News

Cine numără morții în Fâșia Gaza? În premieră, cifrele nu se mai verifică încrucișat

Războiul Israel-Hamas: în premieră în istoria conflictului, cifrele privind numărul morților nu mai sunt verificate din două surse
26.10.2023 | 19:31
Cine numara mortii in Fasia Gaza In premiera cifrele nu se mai verifica incrucisat
Amploarea bombardamentelor israeliene împiedică numărarea victimelor din două surse / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Un desant terestru al armatei israeliene în Fâșia Gaza pare iminent. Liderii UE dezbat, în cadrul unui summit de două zile, un apel la crearea de „coridoare” și „pauze umanitare” în războiul dintre Israel și Hamas, pentru a livra ajutoare în Fâșia Gaza. De asemenea, IDF a desfășurat miercuri seară „operațiuni țintite” cu tancuri în nordul enclavei palestiniene, în timp ce bilanțul morților depășește acum 7.000 de persoane, potrivit Hamas. Dar corespund aceste cifre realității?

Controversa atacului la spitalul Al-Ahli

Bombardamentul asupra Fâșiei Gaza de către armata israeliană durează de peste două săptămâni. Numărul persoanelor strămutate continuă să crească, la fel ca și numărul victimelor din enclava palestiniană. Potrivit datelor Ministerului palestinian al Sănătății din Gaza, joi, 26 octombrie, numărul morților se ridica la 6 850. Dar, de câteva zile, au apărut îndoieli privind numărul real al victimelor: corespund aceste cifre realității?

ADVERTISEMENT

Controversa asupra cifrelor victimelor este una delicată. Ea se referă la miile de civili palestinieni răniți și morți în Fâșia Gaza. Deși nu există nicio îndoială cu privire la dezastrul umanitar din Fâșia Gaza, de la episodul sângeros al bombardamentului asupra spitalului Al-Ahli din centrul Fâșiei Gaza au fost puse întrebări cu privire la numărul victimelor.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, acest bombardament, atribuit inițial de Hamas israelienilor, a provocat între 400 și 500 de morți. Cu toate acestea, potrivit informațiilor făcute publice de autoritățile israeliene, dezastrul a fost provocat de un atac cu rachete eșuat al Jihadului Islamic, o miliție care sprijină gruparea Hamas. Acest atac cu rachete eșuat nu ar fi putut provoca atât de mulți morți cum a anunțat Hamas.

ADVERTISEMENT

Nu Hamas numără morții

Potrivit lui Adel Atiyeh, ambasadorul Autorității Palestiniene pe lângă Uniunea Europeană, „cifrele publicate în presa locală și internațională provin de la Ministerul palestinian al Sănătății. Prin urmare, Autoritatea Palestiniană, instituția noastră, este cea care, din păcate, numără morții, cea care publică zilnic rezultatele bombardamentelor israeliene”.

Prin urmare, Autoritatea Palestiniană aprobă aceste cifre ca provenind de la administrația sa, Ministerul Sănătății situat, printre altele, în Gaza. Prin urmare, este corect a se referi la aceste cifre ca fiind „cifrele Ministerului palestinian al Sănătății”, și nu „de la Hamas”, notează RTBF. Pentru anumite zone puternic bombardate din Gaza, la care autoritățile palestiniene nu au acces, cifrele depind de observațiile organizațiilor internaționale, explică reprezentantul Autorității Palestiniene.

ADVERTISEMENT

Lucrătorii unei agenții specifice a Națiunilor Unite – Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA) – numără răniții și morții la fața locului, în coordonare sau în paralel cu serviciile de sănătate locale. Toate publicațiile ONU se bazează pe aceste cifre.

Până în prezent, în toate conflictele care au afectat teritoriile palestiniene, aceste două surse au fost folosite. Or, în acest ultim episod al conflictului israeliano-palestinian, pagubele și dezastrul sunt de așa natură încât, pentru prima dată, este imposibil pentru lucrătorii OCHA să efectueze un recensământ complet. Deocamdată, majoritatea cifrelor care parvin provin direct de la Ministerul palestinian al Sănătății. Aceste cifre sunt folosite de către Națiunile Unite și de către ONG-uri precum Medici Fără Frontiere.

ADVERTISEMENT

Sunt de încredere aceste cifre?

Această întrebare se pune deoarece aceste cifre provin dintr-o singură sursă. „Cifrele privind victimele, ca toate faptele dintr-un conflict armat, au fost întotdeauna subiect de dezbatere și discuții, chiar și pe termen lung”, subliniază Vaios Koutroulis, profesor de drept internațional la Universitatea Liberă din Bruxelles și specialist în drept internațional umanitar.

În cercetările sale, el verifică cu răbdare cifrele și faptele. „Când te gândești că, chiar și în cazul unei demonstrații care are loc în timp de pace, cifrele comunicate de autorități și cele comunicate de organizatorii demonstrației, de exemplu, nu sunt uneori exact aceleași, îți dai seama cât de complicat este să ai o viziune comună asupra actelor comise în contextul conflictelor armate”, spune el.

Comitete și comiții

Cea mai fiabilă modalitate de a stabili faptele într-un conflict armat este înființarea unei comisii umanitare internaționale sesizată de ambele părți care, de comun acord, îi încredințează sarcina de a stabili faptele. Dar un asemenea organism, care există din 1951, a funcționat până acum o singură dată în cazul unui atac care a avut loc în timpul războiului din 2014 din Ucraina.

Există, de asemenea, comisii de anchetă ale Națiunilor Unite, dar acestea rămân unilaterale, iar rapoartele lor sunt rapid contestate de partea adversă, în măsura în care aceasta nu a participat. Stabilirea faptelor și a cifrelor în timp de război implică toți beligeranții și, prin urmare, este o întreprindere foarte complicată. Acest lucru arată cât de importantă este verificarea faptelor și verificarea sursei informațiilor primite, fără a denatura faptele.

Pentru că aceste cifre îi privesc pe palestinienii din Fâșia Gaza, care se confruntă, fără îndoială, cu o catastrofă umanitară fără precedent. Criza continuă să se agraveze în enclava palestiniană, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU nu a reușit să ajungă la un acord asupra unei rezoluții privind ajutorul umanitar.

ADVERTISEMENT