol în care fost distribuit în meciul cu Andorra (4-0), când a și marcat un gol. Pentru a prinde însă acea poziție ar trebui să sară din schemă Darius Olaru, unul dintre cei mai în formă jucători de la FCSB și din SuperLiga.

Din informațiile FANATIK, strategia lui Edi Iordănescu este ca pentru posturile unde există soluții valoroase să mizeze pe jucătorii care au meciuri în picioare.

Cea mai mare concurență este la extrema stângă: Mihăilă, Coman, Drăguș

Cea mai mare concurență este la extrema stângă, unde sunt Valentin Mihăilă, Florinel Coman și Denis Drăguș. Toți joacă meci de meci și trec printr-o formă foarte bună. Aici, selecționerul poate jongla cu Drăguș vârf, ceea ce ar pune sub semnul întrebării prezența lui Denis Alibec în lotul final.

În acest moment, Edi Iordănescu are cam șase-șapte puncte fixe în echipă: cuplul de fundași centrali Burcă – Drăgușin, Nicușor Bancu, fundaș stânga, la mijloc căpitanul Nicolae Stanciu și Răzvan Marin, iar în față, Dennis Man și Florinel Coman.

Pentru postul de portar, Horațiu Moldovan va începe pregătirile pentru EURO 2024 tot ca numărul 1, dar în aceste două meciuri amicale din martie trebuie să demonstreze că în ciuda statutului de rezervă de la Atletico Madrid este mai în formă decât Florin Niță, Ștefan Târnovanu sau Marian Aioani.

Mesajul lui Edi Iordănescu pentru tricolori

Selecționerul Edi Iordănescu a explicat printr-un mesaj pe site-ul FRF că niciun tricolor nu are locul asigurat la EURO 2024. Evident, încearcă să-i țină pe toți în priză.

”Partidele echipei naționale din această lună reprezintă primul și unicul test veritabil pe care îl avem la dispoziție pentru pregătirea EURO 2024. Amicalele programate în vară, chiar înaintea turneului final, vor fi într-un context diferit, cu deja alte obiective.

Pentru o perspectivă cât mai corectă asupra resurselor pe care ne putem baza la EURO am decis convocarea unui număr mai mare de jucători la această acțiune. Însă, și vreau să accentuez acest lucru, fotbaliștii care nu se regăsesc acum pe această listă nu înseamnă că vor lipsi automat și din lotul pentru Campionatul European! La fel cum cei prezenți acum nu au, prin această convocare, vreo garanție privind participarea lor la EURO 2024!”, a precizat selecționerul.

E foarte important ca tricolorii să joace în următoarele luni

Edi Iordănescu a mai menționat: ”Există două filtre în urma cărora voi decide lotul cu care România va aborda turneul final din Germania. Primul îl reprezintă modul în care jucătorii convocați vor reacționa la antrenamentele din aceste zile și la cele două meciuri cu Irlanda de Nord și Columbia, iar al doilea este reprezentat de evoluția fiecărui jucător monitorizat, la cluburi, de la final de martie până la reunirea echipei naționale premergătoare EURO 2024.

Am încredere deplină în grupul unit care a obținut performanța calificării României și a scris o pagină frumoasă de istorie pentru echipa națională. Evoluția acestor jucători a demonstrat deja tuturor în preliminarii nivelul pe care îl putem atinge și este și unul din argumentele pentru care ei se regăsesc în lotul de azi”.

Cum ar putea arăta România la meciul cu Irlanda de Nord

H. Moldovan – Rațiu, A. Burcă, R. Drăgușin, Bancu – Cicâldău, R. Marin N. Stanciu – Man, Pușcaș, Fl. Coman

Tricolorii care sunt în acest moment siguri de prezența la EURO 2024

  1. Horațiu Moldovan
  2. Cristian Manea
  3. Andrei Burcă
  4. Radu Drăgușin
  5. Nicușor Bancu
  6. Deian Sorescu
  7. Nicolae Stanciu
  8. Marius Marin
  9. Vladimir Screciu
  10. Alexandru Cicâldău
  11. Răzvan Marin
  12. Dennis Man
  13. Valentin Mihăilă
  14. Denis Drăguș
  15. Florinel Coman
  16. George Pușcaș

Lotul României pentru meciurile cu Irlanda de Nord și Columbia

PORTARI
Horațiu MOLDOVAN (Atletico Madrid | Spania, 9/0), Florin NIȚĂ (Gaziantep | Turcia, 19/0), Ștefan TÂRNOVANU (FCSB, 1/0), Marian AIOANI (FC Rapid 1923, 0/0);

FUNDAȘI
Andrei RAȚIU (Rayo Vallecano | Spania, 15/1), Cristian MANEA (CFR Cluj, 24/2), Vasile MOGOȘ (CFR Cluj, 4/0), Andrei BURCĂ (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 25/1), Radu DRĂGUȘIN (Tottenham | Anglia, 13/0), Adrian RUS (Pafos | Cipru, 19/1), Ionuț NEDELCEARU (Palermo | Italia, 25/2), Bogdan RACOVIȚAN (Raków | Polonia, 0/0), Nicușor BANCU (Universitatea Craiova, 34/2), Deian SORESCU (Gaziantep | Turcia, 14/0);

MIJLOCAȘI
Nicolae STANCIU (Damac | Arabia Saudită, 66/14), Marius MARIN (Pisa | Italia, 15/0), Alexandru CICÂLDĂU (Konyaspor | Turcia, 35/4), Răzvan MARIN (Empoli | Italia, 52/3), Olimpiu MORUȚAN (Ankaragucu | Turcia, 14/1), Darius OLARU (FCSB, 15/0), Adrian ȘUT (FCSB, 0/0), Dennis MAN (Parma | Italia, 20/6), Valentin MIHĂILĂ (Parma | Italia, 17/4), Ianis HAGI (Deportivo Alaves | Spania, 31/4), Denis DRĂGUȘ (Gaziantep | Turcia, 8/2), Florinel COMAN (FCSB, 12/1);

ATACANȚI
George PUȘCAȘ (Bari | Italia, 40/11), Denis ALIBEC (Muaither | Qatar, 36/5), Florin TĂNASE (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 17/2).

Meciurile din grupa României de la EURO 2024

  • 17 iunie: ROMÂNIA – Play-off B (Munchen, 16:00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19:00)
  • 21 iunie: Slovacia – Play-off B (Dusseldorf, 16:00)
  • 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22:00)
  • 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00), Play-off B – Belgia (Stuttgart, 19:00)

Din fiecare grupă se califică în faza optimilor de finală primele două clasate, plus cele mai bune 4 locuri trei din toate cele 6 grupe EURO 2024.

  • 6 participări la turneul final al Campionatului European are naționala României, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. Cea mai bună performanţă a fost realizată în 2000, când Hagi și compania s-a calificat în sferturi de finală.
ADVERTISEMENT