Clujul este orașul din țara noastră care va încheia anul 2021 cu un excedent enorm, de circa 600 milioane de lei, adică aproximativ 120 de milioane de euro.
Acești bani sunt blocați în conturile Primăriei din Cluj-Napoca, pentru că ei au fost alocați pentru niște proiecte care nu au mai fost implementate.
Astfel, primarul din Cluj-Napoca a precizat că bugetul este multianual, astfel că el se continuă pe mai mulți ani.
Mai mult decât atât, el a precizat că sunt extrem de puține proiecte care sunt inițiate, dar și finalizate în același an.
Emil Boc a mai transmis și că proiectele sunt reluate, deoarece finanțarea se continuă chiar dacă banii nu au fost cheltuiți în anul cu pricina.
„Vreau să se înţeleagă că bugetul nu este o chestiune care nu are continuitate cu viitorul, ci este multianual.
Foarte puţine proiecte se încep şi se finalizează în acelaşi an.
Din acest motiv, foarte multe proiecte au continuitate, se trece o sumă de bani, vedem cât se cheltuieşte, după care se continuă finanţarea în anii următori.
Deci aş vrea să vedeţi proiectul de buget în viziunea lui multianuală şi nu strict birocratică”, a spus Emil Boc.
Pe de altă parte, consiliera locală Adriana Cristian s-a arătat nemulțumită de acest fapt și chiar a făcut niște precizări referitoare la ceea ce s-ar putea face cu banii.
Astfel, ea a precizat că s-ar fi putut construi 22 de crește și grădinițe, având în vedere că în acest sector există o mare lipsă, sau ar fi putut fi modernizate 20 de străzi, sau extinde zece școli.
„Avem un excedent de peste 600 de milioane de lei, care nu sunt cheltuiţi de anii precedenţi. Nu am reuşit să cheltuim banii de investiţii. S-ar fi putut face 22 de creşe şi grădiniţe.
S-ar fi putut extinde şi supraetaja 10 şcoli, sau moderniza şi lărgirea a 20 de străzi similare cu strada Bună Ziua.
Dacă nu putem cheltui nici măcar 40% din banii alocaţi atunci avem o probleme serioase”, a transmis consiliera locală Adriana Cristian.