Simona Bucura-Oprescu a depus, miercuri, jurământul ca ministru al Muncii, ea înlocuindu-l pe Marius Budăi, care a demisionat în urma scandalului azilelor de bătrâni. Desemnarea ei în această funcție pare cumva surprinzătoare în condițiile în care Bucura-Oprescu este la bază un economist cu o carieră în administrația publică locală, domeniu în care s-a specializat și de când a devenit deputat. În schimb, soțul ei a activa vreme îndelungată în instituții subordonate Ministerului Muncii, astfel că ar putea oferi consiliere soțului ei.
În 2001, pe când avea doar 21 de ani, Simona Bucura s-a căsătorit cu Mihail-Adrian Oprescu, care este acum secretar general al Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați. De-a lungul anilor, ambii au ocupat funcții în aparatul public, însă pe specializări diferite care s-au intersectat abia acum, de când Simona Bucura-Oprescu a devenit ministru.
După absolvirea liceului, în urma căreia a obținut o diplomă de contabilă, Bucura-Oprescu nu a mers mai departe cu studiile până a devenit consilier județean în Argeș, în 2004, an în care a devenit studentă la Universitatea din Craiova, unde s-a specializat pe domeniul finanțe-bănci. În cei opt ani în care a fost consilier județean, Bucura a activat în mai multe comisii ale CJ Argeș, fără legătură însă cu domeniul muncii și al asistenței sociale.
În 2011-2012, Simona Bucura-Oprescu a fost vicepreședinte al CJ Argeș, pentru ca apoi PSD să o pună pe lista pentru Camera Deputaților la alegerile din 2012. Odată ajunsă în Parlament, ea a fost desemnată în Comisia pentru administrația publică a Camerei, post pe care l-a ocupat în toate cele trei mandate. În timp, a devenit vicepreședinte al Comisiei, pentru ca din 2020 să fie chiar președintele acesteia.
Nici studiile postuniversitare nu au avut legătură cu domeniul muncii și asistenței sociale: un master în relații internaționale și afaceri europene la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și cursuri absolvite la Colegiul Național de Afaceri Interne și Colegiul Național de Informații.
Soțul ei, Mihail-Adrian Oprescu a făcut studii de administrație publică la Sibiu și de drept la Alba-Iulia, urmând și o serie întreagă de cursuri postuniversitare care au au culminat cu obținerea titlului de doctor în drept constituțional și instituții politice la Universitatea din București, potrivit CV-ului acestuia. Cariera profesională a început-o ca angajat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, în perioada 2003-2008.
Ulterior s-a transferat la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Argeș unde a ocupat mai multe funcții de conducere. După un interludiu de doi ani în care a lucrat la o companie din subordinea primăriei Pitești, Oprescu a deținut, în 2012-2014, funcția de șef al ITM Argeș, pe care o va deține și în perioada 2016-2019. Între cele două perioade, Mihail-Adrian Oprescu a fost prefect al județului.
În 2019 s-a transferat la București unde a fost șef al Inspecției Muncii la nivel național, funcție echivalentă cu una de secretar de stat. A fost schimbat în același an în urma îndepărtării PSD de la guvernare, dar a reușit să ocupe postul de secretar general la Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), funcție pe care o ocupă și în momentul de față. Practic, aproape toată cariera profesională a lui Oprescu s-a derulat în domeniul muncii și protecției sociale, domeniu în care soția sa abia debutează, însă din postura de ministru.
Potrivit declarației de avere pe care soția sa a depus-o la Parlament, Mihail-Adrian Oprescu a avut anul trecut venituri mai mari decât cele obținute de Simona Bucura-Oprescu. Față de cei 141.000 de lei cât au însumat în 2022 indemnizațiile noului ministru, soțul ei a obținut 123.000 de lei din salariile de la ANES, la care s-au adăugat alți 24.000 de lei din proiecte derulate prin intermediul instituției, precum și 5.000 lei din activități didactice la Universitatea „Constantin Brâncuși”.