News

Cât câștigă pe lună un șofer STB în 2024. Angajații primesc și bonuri de masă pe lângă salariu

Șoferii STB nu au o muncă ușoară, însă oamenii angajați ai Societății de Transport Public București se pot considera norocoși, pentru că au salarii relativ decente pentru România.
11.03.2024 | 19:40
Cat castiga pe luna un sofer STB in 2024 Angajatii primesc si bonuri de masa pe langa salariu
Cât câștigă pe lună un șofer STB în 2024. Angajații primesc și bonuri de masă pe lângă salariu
ADVERTISEMENT

Munca de șofer la STB implică foarte multă responsabilitate, atenție sporită, precum și buna cunoaștere a regulilor de circulație. Mai adăugăm faptul că programul nu este ușor, astfel că salariul primit de acești angajați trebuie să fie pe măsură. Practic și este, pentru că un astfel de șofer STB pare să câștige mai mult decât mulți alți români.

Cât câștigă pe lună un șofer STB în 2024, în funcție de vechime

Concret, după cum se vede într-un fluturaș de salariu publicat de Cancan, un șofer STB în luna ianuarie 2024 a primit brut 11.846 lei, mai exact 6.782 de lei în lună. Mai mult, acest șofer a primit și 20 de tichete de masă în valoare de 800 de lei. Ce-i drept, salariile diferă în funcție de experiență și vechimea în cadrul STB.

ADVERTISEMENT

De altfel, după cum se poate vedea în fluturașul de salariu al șoferului STB, publicat de Cancan, salariatul are vechime în STB și, implicit, un sport de 17% la salariu, deci 849 de lei. Trebuie menționat că salariile șoferilor STB, precum și a colegilor lor, cresc anual în funcție de cum a fost negociat contractul acestora de către sindicaliști.

De exemplu, în 2021 un angajat oarecare al STB câștiga 4.135 de lei, însă mulți dintre oameni primeau diverse sporuri, 12 la număr, care le creșteau veniturile. Oficial, în 2022 un șofer STB câștiga între 2.700 și 7.800 de lei, cu tot cu sporuri și ore suplimentare. Conform planului oficial prezentat în 2021 de guvernanți, salariile tuturor din STB ar fi trebuit majorate încă din 2022.

ADVERTISEMENT

Unul dintre liderii sindicaliștilor ai STB, Vasile Petrariu, declara în 2023 că momentan nu se semnase un Contract Colectiv de Muncă, iar negocierile puteau să dureze mult și bine. Cu toate acestea, salariul de încadrare în STB este de 4.000 de lei, însă în general șoferii STB pleacă acasă cu cel puțin 5.000 de lei net. Așadar, un venit acceptabil pentru anul 2024.

Ce salarii au angajații din STB, conform liderilor de sindicat

”La nivel de societate, într-adevăr, vorbim de aproximativ 7.000 de lei brut, venitul, care înseamnă salariul plus sporuri, din ore suplimentare, zile de sărbătoare, nopți lucrate. Agajatul rămâne cu un salariu în mână de aproximativ 5.000 de lei. Dar repet, ia acești bani doar dacă lucrează sâmbete și duminici și sărbători legale, muncă consecutivă”, explica sindicalistul Vasile Petrariu, conform Gândul.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii mărturiseau la finele anului 2023 că nu se vor lăsa până nu vor obține majorări salariale importante pentru toată lumea din STB, în speranța că un șofer STP ar putea să primească 10.000 de lei în mână.

”Practic, după discuția de astăzi, considerăm că acest conflict de muncă de la nivelul STB poate fi încheiat, dacă salariile vor fi corelate cu creșterea salariului pe economie, cele două etape, 2023 și 2024”, mai explica liderul de sindicat.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii cereau, concret, 10.000 de salariu net, pe lângă o primă de 500 de lei de Paște, de Crăciun și de Ziua Transportului. Cu toate acestea, Primăria Generală București nu a aprobat acel buget. Sindicaliștii mai cereau, de asemenea, o sumă de 5.000 de lei pe an pentru fiecare salariat, care să includă plata transportului și a cazării pentru diverse perioade de concediu sau tratamente medicale.

ADVERTISEMENT