News

Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace. Un activist din Belarus și două organizații pentru apărarea drepturilor omului

Războiul din Ucraina a avut o influență majoră asupra desemnării câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace din acest an.
07.10.2022 | 15:56
Cine sunt castigatorii Premiului Nobel pentru Pace Un activist din Belarus si doua organizatii pentru apararea drepturilor omului
Ales Bialiațki este printre laureații Premiului pentru Pace anunțați de către președinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen/ Colaj Fanatik - Sursă foto: Hepta/ Wikipedia
ADVERTISEMENT

Comitetul care selectează laureații premiului Nobel pentru Pace au ales în acest an câștigători care provin din țări ale spațiului ex-sovietic: Belarus, Rusia și Ucraina. Deși cu mai puțină notorietate decât personalități precum Aleksei Navalnîi sau Svetlana Tihanovskaia, opozanți ai regimurilor autoritare ale lui Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, câștigătorii din acest an au o reputație solidă în ce privește apărarea drepturilor omului.

Ales Bialiațki, nominalizat de cinci ori la Premiul Nobel

Ales Bialiațki (60 de ani) a fost implicat în lupta pentru democrație încă din anii 80 când a devenit membru al unui partid clandestin „Independența”, ce susținea ieșirea Belarusului din URSS. Bialiațki a participat la proteste de stradă împotriva regimului sovietic în general, precum și pentru proiecte ale puterii de atunci, precum construirea unei hidrocentrale la Daugavpils sau demolarea unor clădiri istorice din Minsk.

ADVERTISEMENT

În 1996, a fost Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna”, un ONG care s-a opus regimului autoritar al lui Aleksandr Lukașenko. Pe 28 octombrie 2003, Curtea Supremă din Belarus a scos organizația în afara legii, ca represalii pentru denunțarea ilegalităților comise în timpul alegerilor prezidențiale din 2001.

Pe 4 august, Bialiațki a fost arestat sub acuzația de evaziune fiscală, iar câteva luni mai târziu a fost condamnat de un tribunal din Belarus la 4 ani și 6 luni de închisoare. Activistul a respins acuzațiile afirmând că fondurile vizate de către procurori erau destinate activității Viasna. Uniunea Europeană și Statele Unite au cerut eliberarea sa, afirmând că Bialiațki este un deținut politic. Acesta a ieșit din închisoare în iunie 2014, dar a continuat să fie un critic al regimului de la Minsk.

ADVERTISEMENT

În 2020, în timpul protestelor din Belarus generate de fraudarea alegerilor prezidențiale, Bialiațki a fost un susținător al liderei opoziției, Svetlana Tihanovskaia. Represaliile nu au întârziat, astfel că Bialiațki a fost arestat din nou în iulie 2021, tot sub acuzația de evaziune fiscală. Ales Bialiațki a fost până acum nominalizat de cinci ori la Premiul Nobel pentru Pace, iar în decembrie 2020 a fost pe lista reprezentanților opoziției din Belarus care a primit Premiul Saharov din partea Parlamentului European.

Organizația care a denunțat „istoria glorioasă” a URSS

Organizația Memorial a fost înființată în 1989 cu scopul de a documenta crimele regimului comunist din Uniunea Sovietică. Ulterior, Memorial a funcționat ca două entități separate: Memorial International, care se ocupă de crimele împotriva umanității în URSS, și Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, care vizează protejarea drepturilor omului, în special în zonele de conflict din Rusia și țările învecinate.

ADVERTISEMENT

Memorial a devenit o problemă pentru regimul de la Moscova încă din timpul războiului din Cecenia, când militanții organizației au strâns date despre încălcări ale drepturilor omului. În iulie 2009, Natalia Estemirova, o activistă a organizației, a fost răpită și apoi ucisă, suspectat că ar fi ordonat crima fiind chiar liderul cecen de astăzi, Ramzan Kadîrov.

Presiunile regimului Putin s-au intensificat apoi, astfel că în 2008 arhiva organizației a fost confiscată în urma unui raid al poliției. În 2014, Memorial a fost declarată ca „agent străin”, în baza unei legi care a permis Kremlinului să intensifice persecuția împotriva societății civile din Rusia. În 2015, Ministerul de Justiție acuza organizația de „subminarea fundamentelor ordinii constituționale a Federației Ruse”. Pe 28 decembrie, Curtea Supremă din Rusia a dispus desființarea organizației. În timpul procesului, procurorul a acuzat Memorial de „crearea unei imagini false a Uniunii Sovietice ca stat terorist” în loc să-i celebreze „istoria glorioasă”.

ADVERTISEMENT

Susținătorii protestatarilor de la Euromaidan

În fine, ultimul laureat este Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina, organizație înființată în 2007. ONG-ul este condus în momentul de față de avocata Oleksandra Matviiciuk (38 de ani). Avocata a devenit o personalitate proeminentă în timpul protestelor din Ucraina care au dus la căderea președintelui Viktor Ianukovici. Ea a coordonat inițiativa civică Euromaidan SOS care urmărea să asigure asistență jurifică pentru victimele represiunii ordonate de fostul președinte ucrainean și să adune informații menite să-i protejeze pe protestatari.

Ulterior, Centrul pentru Libertăți Civile s-a implicat în acțiuni menite să contribuie la eliberarea persoanelor arestate ilegal în Crimeea și Donbas din 2014 încoace. De asemenea, au fost strânse informații privind crimele de război comise în timpul conflictului dintre armata ucraineană și milițiile separatiste din Donețk și Lugansk, subiect care a continuat să fie o preocupare a organizației și după declanșarea războiului ruso-ucrainean în februarie 2022.

ADVERTISEMENT