News

Cine sunt românii care ar putea pierde sute de lei la salariu. Cum vor fi afectați de impozitul progresiv

Impozitarea progresivă a salariilor este subiectul anului în România, însă momentan coaliția de guvernare doar tatonează terenul pentru a vedea cum reacționează oamenii.
13.03.2024 | 21:31
Cine sunt romanii care ar putea pierde sute de lei la salariu Cum vor fi afectati de impozitul progresiv
Cine sunt românii care ar putea pierde sute de lei la salariu. Cum vor fi afectați de impozitul progresiv
ADVERTISEMENT

Cert e că o delegație a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a sosit în România și reprezentanții OCDE au discutat cu cei mai importanți oameni ai țării, printre care Klaus Iohannis sau Marcel Ciolacu. OCDE propune țării noastre să instituie impozitarea progresivă a salariilor, dar și să crească taxele pe proprietate.

Cine sunt românii care ar putea pierde sute de lei la salariu

Raportul OCDE este foarte important pentru că țara noastră aspiră să intre în această organizație elitistă, din care fac parte marile economii ale lumii. Practic, OCDE oferă o serie de recomandări care ar trebui aplicate dacă țara noastră vrea să ajungă în OCDE. Din păcate milioane de români vor fi afectați negativ dacă Guvernul Ciolacu va accepta să impună aceste propuneri.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, prima măsură ar fi impunerea unui impozit progresiv pentru salarii. Așadar, cei care câștigă până în 3.900 de lei net ar avea salariile impozitate cu 6%, o scădere de la actualul impozit de 10%. Pentru cei cu salariile între 3.900 lei și 9.200 lei net pe lună, impozitarea ar urma să crească de la 10% la 12%.

Vestea proastă e pentru cei care au salarii de peste 9.200 de lei pe lună, care și-ar vedea salariile impozitate cu 18%, față de 10% cât e acum. Așadar, aproape o dublare a impozitării, în condițiile în care în țara noastră există o impozitare de 10% pentru toate salariile, fără un anumit prag.

ADVERTISEMENT

O altă măsură propusă de OCDE e majorarea TVA-ului de la 5% sau 9% la 19% pentru toate produsele și serviciile că vrbim dde case, energie termică, restaurante, hoteluri, panouri fotovotaice. Ar face excepție casele sociale, mâncarea și medicamentele. Așadar, o măsură riscantă, care ar afecta în mod negativ milioane de români care oricum se luptă cu sărăcia.

Marcel Ciolacu promite că nu vor crește taxele și impozitele în 2024

Totodată, specialiștii OCDE au propus creșterea vârstei de pensionare în funcție de speranța de viață, precum și scoaterea din legea pensiilor prevederea care favorizează mamele care au mai mulți copii. În condițiile în care țara noastră are o gravă problemă când vine vorba de natalitate, coaliția de guvernare dorea să recompenseze femeile să facă copii, pentru a se pensiona mai rapid.

ADVERTISEMENT

Așadar, conform legii pensiilor care va intra în vigoare la 1 septembrie, mamele cu mai mulți copii se vor pensiona anticipat, pentru fiecare copil urmând a fi scăzute 6 luni din vârsta de pensionare. Totuși, așa cum menționează sursa citată, fiind an electoral e greu de crezut că PSD sau PNL vor crește taxele, însă din 2025 orice este posibil.

Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri. Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și Vămi.

ADVERTISEMENT

Facem la nivel guvernamental toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri”, declara premierul Marcel Ciolacu. Așadar, cel puțin în anul 2024 românii ar trebui să stea liniștiți, însă în 2025 sunt șanse reale ca viețile tuturor să fie date peste cap, din nou.

ADVERTISEMENT