News

Ciolacu cere măsuri dure în cazul azilelor groazei. ”Cel puțin o instituție din Ministerul Muncii trebuie desființată”

Luni, Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu ONG-urile din asistență socială, pe tema azilelor groazei. Premierul cere măsuri dure.
31.07.2023 | 15:10
Ciolacu cere masuri dure in cazul azilelor groazei Cel putin o institutie din Ministerul Muncii trebuie desfiintata
Marcel Ciolacu cere măsuri radicale în scandalul azilelor groazei: ”Cel puțin o instituție din Ministerul Muncii trebuie desființată”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După o întâlnire cu ONG-urile din asistență socială, pe tema azilelor groazei, Marcel Ciolacu cere măsuri dure. Premierul vrea ca cel puțin o instituție din Ministerul Muncii să fie desființată.

Marcel Ciolacu cere măsuri radicale în scandalul azilelor groazei: ”Cel puțin o instituție din Ministerul Muncii trebuie desființată”

În ultimele săptămâni, în București și în mai multe zone din țară, au fost descoperite noi azile ale groazei. În acest context, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, în debutul acestei săptămâni, cu ONG-urile din asistență socială.

ADVERTISEMENT

La finalul evenimentului, șeful Executivului a afirmat că, din punctul său de vedere, anchetele deschise de DIICOT și DNA pe spețe vor scoate la iveală nu doar bătăi și abuzuri, ci chiar și morți cauzate de rele tratamente.

Dată fiind această situație extrem de gravă, premierul a insistat asupra faptului că cel puțin o instituție din subordinea Ministerului Muncii ar trebui să fie desființată.

ADVERTISEMENT

”Insist cu desființarea a cel puțin unei instituții din interiorul Ministerului Muncii, fiind o verigă în plus folosită de cineva pentru a scoate nişte profituri, nu pentru a proteja persoanele. Sunt convins, cu ajutorul Curții de Conturi vom descoperi că aceleași persoane sunt plătite de 2-3 ori, neexistând un registru”, acuză premierul.

Referindu-se la cel mai recent caz, cel din Mureș, Ciolacu a spus că ”este clar că vorbim de corupție instituțională”, că ”Protecția socială a fost folosită ca un business”.

ADVERTISEMENT

Protecția socială, ce a reieșit în primul rând din controalele făcute, a dovedit că a fost folosită fără empatie, a fost folosită ca și un business. Vom vedea și cu cazul Mureș câte vor ieși la vedere.

Este clar că vorbim de corupție instituțională. Vorbim de încrengături locale astfel încât business-ul să fie cât mai profitabil”, a mai declarat luni Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ONG-urile din asistență socială.

ADVERTISEMENT

Premierul anunță o Ordonanță de Urgență privind sistemul de control și autorizare

În apariția sa de luni, Ciolacu a mai afirmat că, împreună cu ministrul Muncii, Simona Oprescu, se va veni până la 31 august cu o ordonanță de urgență prin care să se schimbe sistemul de control și autorizare.

”Primul pas este o ordonanță de urgență. Eu insist pentru desființarea cel puțin a unei instituții din interiorul Ministerului Muncii, care nu a știut să acopre ca și control, fiind o verigă în plus folosită de către cineva, repet, pentru a scoate profituri nu pentru a proteja persoanele.

Mai mult nu există un sistem informatic și suntem în 2023 și sunt ferm perfect convins că cu ajutorul Curții de Conturi vom descoperi că aceleași persoane sunt plătite de 2-3 ori, nefiind un registru al acestor persoane și noi neștiind de fapt care este fenomenul întreg.

Trebuie o abordare total diferită în ce plătește statul român și ce plătesc aparținătorii, cum este sistemul în străinătate, astfel încât să nu fie nicio diferență între cele două.”, a mai spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT