News

Ciocniri violente între locuitorii din Shanghai și autorități, din cauza noilor restricții anti COVID-19. Zeci de familii, scoase din locuințe

Mai multe videoclipuri postate pe platformele sociale surprind ciocniri violente între locuitorii din Shanghai și autorități, pe fondul politicii zero-COVID impusă de guvernul chinez.
16.04.2022 | 23:12
Ciocniri violente intre locuitorii din Shanghai si autoritati din cauza noilor restrictii anti COVID19 Zeci de familii scoase din locuinte
Poliția supraveghează modul în care decurge testarea la Shanghai, China / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Este o situație cu totul neașteptată cu care orașul Shanghai se confruntă. O metropolă cu peste 25 de milioane de locuitori, considerată un adevărat centru economic al Chinei, a fost închis total din cauza numărului mare de infectări cu tulpina Omicron al virusului COVID-19.

Populația contestă măsurile dure anti COVID-19, luate la Shanghai

Peste 20.000 de cazuri noi au fost raportate aici, lucru care a determinat guvernul de la Beijing să implementeze măsuri extrem de dure în rândul populației. Zeci de locuitori au relatat, pe site-urile de socializare, că au fost obligați să rămână în case, fără ca măcar să-și poată procura alimente, iar copiii infectați au fost separați de părinții lor sănătoși.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, tensiunile au crescut și mai mult, după ce autoritățile au ordonat ca 39 de familii să se mute dintr-un complex rezidențial pentru ca acolo să fie găzduiți bolnavii care nu mai au loc în spitale.

În înregistrări, oamenii formează un lanț uman în fața polițiștilor, pentru ca aceștia să nu poată pătrunde în locuințe. Forțele de ordine par să facă mai multe arestări, în timp ce rezidenții îi acuză că lovesc oameni. De asemenea, o femeie a fost filmată plângând și întrebând ”de ce arestează o persoană în vârstă”, în timp ce oficialii par să urce pe cineva în mașină.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din China ar putea extinde măsurile și în alte orașe

Măsurile luate în Shanghai s-ar putea extinde și în alte orașe din China. De exemplu, Zona Economică a Aeroportului Zhenghou, o regiune industrială din centrul Chinei, a anunțat vineri un lockdown total de 14 zile, care ar putea fi prelungit în cazul în care situația epidemiologică o va cere. Aici funcționează și o filială a Foxconn, un furnizor oficial al Apple.

În Xian, un oraș situat în nord-vestul Chinei, autoritățile au făcut un apel ca locuitorii să evite ieșirile din casă și au încurajat companiile să adopte regimul de telemuncă. Oamenii sunt îngrijorați de o posibilă criză a alimentelor, însă reprezentanții locali au dat asigurări că nu se va intra în lockdown.

ADVERTISEMENT

Și la Suzhou, o localitate din apropierea orașului Shaghai, angajații au fost trimiși acasă. Circa 500 de noi infectări au fost raportate sâmbătă.

În total, China a raportat 24.971 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, însă cea mai mare parte a acestora sunt in Shanghai.

ADVERTISEMENT