News

Cine este tânărul cu salariu de 500.000 lei la stat. De la candidat fără succes la alegeri, la director de companie din energie

La nici 34 de ani împliniți, Alexandru-Mădălin Boțonea a câștigat anul trecut un salariu de 507.502 lei, ceea ce înseamnă 42.291 lei pe lună, adică 8.458 euro lunar
02.02.2024 | 17:27
Cine este tanarul cu salariu de 500000 lei la stat De la candidat fara succes la alegeri la director de companie din energie
Șef de promoție la Filosofie, ajuns angajat la stat cu un salariu uriaș. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alexandru-Mădălin Boțonea a candidat în anul 2016 la Camera Deputaților, și apoi din nou în anul 2020 la Consiliul Local al Sectorului 6, însă de fiecare dată fără succes. Eșecul în alegeri nu a fost însă o piedică în alegeri, pentru că în anul 2018 era numit la conducerea Electrocentrale Group SA, compania deținută de Ministerul Energiei, compania desprinsă în 2012 din colosul falimentar Termoelectrica. În prezent director general adjunct în companie, acesta a fost directorul general al societății între anii 2019 și 2023. Potrivit declarației de avere pentru anul 2022, salariul încasat în fruntea companiei a fost de 507.502 lei.

De la antreprenor și șef de promoție la Filosofie, la director în energie

După ce termină liceul la „Sf. Sava”, Alexandru Boțonea se apucă de două facultăți: Științe Politice și Filosofie, în cadrul Universității București, pe care le termină în anul 2012. Rămâne în continuare la Facultatea de Filosofie unde termină și programul de master „Studii de dezvoltare internațională și etica relațiilor internaționale”, menționând că termină studiile de licență și master cu media 10, șef de promoție.

ADVERTISEMENT

Începând cu anul 2012 intră însă și în domeniul energiei, fiind angajat de pe băncile facultății consultant pentru compania elvețiană RePower AG, companie ce în România are o cotă de piață de 5%. De asemenea, tot între anii 2012 și 2018, lucrează, tot ca consultant în energie, pentru compania Transenergo Microhidro Srl, firmă deținută de soții Coman.

În anul 2015, după terminarea studiilor de master, intră în conducerea propriei companii: SC Sma Com Impex Srl. Firma, ce se ocupa cu vânzarea produselor de patiserie și brutărie, deținută de Boțonea a fost radiată în anul 2022, după ce în anul 2020 acumulase datorii de peste 700.000 lei. Firma a intrat pe roșu în anul 2014, datoriile depășind activele firmei, însă venirea la conducere a tânărului Alexandru nu a reușit să-i schimbe destinul.

ADVERTISEMENT

În același an 2015, Boțonea își continuă însă studiile la Filosofie, unde se apucă de un doctorat, până în 2018, pe care nu reușește însă să-l finalizeze cu prezentarea tezei de doctorat. Între timp însă se apucă de politică, în anul 2016 candidând pentru un fotoliu de deputat, la numai 26 de ani, pe listele ALDE . Eșecul în alegeri se transformă într-o șansă pentru cariera sa, pentru că în următorii doi ani lucrează în cadrul Primăriei Capitalei în administrația Firea. Aici este inspector de specialitate, și se ocupă cu „coordonarea activităților privind integrarea locală a cetățenilor străini”. Tot între 2016 și 2018, CGMB îl numește în Consiliul de Administrație al Școlii profesionale pentru elevii cu deficiențe de auz „Sf. Maria”, aflată în subordinea primăriei Sector 6.

Alexandru Madalin Boțonea, declarație de avere 2018
Alexandru Mădălin Boțonea, declarație de avere 2018

În anul 2016, în prima declarație de avere pe care o depune, cu ocazia alegerile din acel an, nu apare menționat decât un autoturism Infiniti, produs în anul 2005. Nu este declarat niciun venit de la companiile din energie pentru care lucra încă din anul 2012 și pentru care „elabora studii, management de proiect, trading energie și acces pe piața OPCOM”.

ADVERTISEMENT

În orice caz, încheie anul 2018 în Guvernul Românei, la Ministerul pentru relația cu Parlamentul, minister ce în acel an a avut miniștri din partea ALDE. Aici este consilier la cabinetul unui secretar de stat. Anul 2018 este și anul în care avem cea de-a doua declarație de avere publicată. Aici apar menționate primele venituri, toate de la stat. Este vorba de 41.000 de la PMB și alți 20.000 de la Guvern. Mai menționează că și-a vândut autoturismul pentru suma de 5.500 euro.

Începutul anului 2018 îl găsește deja în funcția de director general adjunct în fruntea companiei Electrocentrale Group SA, funcție în care stă 11 luni, după care este promovat în fruntea companiei. Practic, vorbim de începerea mandatului Guvernului Dăncilă, în care portofoliul Energiei revenea ministrului ALDE, Anton Anton. Alexandru Boțonea rămâne la conducerea companiei deținute de Ministerul Energiei timp de patru ani, până la începutul anului 2023. De altfel, începând cu a doua jumătate a anului 2018 toți cei cinci membri ai Consiliului de Administrație al Electrocentrale Group SA erau numiți pe filiera ALDE.

ADVERTISEMENT

De la antreprenor în privat, la salariu la stat de 500.000 lei

În anul 2020 avem o a treia declarație de avere, însă salariul pe care-l primește la compania de stat este anonimizat. Apar însă primele depozite de economii, Alexandru Boțonea având la acea dată peste 120.000 lei în bănci. Mai mult, declară și alți 40.000 de lei, bani pe care i împrumutase lui Tudor Tim Ionescu. Acesta este un personaj celebru în acei ani, finul lui Călin Popescu Tăriceanu, cel care l-a propulsat în funcția de viceprimar al Capitalei, a devenit un personaj al presei de tabloid după relația cu Oana Zăvoranu și apariția unei înregistrări porno. După 2021 acesta a fost angajat consilier la BNR.

Anul 2020 este și anul în care Alexandru Boțonea intră din nou în cursa electorală, de această dată la Sectorul 6, unde se bate pe un mandat de consilier local. Aici se prezintă drept un mic antreprenor local, născut și crescut în Sectorul 6, „unde și-a deschis o mică afacere”, când a constatat „pe propria piele câte dificultăți are de înfruntat un antreprenor”.

Referitor la micile afaceri pe care Boțonea le deținea e vorba de două firme, înființate la finalul anului 2019, cu sediul în două apartamente din Sectorul 6. Prima dintre ele, Bam Premium Mobility Srl, se ocupă cu transportul de călători, a avut un singur angajat, iar în 2020 a reușit să aibă un profit de 113.000 lei. La această firmă, directorul Electrocentrale Group este acționar împreună cu mama sa, care deține 5%. Cealaltă firmă, Bam Premium Estate Development, din domeniul imobiliar, a avut mereu un singur angajat și a fost tot timpul pe pierdere. La finalul anului 2022, datoriile declarate depășeau 700.000 lei.

Alegerile din 2020 se dovedesc un dezastru pentru ALDE, „motiv de dezamăgire profundă” după cum declara Tăriceanu, în condițiile în care partidul nu reușea să treacă pragul electoral. Alexandru Boțonea se dedică însă conducerii companiei de stat, iar în 2022 își publică pentru prima oară salariul încasat de la Electrocentrale Group SA în anul fiscal precedent: 260.256 lei. În același document mai menționa două autoturisme, un Opel și un Mercedes, dar și depozite de 420.000 lei. Sunt menționați alți 170.000 lei, împrumutați propriei companii.

Boțonea Alexandru, declarație de avere 2023
Boțonea Alexandru, declarație de avere 2023

Anul trecut, în ultima declarație de avere, pe lângă salariul de 507.000 lei încasat de la compania de stat, Boțonea mai menționează două garsoniere în Capitală, cumpărate în anul 2022, dar și circa 800.000 lei în mai multe depozite în lei. De asemenea, tot la capitolul venituri, menționează peste 300.000 lei proveniți din dividendele de la firma sa de transport, firmă care însă nu făcuse un profit decât de 100.000 lei.

Liberalii îi schimbă pe oamenii ALDE

Odată cu începutul anului 2023, după ce îi expiră mandatul de patru ani de director general, Alexandru Boțonea este trecut director adjunct al companiei Electrocentrale Group SA. Oricum, CA-ul companiei fusese schimbat, oamenii ALDE fiind înlocuiți. Nu este însă și finalul relației dintre Boțonea și Electrocentrale, pentru că acesta decide, la finalul anului 2023, să dea în judecată compania unde este director adjunct. Potrivit portalului pentru instanțe, pe rolul Tribunalului București sunt două procese, unul pentru un conflict de muncă, iar un altul pentru neplata unor drepturi salariale. Ambele procese au avut termene în luna ianuarie a acestui an.

Decizie AGA

În luna octombrie a anului trecut, Adunarea Generală a Acționarilor companiei Electrocentrale a aprobat fonduri pentru angajarea unui avocat care să reprezinte compania în litigiul de muncă cu directorul adjunct. În anul 2022, compania deținută de Ministerul Energiei a avut pierderi de 1,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de 4,1 milioane.

Din iulie 2023, compania de stat este condusă de către Octavian Oprea, numit director general pentru un mandat provizoriu de 5 luni, cu posibilitate de prelungire pentru încă două. Membru PNL, cu un an înainte, acesta era demis din funcția de secretar general al TNL dar și din cea de vicepreşedinte al Autorităţii pentru Digitalizarea României în urma scandalului de la Școala de vară a tinerilor liberali de la Venus, de unde au apărut înregistrări cu tinerii liberali scandând lozinci anti-PSD. Imaginile au dus la un scandal de proporții în coaliția de guvernare, scandal ce a dus la scoaterea pe tușă a lui Oprea. Revenirea acestuia coincide cu numirea lui Sebastian Burduja în fruntea ministerului Energiei. Indemnizația brută lunară a noului director general este de 37.074 lei.

ADVERTISEMENT