Life

Ciorba de salată verde. Care este secretul, de fapt, pentru care iese delicioasă

Cum să faci cea mai delicioasă ciorbă de salată verde? Adaugă ingredientele secrete și vei obține o mâncare pentru care te vor invidia până și bucătarii.
19.02.2023 | 13:30
Ciorba de salata verde Care este secretul de fapt pentru care iese delicioasa
Secretul pentru cea mai delicioasă ciorbă de salată cu afumătură. Foto: caietulcuretete.com
ADVERTISEMENT

Ciorba de salată verde, deși este delicioasă, a fost dată de mulți oameni uitării. Gătită mai ales în Maramureș, pe perioada iernii, ea are nevoie de două ingrediente secrete care să-i ofere gust și savoare deosebite.

Rețetă pentru ciorbă de salată verde. Secretul care îi dă un gust deosebit

Ciorba de salată este bună pe tot parcursul anului, însă gospodinele din Maramureș o preferă în această perioadă de iarnă. Pe vremuri, femeile foloseau două ingrediente specifice care o să facă cu adevărat gustoasă: zerul de oaie și slănina, iar dacă urmezi întocmai rețeta de ciorbă, nu vei regreta.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, ingredientele necesare sunt: în primul rând, salata verde – care dă și numele preparatului-, o căpățână sau două în funcție de cât de mari sunt, doi-trei căței de usturoi, pentru aromă, dar și una-două feliuțe de slănină, nu mai mult de 200 de grame.

La acestea se mai adaugă: o cană de zer din lapte de oaie, 500 de ml de smântână, două ouă , o lingură de ulei, precum și două linguri de făină, dar și condimente și leuștean verde. Și aceasta este lista completă de ingrediente cu care să pregătești o masă pentru care o să te invidieze și bucătarii profesioniști.

ADVERTISEMENT

Cum sa faci ciorba de salată pas cu pas

Mai departe, trebuie să urmezi în tocmai pașii scriși în rețetă, altfel s-ar putea să dai greș, iar toata munca depusă să fie în zadar. Prin urmare, începe cu începutul: taie slănina feliuțe și pune-o la călit în cele două linguri de ulei.

Când este aproape gata, se adaugă usturoiul și cele două linguri de făină. Amestecul astfel obținut se diluează ușor cu zerul de oaie. Când totul începe să fiarbă, se adaugă apă din abundență, cam trei sau patru litri.

ADVERTISEMENT

Oala se pune înapoi pe foc, iar când începe din nou să fiarbă se pun și frunzele de salată. Ulterior, peste se pune și smântâna. Bineînțeles, toate acestea nu ar avea aceeași savoare dacă în joc nu ar intra și condimentele.

În aceste condiții, peste tot ce ai făcut până adaugă: sare, piper sau alte plante aromatice, în funcție de gust și preferințe. Din acest punct, ciorba de salată verde se mai lasă să fiarbă numai 10 minute. Atenție, dacă timpul este depășit, frunzele se vor înmuia prea tare!

ADVERTISEMENT

Pentru a fi și mai gustoasă, ciorba se drege cu două ouă bătute bine, care se vor împrăștia prin oală și vor da și un aspect aparte preparatului. La final, după ce s-a fiert se adaugă leuștean mărunțit și se acoperă cu un capac, pentru ca aroma să se mențină. Poftă bună!

ADVERTISEMENT