News

Cine sunt tinerii români care au murit în războiul din Ucraina. Unii au luptat voluntar, alţii au fost obligaţi

Războiul din Ucraina a provocat zeci de mii de victime, până acum, iar printre acestea se numără și români, încorporați în armata statului invadat de Rusia.
08.10.2022 | 12:04
Cine sunt tinerii romani care au murit in razboiul din Ucraina Unii au luptat voluntar altii au fost obligati
Români uciși în războiul declanșat de Rusia, în Ucraina / Foto: Libertatea, fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Războiul pe scară largă început de Rusia, pe 24 februarie, împotriva Ucrainei a dus la nenumărate pierderi de vieți omenești, militari și civili deopotrivă. Printre victime sunt și destui români, mulți dintre ei voluntari sau militari ai armatei ucrainiene.

Tineri români, uciși în războiul declanșat de Rusia, în Ucraina

Ziarul Libertatea a făcut o amplă anchetă cu privire la românii care și-au pierdut viața în Ucraina, în războiul  de apărare al țării vecine. Conform informațiilor, printre victime se numără mai mulți militari voluntari, dar și soldați care au fost încorporați în momentul în care a fost declanșată invazia rusească în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor publicate, printre victime se află și un tânăr, Pavel Diavoluc, din localitatea ucraineană Hordoba. Avea doar 36 de ani și a fost încorporat în armata din Ucraina în luna mai. El a fost ucis în timpul contraofensivei ucrainiene din regiunea Herson.

Din același sat cu Pavel au mai murit doi tineri în războiul din Ucraina. Ion Fartușneac a fost ucis în regiunea Luhansk, iar Ion Zaeț, care avea 23 de ani, a fost găsit mort în zona localității Izium din regiunea Harkov.

ADVERTISEMENT

Arcadie Farcaș, un etnic român, născut în satul Cupca, avea 35 de ani în momentul în care a fost ucis în luptele din Ucraina. El și-a pierdut viața, conform anunțului citat de Libertatea, în localitatea Nove din zona Donețk. Lunetist în armată, el a fost ăndelung plâns de comunitatea română din regiunea Cernăuți.

S-au înrolat voluntar pentru a lupta împotriva agresiunii rusești din Ucraina

Vasile Procopoae, un român originar din localitatea Pătrăuții de Jos din Cernăuți, locuia și muncea în Germania. După ce Rusia, pe 24 februarie 2022, a invadat Ucraina, el a plecat din țara de adopție și, ca milirat rezervist, s-a înrolat voluntar în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Avea 48 de ani și nu a putut să fie indiferent față de ceea ce se întâmplă în Ucraina. S-a întors special din Germania pentru a lupta împotriva Rusiei, simțea o datorie interioară”, a declarat pentru sursa citată una dintre rudele soldatului ucis.

Un alt român din Cernăuți, Dumitru Ignatesco, locuia în Italia. În momentul în care Rusia a început războiul pe scară largă împotriva Ucrainei, el s-a întors în țara natală și, fără să stea pe gânduri, s-a înrolat voluntar. Din păcate, el și-a pierdut viața în luna august în timp ce lupta pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

Conform Libertatea, autoritățile ucrainiene nu anunță etnia celor care își pierd viața în război, precizând doar că sunt cetățeni ai Ucrainei care și-au dat viața în războiul declanșat de Rusia. Cu toate acestea, mulți din zonele Herța, Bucovina de Nord, Odesa sau Transcarpatia, sunt etnici români care și-au dat viața pentru apărarea Ucrainei.

În tot acest timp, etnicii români participă activ la eliberarea Ucrainei în fața Rusiei. „Când am fost invitați să ne arate planul contraofensivei în regiunea Harkov, am rămas uimit… Îmi părea unul fantastic, nerealizabil. Nu îmi venea să cred că putem elibera un teritoriu atât de mare într-un termen atât de scurt”, spunea pentru Libertatea Octavian Magas.

ADVERTISEMENT