News

Cine mai plătește pentru podul prăbușit în Siret? Fostul vice al CJ Neamț și-a băgat în insolvență firma care a făcut reabilitarea. Exclusiv

Firma care a realizat lucrările de reabilitare a podului care s-a prăbușit în Siret a intrat în insolvență, la cerere. Declanșarea acestei proceduri implică amânarea datoriilor.
30.08.2022 | 10:33
Cine mai plateste pentru podul prabusit in Siret Fostul vice al CJ Neamt sia bagat in insolventa firma care a facut reabilitarea Exclusiv
Ionel Arsene i-a cerut lui Romică Rotaru, fost vicepreședinte al CJ Neamț, să plătească podul prăbușit, după ce firma acestuia a efectuat lucrări de renovare / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Inzuam Photos, Facebook
ADVERTISEMENT

La două luni după prăbușirea podului de la Luțca, firma care a realizat lucrările de reabilitare a intrat în procedură de insolvență. Cererea a fost depusă pe 11 august la Tribunalul Neamț și a fost admisă 6 zile mai târziu, încă de la prima ședință. În această situație, firma ar putea solicita amânarea plății despăgubirilor solicitate de CJ Neamț, pentru lucrări neconforme.

Firma care a reabiltat podul de la Luțca aparține fostului vicepreședinte al CJ Neamț

Societatea Darcons SRL aparține lui Romică Rotaru, fost vicepreședinte din partea PSD al CJ Neamț. În ultimii 15 ani, societatea a încheiat peste 100 de contracte cu statul. Multe dintre ele au fost câștigate după 2016, în perioada în care Alexandru Rotaru, fiul patronului a fost deputat PSD în Parlamentul României.

ADVERTISEMENT

În cererea depusă în instanță, consultată de FANATIK, se arată că societatea și-a desfășurat activitatea în condiții optime până în anul 2021, având un număr mediu de 150 de angajați și imobilizări corporale de peste 44 de milioane de lei.

”Începând cu luna octombrie 2021, pe fondul creșterii prețurilor la materialele de construcții, a creșterii costurilor cu forța de muncă și a dobânzilor bancare la creditele contractate, suprapuse peste decontarea cu întârziere a lucrărilor executate, societatea nu a mai putut achita la termen furnizorii, iar instrumentele de plată emise de societatea noastră furnizorilor, au fost refuzate la plată din lipsă de disponibil”, se arată în cererea de intrare în insolvență.

ADVERTISEMENT

Darcons SRL susține că are lucrări ”nerecepționate” de 14,5 milioane lei și conturile blocate

Reprezentanții companiei susțin că se confruntă cu o lipsă de lichidități provocate de neîncasarea unor facturi de la clienți ce totalizează 3,8 milioane lei, ”suprapusă peste nerecepționarea și nefacturarea unor lucrări executate de societate (producție în curs de execuție), în sumă totală de 14,5 milioane lei”.

Această situație a dus la refuzul de plată a biletelor la ordin, unii dintre furnizori refuzând să mai livreze materiale de construcții (bitum, agregate, fier beton, aditivi și ciment).

ADVERTISEMENT

”Prin poprirea conturilor de către executorii judecătorești, practic activitatea societății s-a blocat, nemaiputându-se achiziționa materiale, combustibil, etc”, se arată în cerere.

La data formulării cererii de intrare în insolvență, datoriile societății erau în sumă totală de 29,2 milioane de lei, din care 16,4 milioane lei către furnizori și 12,8 milioane lei către bănci.

ADVERTISEMENT

Firma care a reabilitat podul peste Siret vrea să-și păstreze toți angajații

În aceste condiții, reprezentanții companiei au formulat o cerere de deschidere a procedurii insolvenței, cu propunere de reorganizare. Aceștia au apreciat că activitatea societății poate continua, că se pot păstra cele 150 de locuri de muncă și astfel ”se menține pe piață o firmă cu o vastă experiență în domeniu și o tradiție de 29 de ani”.

La dosar au fost anexate alte două cereri de deschidere a procedurii generale a insolvenței din partea unei bănci și a unei societăți comerciale. Pe de altă parte, unul dintre furnizori a solicitat respingerea cererii, motivat de faptul că, în opinia sa, ”nu se poate vorbi de o stare de insolvență, întrucât societatea debitoare dispune de lichidități suficiente pentru acoperirea debitului reclamat”.

Darcons SRL a avut, în 2021, o cifră de afaceri de 33,3 milioane lei și un profit net de aproape 850.000 de lei.

Ce spune legea insolvenței

O societate comercială poate fi declarată insolventă dacă nu dispune de suficiente lichidități pentru a-și putea plăti datoriile. Starea de insolvență îi permite să țină creditorii la distanță și să păstreze creanțele la valoarea lor nominală, utilizând opțiunea procedurii de reorganizare judiciară.

Reorganizarea judiciară constă într-un plan de plată a creanțelor prin diferite metode: restructurare corporativă, modificarea structurii de capital, restrângerea activității sau lichidarea unor bunuri din averea societății debitoare. În situația în care patrimoniul este lichidat sau intervine dispariția comerciantului din câmpul afacerilor, societatea poate fi considerată falimentară.

Podul peste Siret a costat peste 7 milioane de lei

Darcos SRL s-a ocupat de lucrările de reabilitare a podului de la Luțca, care a costat 7,3 milioane lei, conform contractului de finanțare încheiat între Ministerul Dezvoltării și Consiliul Județean Neamț, prin programul PNDL.

Contractul a fost semnat în iulie 2019, însă lucrările la podul peste Siret au început abia după un an. El a fost dat în folosință în noiembrie 2021, fără să aibă recepția finalizată. La inaugurare, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț a declarat că podul a fost testat și este sigur.

CJ Neamț a notificat Darcons că trebuie să plătească toate pagubele

La sfârșitul lunii iulie, Consiliul Județean a aprobat achiziționarea de servicii juridice pentru a recupera prejudiciul în cazul podului care s-a prăbușit în localitatea Luțca.

Conform referatului de aprobare a hotărârii, firma Darcons a fost deja notificată de CJ Neamț în legătură cu plata unor compensații financiare conform contractului.

„Urmează ca în termen de 30 de zile de la data notificării să prezentăm antreprenorului toate detaliile revendicărilor care vor cuprinde, cel puțin, valoarea de inventar a podului, ca mijloc fix, sumele decontate conform contractului, precum și orice cheltuieli legate de producerea accidentului tehnic produse din vina antreprenorului”, se arată în document, conform Libertatea.

Între timp, autoritățile locale nu au găsit nicio soluție provizorie pentru locuitorii din zonă afectați de prăbușirea podului. Aceștia sunt nevoiți să ocolească mai mulți kilometri pentru a ajunge pe celălalt mal al Siretului.

ADVERTISEMENT
Tags: