Sport

Cine este Sorin Colceag, antrenorul interimar al lui Dinamo! A scris istorie pentru Viktoria Plzen şi a fost debutat de Mircea Lucescu

Sorin Colceag este antrenorul interimar al lui Dinamo, iar fostul portar are amintiri plăcute din "Groapă". FANATIK îţi prezintă câteva momente importante din cariera şefului "haitei" din Şoseaua Ştefan cel Mare.
16.09.2021 | 10:27
Cine este Sorin Colceag antrenorul interimar al lui Dinamo A scris istorie pentru Viktoria Plzen si a fost debutat de Mircea Lucescu
Cine este Sorin Colceag, antrenorul interimar al lui Dinamo! A scris istorie pentru Viktoria Plzen şi a fost debutat de Mircea Lucescu
ADVERTISEMENT

Umilinţa din derby-ul cu FCSB a lăsat urme adânci la Dinamo, iar primul sacrificat a fost Dario Bonetti, aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate. În locul italianului, pentru câteva etape, a venit Sorin Colceag, antrenorul care se ocupa de Dinamo 2.

Cine este Sorin Colceag, antrenorul interimar al lui Dinamo. Mircea Lucescu i-a oferit debutul la 18 ani

Născut pe 11 martie 1972, la Buzău, Sorin Colceag a făcut primii paşi în fotbal la Focşani, la echipa Unirea, înainte să ajungă la Dinamo. La 17 ani, antrenorul interimar al “câinilor” era adus de Mircea Lucescu în “Groapă”, iar în finalul sezonului 1989-1990 i-a oferit debutul în prima ligă.

ADVERTISEMENT

“Ca orice copil care a crescut înainte de Revoluție, m-am dus la fotbal. Am intrat pe mâinile antrenorului Nicolae Petrea și mi-a plăcut foarte mult cum se lucra atunci la antrenamente. Eram o echipă tare, cu mulți copii extrem de talentați. Mulți dintre ei au jucat cel puțin la nivelul ligii a doua”, spunea Sorin Colceag în 2014.

Dinamo şi Steaua dădeau grosul lotului României pentru Campionatul Mondial din 1990, astfel că aceştia nu au mai jucat în ultimele runde ale acelei ediţii. Mircea Lucescu a apelat, cu această ocazie, la mai mulţi juniori, iar printre aceştia s-a numărat şi Sorin Colceag.

ADVERTISEMENT

Pe 30 mai 1990, la 18 ani şi 2 luni, Sorin Colceag debuta în prima ligă, într-un Dinamo – Flacăra Moreni 2-1, meci jucat în antepenultima etapă a sezonului. Astfel, tânărul portar devenea campion al României alături de “câini”, însă acea partidă avea să fie ultima a acestuia în tricoul “alb-roşu”.

Primul transfer în străinătate a venit la 24 de ani

De la Dinamo, Sorin Colceag a plecat la U Cluj, iar după primul sezon a retrogradat cu “şepcile roşii” în Divizia B. Promovarea a venit imediat, iar portarul a mai petrecut alte două sezoane pe “Ion Moina”. Reîntoarcea în Bucureşti a venit în 1994, când a semnat cu FC Naţional, echipă unde a stat timp de un an. După un scurt periplu în liga a doua, la Rocar, Colceag a prins primul transfer în străinătate.

ADVERTISEMENT

La NK Zagreb, Sorin Colceag a jucat două sezoane, între 1996 şi 1998, însă s-a întors la formaţia croată după ce a fost împrumutat la Poli Iaşi şi Lokeren. În 2000, portarul a ajuns în Mexic, la Tigres Ciudad de Juarez, dar s-a întors repede în România, la FC Argeş.

A ajutat-o pe Viktoria Plzen să promoveze în prima ligă

Un sezon şi jumătate a stat în Trivale, ca mai apoi să se întoarcă la Focşani, la Diplomatic. În 2002, la 30 de ani, Sorin Colceag s-a transferat la Viktoria Plzen, echipă care pe atunci juca în liga a doua din Cehia. Titular în toate meciurile din sezonul 2002-2003, portarul a pus umărul la promovarea echipei în prima ligă.

ADVERTISEMENT

Oficialii clubului ceh nu l-au uitat pe Sorin Colceag, iar în martie 2021, când acesta a împlinit 49 de ani, a fost felicitat pe pagina de Twitter în limba engleză a echipei. În prima ligă a Cehiei, actualul antrenor interimar al lui Dinamo a jucat 17 meciuri. Promovarea este considerat un moment de cotitură în istoria Viktoriei Plzen, echipă care a câştigat de cinci ori titlul în Cehia.

Pe final de carieră, Sorin Colceag a mai evoluat la Panionios, Panseraikos şi FC Braşov. Fostul portar s-a retras la 34 de ani, cu 128 de meciuri în prima ligă a României în palmares şi cu titlul câştigat alături de Dinamo.

Selecţioner al naţionalelor de juniori şi la un pas de Europa cu Zimbru Chişinău

După ce a cochetat pentru scurt timp cu lumea impresariatului, Sorin Colceag a devenit antrenor, iar prima echipă pe care a pregătit-o a fost Gloria Popești-Leordeni. A făcut parte din staff-ul lui Mihai Teja la U Cluj, unde a fost antrenor cu portarii, ca mai apoi să o pregătească timp de doi ani pe Metaloglobus.

Între 2016 şi 2018, Sorin Colceag a pregătit naţionalele U16 şi U17 ale României. Singura experienţă în străinătate a avut-o la Zimbru Chişinău, echipă pe care a antrenat-o între august 2018 şi iunie 2019. În primul sezon, echipa a fost la un pas să se califice în Europa League, însă a fost demis la jumătatea celei de-a doua stagiuni.

Sorin Colceag a început s-o antreneze pe Dinamo 2 în aprilie 2021, iar acum face pasul la echipa mare. “Câteva etape va fi antrenor Sorin Colceag. El este antrenor cu Licență UEFA Pro, la fel ca și Iulian Mihăescu, cel care-i va fi secund. A demonstrat că se pricepe și în perioada în care a fost la Zimbru Chișinău”, a spus Iuliu Mureşan pentru digisport.ro.

ADVERTISEMENT