News

Cine este Ismail Haniyeh, liderul organizației Hamas! Ce urmăresc teroriștii arabi în Israel

12.05.2021 | 14:55
Cine este Ismail Haniyeh liderul organizatiei Hamas Ce urmaresc teroristii arabi in Israel
În fruntea organizației Hamas se află un lider care conduce ostilitățile cu mână de fier. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK încearcă să-ți deslușească hățișurile organizației Hamas și îți prezintă liderii din spatele grupării teroriste, dar și țelul suprem al acesteia. Sunt câteva nume grele, nume asociate cu mai multe evenimente teribile în zonă. Unul singur iese însă în evidență și este responsabil pentru cele petrecute în ultimele ore în Fâșia Gaza. 

Vorbim despre o escaladare a tensiunilor dintre israelieni şi palestinieni, escaladare în urma căreia militanții palestinieni din Gaza au tras sute de rachete către Israel. La rândul lor, aceștia au intensificat atacurile aeriene asupra enclavei de coastă, pe măsură ce tulburările s-au răspândit din oraşe în afara Ierusalimului.

ADVERTISEMENT

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a ezitat o clipă și a declarat  că militanţii din Fâşia Gaza vor plăti un preţ foarte mare, după o zi de tiruri de rachete în Gaza şi atacuri aeriene israeliene în enclava palestiniană.

Cine este liderul din spatele organizației Hamas!

Din păcate, bombardamentele israeliene din Gaza au ucis cel puţin 28 de persoane, inclusiv 10 copii şi au rănit încă 152 de oameni, potrivit oficialilor de sănătate palestinieni. Armata israeliană a declarat că a ucis peste 15 militanţi.

ADVERTISEMENT

Mai mult de atât, ministrul israelian al apărării, Benny Gantz a prevenit că bombardamentele israeliene către Fâşia Gaza nu sunt “decât începutul”.

Mişcarea islamistă Hamas este pregătită să înfrunte o intensificare a atacurilor israeliene în Fâşia Gaza, a afirmat și şeful său într-o alocuţiune televizată.

ADVERTISEMENT

“Dacă (Israelul) vrea o escladare, rezistenţa este pregătită şi dacă (Israelul) vrea să se oprească, suntem de asemenea pregătiţi”, a declarat  Ismail Haniyeh, solicitând forţelor de ordine israeliene să se retragă de pe Esplanada Moscheilor de la Ierusalim.

De altfel, o clădire rezidenţială de 13 etaje din Gaza s-a prăbuşit după unul dintre zecile de tiruri israeliene. Mai mulți localnici au afirmat că locuinţele le-au fost zguduite, iar cerul luminat de tirurile israeliene.

ADVERTISEMENT

Cine este Ismail Haniyeh, omul care conduce Hamas

Se știe despre Ismail Haniyeh că este născut în luna ianuarie a anului 1963. Așadar, are 58 de ani și mulți dintre ei sunt plini de sânge. Alături de Mahmoud al-Zahar, Haniyeh este liderul Hamas în Gaza și fost prim-ministru al Autorității Palestiniene.

Acesta a fost demis la 14 iunie 2007 de către președintele palestinian Mahmoud Abbas în încercarea de a contracara influența din ce în ce mai mare a organizației în teritoriile palestiniene.

Sursa foto – hepta.ro

Nu a primit prea bine anunțul și a refuzat să recunoască demiterea. Mai mult de atât, Consiliul Legislativ Palestinian, în care Hamas a obținut majoritatea la alegerile din 25 ianuarie 2006, îi respectă autoritatea pe care și-o exercită de facto.

Interesant este că după demiterea lui, președintele Mahmoud Abbas l-a numit ca înlocuitor pe Salam Fayyad. Acest gest a fost considerat ilegal, deoarece potrivit legii palestiniene președintele poate demite un prim-ministru dar nu poate numi un altul în locul său fără acordul Consiliului Legislativ, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Fayyad.

Ce studii are Ismail Haniyeh, omul numărul 1 în Hamas

De asemenea, despre Ismail Haniyeh se știe că a fost considerat la început unul dintre cei mai tineri lideri ai organizației. Culmea, bărbatul căruia i se pun în cârcă o mulţime de crime este absolvent al Universității Islamice din Gaza.

A terminat studiile chiar în anul înființării Hamas, 1987. Acesta este licențiat în literatură arabă şi profesorii, spun despre el, că era chiar un elev sârguincios.

Sursa foto – hepta.ro

La câţiva ani distanţă, în 1993, Ismail Haniyeh a devenit decanul aceleiași universități unde a condus și organizația studențească a Hamas.

A fost unul dintre apropiații șeicului Ahmad Yasin și a reprezentat organizația de nenumărate ori la întâlnirile cu Autoritatea Palestiniană.

Cum a ajuns Ismail Haniyeh în închisoare

Ismail Haniyeh a participat la proteste în Prima Intifadă și a primit o scurtă condamnare la închisoare. Autoritățile de ocupație israeliene au fost cele care l-au pedepsit atunci.

A fost reținut din nou de Israel în 1988 și închis pentru șase luni. Din 1989 a petrecut trei ani de zile la închisoare. După eliberarea sa în 1992, autoritățile l-au deportat în Liban alături de înalți lideri ai Hamas, Abdel-Aziz al-Rantissi, Mahmoud Zahhar, Aziz Duwaik și alți 400 de activiști.

Sursa foto – hepta.ro

Activiștii au stat la Marj al-Zahour în sudul Libanului timp de peste un an, unde, potrivit BBC News, Hamas „a primit o expunere media fără precedent și a devenit cunoscut în întreaga lume”.

Cum a supraviețuit liderul Hamas unei tentative de asasinat

Poziția sa în cadrul Hamas a continuat să se întărească în timpul celei de-a doua Intifade datorită relației pe care o avea cu Yassin, dar și din cauza asasinărilor unei mari părți din conducerea Hamas de către forțele de securitate israeliene.

Și el a fost vizat de Forțele de Apărare pentru o presupusă implicare în atacuri împotriva cetățenilor israelieni. În urma unui atentat sinucigaș la Ierusalim în 2003, a fost ușor rănit la mâna stângă.

Sursa foto – hepta.ro

A supraviețuit atunci unui atac cu bombă al Forțelor Aeriene Israeliene, forțe care încercau să elimine conducerea Hamas.

Interesant este că pe 2 mai 2011, Haniyeh a condamnat uciderea de către forțele americane a lui Osama bin Laden, liderul Al Qaida și a spus că operațiunea este „continuarea opresiunii americane și vărsarea de sânge a musulmanilor și arabilor”. „Condamnăm asasinarea și uciderea unui sfânt războinic arab”, a mai transmis atunci liderul Hamas.

Ce solicită organizația Hamas

Despre Haniyeh se mai știe că este căsătorit și are treisprezece copii. Potrivit presei locale, Haniyeh este milionar, bani pe care îi face din impozitul de 20% perceput pentru toate articolele care intră prin tuneluri din Egipt către Fâșia Gaza.

De altfel, fiul său cel mare, a fost arestat de autoritățile egiptene la trecerea frontierei Rafah cu câteva milioane de dolari asupra lui, bani pe care acesta intenționa să-i ducă în Gaza.

Sursa foto – hepta.ro

De remarcat că în Carta Mișcării Hamas este stipulat ferm că orice compromis cu Israelul e respins și se susține înființarea unui stat arab pe teritoriul israelian. La scurt timp după apariția cartei, organizația a fost interzisă de către autoritățile israeliene trecând în clandestinitate.

De altfel, Carta trasează câteva idei cu origini în concepte islamice. Teritoriul israelian este considerat potrivit jurisprudenței musulmane, un loc „waqf“ islamic astfel acceptarea existenței statului Israel reprezentând o încălcare a aceleiași jurisprudențe musulmane. Din această cauză statele arabe consideră teritoriile pe care este situat Israelul drept „teritoriile ocupate“.

ADVERTISEMENT