News

Cine este soțul ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu. CV-ul îl recomandă mai mult pentru funcția soției

Simona Bucura-Oprescu a fost numită în urma cu câteva zile ministru al Muncii, însă soțul ei pare mai calificat pentru acest post, la o analiză a CV-urilor celor doi.
21.07.2023 | 17:15
Cine este sotul ministrului Muncii Simona BucuraOprescu CVul il recomanda mai mult pentru functia sotiei
Noul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Simona Bucura-Oprescu a depus, miercuri, jurământul ca ministru al Muncii, ea înlocuindu-l pe Marius Budăi, care a demisionat în urma scandalului azilelor de bătrâni. Desemnarea ei în această funcție pare cumva surprinzătoare în condițiile în care Bucura-Oprescu este la bază un economist cu o carieră în administrația publică locală, domeniu în care s-a specializat și de când a devenit deputat. În schimb, soțul ei a activa vreme îndelungată în instituții subordonate Ministerului Muncii, astfel că ar putea oferi consiliere soțului ei.

Simona Bucura-Oprescu, specializată în domeniul administrației

În 2001, pe când avea doar 21 de ani, Simona Bucura s-a căsătorit cu Mihail-Adrian Oprescu, care este acum secretar general al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. De-a lungul anilor, ambii au ocupat funcții în aparatul public, însă pe specializări diferite care s-au intersectat abia acum, de când Simona Bucura-Oprescu a devenit ministru.

ADVERTISEMENT

După absolvirea liceului, în urma căreia a obținut o diplomă de contabilă, Bucura-Oprescu nu a mers mai departe cu studiile până a devenit consilier județean în Argeș, în 2004, an în care a devenit studentă la Universitatea din Craiova, unde s-a specializat pe domeniul finanțe-bănci.  În cei opt ani în care a fost consilier județean, Bucura a activat în mai multe comisii ale CJ Argeș, fără legătură însă cu domeniul muncii și al asistenței sociale.

În 2011-2012, Simona Bucura-Oprescu a fost vicepreședinte al CJ Argeș, pentru ca apoi PSD să o pună pe lista pentru Camera Deputaților la alegerile din 2012. Odată ajunsă în Parlament, ea a fost desemnată în Comisia pentru administrația publică a Camerei, post pe care l-a ocupat în toate cele trei mandate. În timp, a devenit vicepreședinte al Comisiei, pentru ca din 2020 să fie chiar președintele acesteia.

ADVERTISEMENT

Nici studiile postuniversitare nu au avut legătură cu domeniul muncii și asistenței sociale: un master în relații internaționale și afaceri europene la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și cursuri absolvite la Colegiul Național de Afaceri Interne și Colegiul Național de Informații.

Mihail Oprescu a devenit subordonatul nevestei

Soțul ei, Mihail-Adrian Oprescu a făcut studii de administrație publică la Sibiu și de drept la Alba-Iulia, urmând și o serie întreagă de cursuri postuniversitare care au au culminat cu obținerea titlului de doctor în drept constituțional și instituții politice la Universitatea din București, potrivit CV-ului acestuia. Cariera profesională a început-o ca angajat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, în perioada 2003-2008.

ADVERTISEMENT

Ulterior s-a transferat la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Argeș unde a ocupat mai multe funcții de conducere. După un interludiu de doi ani în care a lucrat la o companie din subordinea primăriei Pitești, Oprescu a deținut, în 2012-2014, funcția de șef al ITM Argeș, pe care o va deține și în perioada 2016-2019. Între cele două perioade, Mihail-Adrian Oprescu a fost prefect al județului.

În 2019 s-a transferat la București unde a fost șef al Inspecției Muncii la nivel național, funcție echivalentă cu una de secretar de stat. A fost schimbat în același an în urma îndepărtării PSD de la guvernare, dar a reușit să ocupe postul de secretar general la Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), funcție pe care o ocupă și în momentul de față. Practic, aproape toată cariera profesională a lui Oprescu s-a derulat în domeniul muncii și protecției sociale, domeniu în care soția sa abia debutează, însă din postura de ministru.

ADVERTISEMENT

Potrivit declarației de avere pe care soția sa a depus-o la Parlament, Mihail-Adrian Oprescu a avut anul trecut venituri mai mari decât cele obținute de Simona Bucura-Oprescu. Față de cei 141.000 de lei cât au însumat în 2022 indemnizațiile noului ministru, soțul ei a obținut 123.000 de lei din salariile de la ANES, la care s-au adăugat alți 24.000 de lei din proiecte derulate prin intermediul instituției, precum și 5.000 lei din activități didactice la Universitatea „Constantin Brâncuși”.

ADVERTISEMENT