News

Cine vor fi consilierii personali ai lui Piedone la Primăria Capitalei. Oamenii lui Voiculescu și problemele lor penale

O serie de nume controversate fac parte din „Consiliul Consultativ” al candidatului Popescu Piedone la Primăria Capitalei
12.04.2024 | 09:08
Cine vor fi consilierii personali ai lui Piedone la Primaria Capitalei Oamenii lui Voiculescu si problemele lor penale
Cine vor fi consilierii personali ai lui Piedone la Primăria Capitalei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, atunci când PUSL și-a anunțat lista candidaților pentru alegerile europarlamentare, Popescu Piedone, președintele partidului, a anunțat și existența unui „Consiliu Consultativ”, format din experți din mai multe domenii. Nu este clar rolul acestui consiliu, dacă îl va consilia la Primăria Capitalei sau în calitate de președinte al PUSL, însă acesta este compus din mai multe nume controversate, toate din jurul lui Dan Voiculescu, omul din spatele Partidului Umanist.

Profesorul care a girat cărțile scrise în închisoare de Voiculescu

Lista candidaților pentru alegerile europarlamentare a PUSL este deschisă de către generalul (r) Cristian Barbu, același care conduce și „Departamentul pentru Ordine publică și Siguranța Cetățeanului” din cadrul „Consiliului Consultativ” al primarului Popescu Piedone. O prezență constantă în studiourile Antena 3 CNN, dar nu numai, generalul Cristian Barbu este una din vocile avizate asupra conflictului din Ucraina, iar FANATIK a scris recent și despre faptul că, în 2020, a candidat pe listele ALDE/Pro România, dar și despre afacerile sale care au intrat în faliment aproape de această dată.

ADVERTISEMENT

Pe lângă generalul Barbu, în același Consiliu Consultativ al viitorului primar îl regăsim și pe profesorul Dumitru Miron, însărcinat să conducă Departamentul Relații Internaționale. Dumitru Miron este în prezent președintele Senatului Academiei de Studii Economice, universitate unde predă încă din 1983 și unde a fost decan al Facultății de Relații Internaționale. Din anul 2000 acesta conduce doctorate în domeniul economie și afaceri internaționale, iar cooptarea sa în echipa lui Piedone vine parcă ca un răspuns la criticile lui Marcel Ciolacu, care susținea că acesta din urmă nu are anvergura de a fi primarul Capitalei.

„Piedone este un primar de sector, atât! Ce oameni coagulează domnul Piedone față de domnul Cîrstoiu, un profesionist? E vorba de Capitala românilor, nu a mea! Cine vine la domnul Piedone după ce iese primar? Ce legătură poate să aibă domnul Piedone cu profesorii universitari, să stea la masă să construiască un proiect, să vorbească lucruri importante”, spunea liderul PSD în 14 martie, la lansarea candidatului medicului Cătălin Cîrstoiu.

ADVERTISEMENT

Dumitru Miron, care în 2022 a încasat un salariu de 266.000 lei de la ASE, a fost și profesorul care a recomandat șapte din cele zece cărți scrise în închisoare de către Dan Voiculescu. Reamintim că, între 2013 și 2015, un articol din legea privind executarea pedepselor prevedea reducerea cu 30 de zile a perioadei de încarcerare pentru fiecare lucrare științifică scrisă. Lucrarea însă trebuia prezentată unei comisii din penitenciar, cu recomandarea scrisă a unui profesor universitar privind importanța temei pentru domeniul de cercetare.

Condamnat la zece ani de închisoare în 2014, Dan Voiculescu a reușit să scrie nu mai puțin de zece cărți într-un an și jumătate, cât a stat în spatele gratiilor, șapte dintre aceste cărți, cu recomandarea profesorului Dumitru Miron. (Între 2013 și 2015, 188 de deținuți aveau să scrie 400 de cărți.)

ADVERTISEMENT

Întrebat în 2016 cum a fost posibil ca Dan Voiculescu să scrie atâtea cărți, în condițiile în care avea timp de studiu doar 2 ore pe zi, profesorul Miron a recunoscut că nu a citit acele cărți, ci doar a avizat cuprinsul. „De unde să ştiu eu ce forţă are un alt om? Nu ştiu ce condiţii sunt în penitenciar, nu ştiu ce bibliotecă au acolo, şi, sincer să fiu, nici nu vreau să aflu”, declara acesta, pentru Adevărul.

Dumitru Miron, declarație de avere 2023
Dumitru Miron, declarație de avere 2023

Departamentul de Protecție Socială al Consiliului Consultativ este condus de Doina Pârcălabu. Doctor în economie, aceasta a fost președinta Casei Naționale de Pensii între anii 2009 și 2012, numită la premierul Boc și revocată din funcție de Victor Ponta. Din ianuarie 2022, aceasta a fost numită secretar de stat în Ministerul Familiei, minister nou-înființat special pentru Gabriela Firea, funcție în care se află și în prezent.

ADVERTISEMENT

Codruț Sereș, ministru condamnat pentru trădare

Poate cel mai cunoscut nume în acest Consiliu Consultativ este fostul senator și ministru, Codruț Sereș, pus în fruntea Departamentului Antreprenoriat și Capital Autohton. Fostul ministru din Guvernul Tăriceanu, și lider al Partidului Conservator, avea să se aleagă însă cu două condamnări grele. În anul 2015 avea să primească patru ani și opt luni pentru infracțiunea de trădare prin transmitere de secrete în dosarul privatizărilor strategice. Faptele erau comise în perioada în care conducea Ministerul Economiei și vizau privatizarea mai multor companii strategice din energie.

A doua condamnare avea să vină un an mai târziu, în 2016, în dosarul Hidroelectrica, pentru complicitate la abuz în serviciu. Aici, fostul ministru era găsit vinovat de complicitate la jaful de la Hidroelectrica, alegând să închidă ochii, deși fusese avertizat, la contractele cu băieții deștepți din energie. Codruț Sereș avea să stea în închisoare doar trei ani, fiind eliberat la începutul anului 2018. Pe interceptările din aceste dosare avea să apară și liderul Partidului Conservator, actualul PUSL, Dan Voiculescu.

Dincolo de cariera politică, pe care fostul ministru încearcă acum să o readucă la viață alături de Piedone, pentru Codruț Sereș afacerile au continuat să prospere în ultimii ani. Este vorba de firmele în care soția sa este acționar majoritar. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Lorina-Ioana Șereș este administrator la o firmă și acționar la alte cinci firme. (În a șasea firmă, radiată în 2021, avea doar 1% din acțiuni).

Dintre cele cinci firme, una se află în procedură de lichidare: Lora Gaz Plus SRL, firmă unde soția fostului ministru deține 50% din acțiuni. Firma și-a întrerupt brusc activitatea economică în anul 2014 (anul în care Codruț Sereș era condamnat în primă instanță în dosarul Hidroelectrica), după ce în anul anterior firma avea o cifră de afaceri de două milioane de lei și profit de aproape 300.000 lei.

Seres Lorina
Firme soție Codruț Sereș

Cea mai importantă companie a familiei Sereș este Ginza Invest SRL, unde soția fostului ministru deține 90% din acțiuni. În anul 2022, firma a declarat o cifră de afaceri de aproape 30 de milioane lei, și un profit brut de 6,7 milioane. O altă firmă importantă, Medical Gazplus SRL, unde aceasta deține 60% din acțiuni, a avut în 2022 o cifră de afaceri de peste 42 milioane lei. Profitul net a depășit un milion de lei. Compania activează în domeniul medical, iar în primul an de pandemie a prins achiziții publice de aproape 3 milioane lei.

De problemele de trafic rutier ar urma să se ocupe Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere în perioada 2006-2014. Acesta s-a pensionat în anul 2016, atunci când DNA îl trimitea în judecată sub acuzația de luare de mită. Avea să fie însă achitat definitiv în anul 2019, iar câteva luni mai târziu avea să fie numit consilier al ministrului Carmen Dan. Rechizitoriul DNA susținea că acesta ar f primit mită un miel, doi curcani și 5 kilograme de păstrăv de la un om de afaceri pentru ca fiica acestuia să-și primească permisul de conducere înapoi mai repede.

Departamentul Arhitectură și Urbanism este condus de arhitectul Florin Alexandrescu. Acesta deține firma de arhitectură Creative Archstudio SRL, firmă care figurează printre acționarii societății UNITED EAST CONSTRUCTION GROUP SRL, unde principalii acționari sunt membri familiei Voiculescu. În septembrie 2023, firma lui Alexandrescu deținea 6,79% din acțiunile United East Construction Group.

Nicolae Păun
Nicolae Păun, deputat între 2000 și 2016

Nu în ultimul rând, în acest Consiliu Consultativ există și Departamentul pentru Comunitatea Romilor, condus de către fostul deputat Nicolae Păun. Acesta are patru mandate în Parlamentul României, între 2000 și 2016, obținute din partea Partidei Romilor, partid pe care l-a înființat și condus. În anul 2016 acesta era trimis în judecată de către DNA pentru mai multe infracțiuni de corupție (spălarea banilor, deturnare de fonduri, cumpărare de influență).

Dosarul viza un proiect pe fonduri europene prin care ar fi trebuit să fie creat câteva sute de locuri de muncă pentru membri comunității roma. Deputatul Nicolae Păun, susțin procurorii DNA, le-ar fi impus beneficiarilor să transfere 5% din salariile primite către Asociația Partida Romilor „Pro Europa”. Suma totală primită a fost de aproape jumătate de milion de lei. În februarie 2017, judecătorii retrimiteau acest dosar, în care era vizat și Mădălin Voicu, la parchet pentru refacerea urmării penale.

Pe înregistrările de la dosar, potrivit presei de la acea vreme, fostul deputat, supranumit Niky Scorpion, îi amenința direct pe procurori: „După ce ies din pușcărie bag cuțitul în procurori și mă p.. pe ei”. Procurorii DNA puneau atunci sechestru pe averea deputatului până la concurența sumei de de 30.470.708,72 de lei. Recent, acesta a devenit membru PUSL.

„O astfel de echipă de consilieri trebuie să fie alături de orice primar. Eu, ca și alții, semnăm „ca primarul”, și știm ce înseamnă asta! E adevărat că înveți multe lucruri, dar de unde să știi ce e o structură de rezistență P+3 sau P+6, ori mansardă retrasă? Sigur, experiența își spune cuvântul, dar e nevoie de niște oameni bine pregătiți, care să te sfătuiască. Eu am făcut o echipă de astfel de oameni”, a spus Piedone săptămâna trecută, când și-a lăudat echipa de consilieri.

ADVERTISEMENT