News

Ciucă recunoaște eșecul Guvernului cu plafonarea prețurilor la energie. Acum premierul promite alte măsuri

În urma unei conferințe de presă, premierul României, Nicolae Ciucă, a recunoscut eșecul Guvernului cu plafonarea prețurilor la energie. Ce măsuri promite acesta
11.01.2022 | 18:33
Ciuca recunoaste esecul Guvernului cu plafonarea preturilor la energie Acum premierul promite alte masuri
ADVERTISEMENT
11-01-2022
16:35

Ce plănuiesc autoritățile pentru stabilizarea situației

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a avut o întrevedere cu președintele ANRE, secretarul general al Guvernului, dar și cu miniștrii de la Agricultură și Finanțe, pe tema măsurilor de plafonare și compensare a facturilor pentru gazele naturale și energia electrică.

Virgil Popescu a explicat faptul că datele pentru lunile noiembrie și decembrie indică faptul că 80% dintre consumatorii casnici au beneficiat de compensare și plafonare a costurilor la energia electrică. În ceea ce privește gazele naturale, de aceste măsuri au beneficiat aproximativ 60% dintre consumatori.

Situația facturilor emise la sfârșitul anului 2021 a fost, de asemenea, abordată în cadrul declarațiilor de presă. Ministrul a subliniat faptul că doar un singur mare furnizor a emis facturi care să respecte reglementările impuse de către autorități.

În ceea ce privește facturile emise în mod eronat, Virgil Popescu a explicat faptul că furnizorii vor fi obligați să recalculeze ultimele facturi. În plus, el a mai spus că este de părere că banii din aceste facturi ar trebui returnați clienților, fiind obținuți în mod ilegal și că urmează un raport al ANRE despre această situație.

Ministrul a explicat faptul că guvernanții vor să introducă o nouă schemă de reducere a facturilor, care să fie implementată de la 1 aprilie. Aceste noi reglementări ar putea include compensarea facturilor pentru consumatorii casnici, reducerea TVA-ului la 5% pentru energia electrică și eliminarea bonusurilor de cogenerare.

Premierul României, Nicolae Ciucă, recunoaște eșecul Guvernului în ceea ce privește plafonarea prețurilor la energie. La conferința de presă susținută marți, 11 ianuarie, șeful Guvernului a promis cetățenilor alte măsuri.

Ciucă recunoaște eșecul Guvernului cu plafonarea prețurilor la energie. Acum premierul promite alte măsuri

În urma unei ședințe de lucru a prim-ministrului României cu mai mulți miniștri ai Cabinetului său, aceștia au stabilit noi măsuri de protejare a populaţiei şi a unităților economice de efectele creşterii preţurilor la energie..

ADVERTISEMENT

“Am convocat astăzi o şedinţă cu miniştrii Finanţelor, Energiei, Agriculturii, Antreprenoriatului şi Turismului, Mediului şi preşedintele ANRE pentru a stabili noi măsuri de protejare a populaţiei şi a întreprinderilor de efectele creşterii preţurilor la energie.

Românii au nevoie de garanţii privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică şi gaze naturale. În acelaşi timp, sunt necesare şi măsuri de sprijin pentru companii, în această perioadă dificilă generată de creşterea preţurilor la energie“, a declarat acesta, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Aceste măsuri, a precizat premierul, au scopul de a contribui la creşterea rezilienţei economice şi la menţinerea locurilor de muncă pentru români.

Ce măsuri promite premierul

Șeful Guvernului a promis cetățenilor că facturile care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute.

ADVERTISEMENT

“Pentru garantarea eficienţei măsurilor de protecţie a cetăţenilor – consumatori casnici – urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalităţi”, a precizat prim-ministrul.

De asemenea, persoanele care nu consumă mai mult de 300 de kw pe oră vor avea parte de o nouă schemă de protecție.

ADVERTISEMENT

“De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redus la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum.

Vom reduce costul energiei electrice la consumator prin compensarea bonusului de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale”, a menționat Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește domeniul sectorului agricol şi al industriei alimentare, măsurile de sprijin vor fi lansate de Guvern la data de 1 februarie și se vor desfășura până la 1 iulie.

Ciucă a mai anunțat că o nouă schemă de sprijin pentru IMM-uri este analizată de Guvern și ar urma să fie introdusă de la 1 aprilie.

“Protejarea cetăţeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc şi vom dispune măsuri în consecinţă.

Este însă foarte important să înţelegem că toate aceste măsuri necesită coerenţă şi coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem.

Voi prezenta aceste toate măsuri în următoarea şedinţă a coaliţiei”, a încheiat premierul.

ADVERTISEMENT