News

Cine sunt românii ale căror pensii vor fi recalculate de două ori. Câți bani vor primi, de fapt

Recalcularea pensiilor în România. Ce bani urmează să primească de la stat milioanele de beneficiari după verificarea dosarelor de pensii
05.04.2024 | 08:01
Cine sunt romanii ale caror pensii vor fi recalculate de doua ori Cati bani vor primi de fapt
"Modificări majore în sistemul de pensii din România: Ce trebuie să știe pensionarii. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Daniel Baciu, liderul la Casa Națională de Pensii Publice, a detaliat care sunt criteriile pentru recalcularea pensiilor pentru anul curent și pentru acordarea unei majorări suplimentare după data de 1 septembrie.

Cum se face recalcularea pensiilor în România

Pensiile românilor au înregistrat o creștere la începutul anului, de 13,8%, în comparație cu rata inflației. Cu toate acestea, veniturile lor vor fi reevaluate încă o dată, începând cu 1 septembrie 2024. Conform autorităților, aproximativ trei milioane de români vor beneficia de o creștere a veniturilor.

ADVERTISEMENT

„Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 RON, a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie.

Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a spus Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Cu noua lege și noua formulă de calcul, autoritățile își prop ca numărul de puncte să fie același pentru toți, iar acesta să fie recalculat strict pe baza contribuțiilor. Astfel, acest număr de puncte va fi înmulțit cu o valoare fixă, reprezentând valoarea punctului de referință, pentru a obține aceleași pensii. Practic, la aceeași contribuție, să se obțină pensii egale în plată.

Daniel Baciu a subliniat și o altă modificare importantă în legea pensiilor

O altă noutate în noua lege a pensiilor se referă la includerea veniturilor brute care cuprind și sporurile temporare, cum ar fi un salariu în plus, bonusurile anuale și alte sporuri.

ADVERTISEMENT

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. 

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a mai adăugat Daniel Baciu pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Românii ale căror pensii vor fi calculate de două ori

Conform declarațiilor lui Daniel Baciu, persoanele care vor fi supuse unei a doua recalculări a pensiilor sunt tocmai acele persoane care au primit sporuri sau alte venituri neregulate.

Șeful Casei de Pensii face referire la acele sporuri pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale. Pentru aceste sporuri este un termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula.

Acest proces va fi aplicat doar pentru cei care au beneficiat de astfel de sporuri. Pentru aceste sporuri, se va aplica o creștere suplimentară, opțional, în funcție de valoarea lor și a contribuțiilor plătite, a explicat directorul Casei Naționale de Pensii în cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT