A fost surpriza summitului european de joi. Liderii UE au convenit rapid asupra unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, după ce premierul ungar Viktor Orban și-a ridicat dreptul de veto. La cererea lui Orban, șefii de stat și de guvern au adoptat un mecanism care prevede o dezbatere anuală cu privire la punerea în aplicare a acestui mecanism, dar Budapesta nu va putea să își folosească veto-ul în timpul procesului.
Kievul va primi 33 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde de euro sub formă de subvenții în următorii patru ani. Budapesta blocase această decizie la ultimul summit din decembrie.
Potrivit unor diplomați, a fost nevoie de o ofensivă de farmec de luni de zile din partea prim-ministrului italian Giorgia Meloni și de câteva invitații din partea francezilor pentru a-l convinge pe liderul de la Budapesta,Viktor Orban, să accepte să sprijine trimiterea unui ajutor de 50 de miliarde de euro către Ucraina.
Giorgia Meloni a avut conversații cu Orban datorită relației lor de lungă durată, au declarat doi diplomați din țări care nu împărtășesc opiniile sale politice de extremă dreapta. „A încercat de mai multe ori să fie o punte de legătură și impresia este că de data aceasta a funcționat”, a declarat unul dintre diplomați, notează Politico.
Viktor Orban a cedat în cele din urmă la micul dejun cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni.
Decizia – luată joi, în cadrul unui summit la Bruxelles – a fost una esențială pentru liderii UE, care au dorit să demonstreze sprijinul pentru Ucraina, arătând în același timp că sunt capabili să țină în frâu rebeliunea maghiară de lungă durată. Viktor Orban a amenințat în repetate rânduri că va recurge la dreptul de veto tactic asupra unei game largi de chestiuni europene pentru a obține bani de la UE.
Liderii UE au anunțat acest progres semnificativ într-un moment în care ajutorul Statelor Unite pentru Ucraina este blocat de luni de zile în Congres și în condițiile în care Ucraina avea nevoie de o nouă tranșă de bani în războiul său cu Rusia, care stagnează.
„Acest lucru trimite un semnal important și Statelor Unite”, a declarat premierul suedez Ulf Kristersson în sala liderilor după ce au ajuns la un acord, potrivit a doi oficiali care, ca și alții, cu cerut anonimatul pentru a vorbi deschis.
La întâlnirea de joi, liderii au subliniat că, deși un acord fără Ungaria era posibil, acesta ar semnala Rusiei o lipsă de unitate europeană. „Există un singur spectacol în oraș astăzi și acela este cu cei 27”, a declarat joi dimineață premierul olandez Mark Rutte, înainte de anunțarea acordului.
Surse apropiate cabinetului premierului italian au declarat că aceasta și-a început așa-numita muncă diplomatică cu luni în urmă, cu discuții și întâlniri la care au participat diverși miniștri și oficiali, chiar înainte ca cei 27 de lideri să eșueze să ajungă la un acord privind ajutorul pentru Ucraina, în decembrie, deoarece Orban nu l-a susținut.
Iar miercuri seară, delegațiile au lucrat până târziu în noapte pentru a asigura un progres cu liderul de la Budapesta. Săptămâna aceasta, Giorgia Meloni și-a intensificat eforturile, vorbind cu Orban la telefon, întâlnindu-se cu acesta la elegantul Hotel Amigo din Bruxelles pentru o discuție de o oră, și din nou joi dimineața, înainte de începerea summit-ului.
Miercuri seară, președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit și el cu Orban, după ce a petrecut săptămâni întregi concentrat pe construirea de punți cu acesta. La începutul acestei luni, el a încercat să îl convingă pe liderul ungar în timpul unui prânz la Elysée. În timpul acelui prânz, Macron i-a cerut lui Orban să îi împărtășească viziunea sa despre cum să integreze mai bine țările din estul UE.
Macron a jucat un rol-cheie în aceste negocieri, au subliniat francezii, o opinie care a fost împărtășită de și de oficiali care nu sunt francezi. „El nu a vrut niciodată să îl contreze pe Orban, ci mai degrabă să îl aducă la bordul celor 27. Este abordarea care dă roade astăzi”, a declarat un apropiat al președintelui francez.
Aceste ofensive diplomatice i-au permis președintelui Consiliului European, Charles Michel, să înceapă imediat summitul prin anunțarea acordului mult așteptat, a declarat un oficial informat despre discuțiile din sală.
Michel a sărit peste formalități, prezentând rapid detaliile acordului cu Orban, la care nici un lider nu a obiectat, inclusiv mici concesii pentru Ungaria. O discuție anuală privind pachetul de ajutor și, „dacă este necesar”, o revizuire peste doi ani, i-ar „permite lui Orban să salveze aparențele acasă”, a declarat un diplomat UE.
Ungaria s-a grăbit să prezinte rezultatul ca pe o victorie pentru Budapesta. Directorul politic al lui Orban, Balazs Orban (coincidență de nume, nu este rudă cu premierul maghiar) – a afirmat că Budapesta a obținut ceea ce și-a dorit de la summit.
„La sfârșitul primului an, ajutorul acordat Ucrainei trebuie renegociat, iar la sfârșitul celui de-al doilea an, întreaga chestiune va fi reconsiderată în contextul bugetului UE pentru următoarea perioadă”, a scris Balazs Orban pe X.
Dar șefa executivului european, Ursula von der Leyen, a subliniat că Viktor Orban nu a primit concesii suplimentare, la fel ca și cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferință de presă de după summit.
Important pentru Budapesta a fost o frază adăugată în text, care face referire la concluziile anterioare ale summitului, care oferă garanții că modul în care statul de drept din Ungaria este evaluat de Comisia Europeană se face într-un mod corect și obiectiv.
Acest lucru a fost făcut pentru a restabili neîncrederea profundă pe care Budapesta o are față de Comisie în ceea ce privește deblocarea de bani pentru Ungaria. „Orban a obținut angajamentul de a fi tratat corect”, a declarat un diplomat european.
Premierul ungar solicitase deblocarea celor 22 de miliarde de euro din fondurile UE destinate Ungariei, care sunt în prezent înghețate din cauza preocupărilor legate de statul de drept și de corupția din această țară. Însă președintele Comisiei Europene a refuzat.
„Există o lege. Există o lege privind fondurile de coeziune, o lege privind NextGenerationEU (planul de redresare al UE) și o lege privind mecanismul de condiționalitate. Iar aceste legi nu au nimic de-a face cu mecanismul pentru Ucraina”, a explicat Ursula von der Leyen.
Diplomați și oficiali au declarat că liderul de la Budapesta a trebuit pur și simplu să cedeze pentru a evita o criză politică majoră. Iar înainte de anunțul de joi, liderii nu s-au sfiit să arate Ungariei cine este la conducere.
„Ungaria are nevoie de Europa. Ar trebui să se uite și la ce are de câștigat Ungaria fiind în Europa”, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas, când a intrat la întâlnire.