Life

Cine verifică, de fapt, asociațiile de proprietari. Unde puteți face plângere în cazul unor nereguli sau nemulțumiri

Cine controlează asociațiile de proprietari în cazul în care există nereguli sau nemulțumiri. Unde se depun plângerile.
21.09.2023 | 18:57
Cine verifica de fapt asociatiile de proprietari Unde puteti face plangere in cazul unor nereguli sau nemultumiri
Cine verifică, de fapt, asociația de proprietari. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cazul în care ai nemulțumiri, trebuie să știi că există autorități ale statului care se ocupă cu verificarea asociațiilor de proprietari. Iată ce trebuie să faci și unde să apelezi atunci când există probleme.

Cine controlează asociațiile de proprietari

O asociație de proprietari reprezintă o organizație non-profit (ONG), al cărui scop principal este reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un bloc. Legea nr. 196/2018 spune că membrii asociației trebuie să se asigure că proprietarii își știu obligațiile, că le sunt respectate drepturile, precum și să administreze spațiile comune din clădire.

ADVERTISEMENT

Însă atunci când apar neînțelegeri, este important să știi că există mai multe instituții alte statului care se ocupă cu verificarea asociațiilor de proprietari, în care, de altfel, se poate înscrie orice persoană care își dorește. 

Astfel, dacă ai ajuns în situația în care să ai probleme cu asociația de proprietari, cenzorul sau comisia de cenzori are responsabilitatea de a verifica dacă persoanele aflate la conducere aplică corect măsurile prevăzute de lege.

ADVERTISEMENT

Totodată, cenzorul are dreptul de a cerceta chestiuniile legate de buget, venituri și cheltuieli. De menționat este că până anul trecut, orice persoană care avea studiile liceale terminate putea deveni cenzor.

Din 2023, însă, Legea 196/2018 a impus necesitatea studiilor în domeniul economic sau juridic celor care își doresc să ocupe această funcție. În cazul în care canditatul este persoană juridică, domeniul de activitate trebuie să fie contabilitate, audit financiar sau consultanță în domeniul fiscal.

ADVERTISEMENT

Ce faci dacă apar nemulțumiri

De altfel, atunci când ai suspiciuni cu privire la asociația de proprietari, poți cere să verifici activitatea acesteia și ai dreptul să analizezi orice document îți dorești, iar președinția organizației are obligația de a-ți oferi un răspuns sau actele solicitate.

În caz contrar, te poți adresa primăriei de pe raza asociației. Un serviciu specializat va veni să analizeze situația, iar dacă există nereguli, poate da o amendă cuprinsă între 500 și 3000 de lei.

ADVERTISEMENT

În situația în care ai nelămuriri sau consideri că s-a produs o greșeală cu factura la întreținere, ori ai de făzut sesizări cu privire la greșelile de administrare, ai o fereastră de 15 zile în care poți depune o contestație.

Ulterior, cenzorii și contabilul vor reface calculele pentru apartamentul în care stai și vor rezolva situația. Și dacă nicio metodă formală nu te ajută dacă ai probleme cu asociația de proprietari, atunci poți merge în instanță.

Există și câteva instituții ale statului care verifică asociațiile de proprietari și locatarii și pot da amenzi de până la 10.000 de lei. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) se asigură că nu se fac modificări neanțuate și periculoase în locuință.

Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pot efectua controale, scrie lovedeco.ro. 

ADVERTISEMENT