News

Cine este românul care a lucrat la SpaceX, compania înființată de Elon Musk. Și-a început cariera la Bacău

Românul care a lucrat la SpaceX, compania lui Elon Musk, s-a născut la Bacău. Și-a început studiile în România, iar apoi a ajuns în SUA.
12.01.2024 | 23:24
Cine este romanul care a lucrat la SpaceX compania infiintata de Elon Musk Sia inceput cariera la Bacau
Românul care a lucrat la SpaceX, compania înființată de Elon Musk. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cine este românul care a lucrat la SpaceX, compania înființată de Elon Musk. Este vorba despre Bogdan Marcu, inginer aeronaval și spațial, doctor în inginerie spațială și expert în proiectarea și realizarea motoarelor de rachete.

Bogdan Marcu, românul care a lucrat la SpaceX

Bogdan Marcu are 64 de ani și s-a născut în Bacău. Și-a terminat studiile liceale în localitatea de origine, iar apoi a urmat Facultatea de Aeronave din cadrul Politehnicii București, secția Sisteme de Propulsie I.

ADVERTISEMENT

Ulterior, inginerul a revenit în Bacău, unde și-a început cariera la Întreprinderea de Aviație. Aici, românul a reparat motoare ale avioanelor Mig-15 și Mig-21, vreme de doi ani. După această perioadă, și-a desfășurat activitatea la Institutul de Aviație din București.

Timp de șapte ani, Bogdan Marcu a lucrat în România, urmând ca mai apoi să ajungă în SUA, obținând o bursă de doctorat la University of Southern California. Datorită doctoratului în inginerie spațială, românul și-a continuat cariera în construcția de motoare de rachete.

ADVERTISEMENT

Inginerul român a contribuit la proiectarea motoarelor rachetei Starship

Un succes răsunător l-a avut în cadrul companiei Rocketdyne Propulsion and Power, unde s-a mutat în anul 1998. În 2004, a făcut parte dintr-un proiect care urmărea întoarcerea astronauților americani pe lună, potrivit Antena 3.

“În anul 2008, misiunea Atlantis a inclus în cadrul motoarelor SSME un design original de turbină auxiliară pe care l-am generat și patentat în SUA”, declara Bogdan Marcu, pentru Ziarul Deșteptarea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, inginerul Bogdan Marcu și-a desfășurat activitatea la SpaceX, compania lui Elon Musk. El a lucrat la proiectarea motoarelor rachetei Starship, cea mai puternică rachetă construită.

Bogdan Marcu, românul care a lucrat la SpaceX
Bogdan Marcu, românul care a lucrat la SpaceX. Foto viterbischool.usc.edu

“Au urmat cinci ani de exuberanță, efort, nopți nedormite și satisfacții profesionale enorme. Rachetele Falcon 9, cele pe care le vedem pe ecrane revenind spectaculos la aterizare, folosesc turbinele proiectate de mine în cursul acelor 5 ani”, a adăugat inginerul român.

ADVERTISEMENT

Ulterior, după ce și-a încheiat contractul la SpaceX, Bogdan Marcu s-a întors la Rocketdyne, fiind cel care coordonează activitatea celor care se ocupă cu dezvoltarea turbinelor. Totodată, românul este lector universitar la USC Viterbi School of Engineering.

 

ADVERTISEMENT
Tags: