Life

Cine plătește, de fapt, pierderile de apă de la bloc. Răspunsul o să te surprindă

Cine suportă, din punct de vedere financiar, pierderile de apă de la bloc. Detaliile pe care trebuie să le cunoască fiecare proprietar sau chiriaș.
03.02.2024 | 21:00
Cine plateste de fapt pierderile de apa de la bloc Raspunsul o sa te surprinda
Cine plătește pierderile de apă de la bloc. Sursa foto: Facebook/ Asociația de proprietari din România
ADVERTISEMENT

Locuitorii de la bloc trec aproape în fiecare zi prin situații complicate. De cele mai multe ori, unele dintre ele se rezolvă pe cale amiabilă, dar sunt și excepții. De exemplu, nu multe persoane care locuiesc la bloc știu cum se procedează, de fapt, atunci când există pierderi de apă. Și, cel mai important, cine plătește pentru ele.

Ce sunt pierderi de apă de la bloc

Aproape că nu există bloc din România care să nu se confrunte cu mici probleme. De obicei, acestea se gestionează intern, la nivelul Asociației de Proprietari. Însă, unele dintre ele ridică adevărate curiozități în rândul locatarilor care caută rezolvare în stânga și în dreapta.

ADVERTISEMENT

Zilele acestea, pe grupul de Facebook dedicat Asociațiilor de Proprietari din România, o doamnă a ridicat la fileu o întrebare care a agitat spiritele. Femeia pare că s-a confruntat deja cu problema menționată, așa că a vrut să știe care este cea mai bună rezolvare.

Doamna respectivă a deschis subiectul legat de pierderile de apă. A fost curioasă să afle cine le plătește, de fapt și cât de corect este să se împartă procentual în funcție de consumul fiecărui apartament.

ADVERTISEMENT

De obicei, pierderile de apă există în majoritatea blocurilor. Acestea sunt, de fapt, diferențele dintre citirea apometrelor individuale și afișajul de pe apometrul general. Cum unele discrepanțe sunt destul de mari, întrebarea este cine le acoperă financiar.

Cine suportă, de fapt, consumul pentru pierderile de apă

Cu astfel de probleme s-au confruntat mai mulți români și, tocmai de aceea, subiectul este unul destul de aprins. Însă, mult mai important este modul în care aceste pierderi de apă sunt acoperite din punct de vedere financiar.

ADVERTISEMENT

În primul rând, trebuie menționat faptul că peste tot există mici discrepanțe de citire a apometrelor. Nicăieri nu există o instalație atât de etanșă, încât să nu permită existența unor pierderi de apă.

În al doilea rând, poate că nu multă lume știe, dar apometrele, în general, au o marjă de eroare admisă. Astfel, este imposibil să se nu înregistreze diferențe de citire a apometrelor.

ADVERTISEMENT

Ei bine, în astfel de cazuri, cel mai important aspect este cel legat de plata acestor pierderi de apă. Legea 198/2018 stipulează clar modul în care se rezolvă această situație, dar se pare că, în continuare, românii nu sunt lămuriți.

În mod normal, pierderile de apă se împart după consum sau după numărul de persoane. Decizia finală aparține Adunării Generale din fiecare bloc, dar nici aici situația nu este prea clar.

Pe grupul de Facebook Asociații de Proprietari din România, discuțiile au continuat să fie aprinse. Multe voci au susținut faptul că înainte de a se stabili cine plătește, ar trebui să se țină cont de mai multe aspecte. Indexul repartitoarelor de costuri și indexul contoarelor individuale ar trebuie să joace un rol important în luare deciziei de către Adunarea Generală.

ADVERTISEMENT
Tags: