News

Coaliția vrea să mărească indemnizațiile pentru foștii revoluționari. O excepție de la o ordonanță adoptată acum cinci luni

Un proiect de lege depus la Senat prevede o majorare de 25% a indemnizațiilor de gratitudine pentru luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din decembrie 1989.
12.05.2023 | 09:03
Coalitia vrea sa mareasca indemnizatiile pentru fostii revolutionari O exceptie de la o ordonanta adoptata acum cinci luni
Revoluționarii reclamă că indemnizațiile nu le-au fost actualizate/ Foto: Inquam Photos - Cristi Veșcan
ADVERTISEMENT

Indemnizațiile pentru revoluționarii din 1989 au fost înghețate la același nivel de mai bine de un deceniu, inclusiv pentru anul în curs. Însă o serie de parlamentari din partidele de guvernământ vor să le majoreze, după ce un demers similar din partea Guvernului nu a fost dus până la capăt, în contextul apariției crizei încasărilor la buget.

Indemnizațiile neactualizate ale revoluționarilor

Legea 341/2004, a recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, prevede „acordarea unei indemnizaţii lunare, adăugată la pensia pentru limită de vârstă, echivalentă cu un coeficient de 0,6, calculată pe baza coeficienţilor de multiplicare aplicaţi asupra câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

ADVERTISEMENT

Însă ajustarea indemnizației în funcție de salariul mediu brut nu s-a mai făcut din 2011, inițiatorii proiectului menționând că și atunci s-a revenit la nivelul din 2009, după reducerea din 2010, provocată de către criza economică. „Această situaţie a generat o serie de nemulţumiri din partea persoanelor beneficiare ale Legii nr.341/2004, exprimate prin numeroase apeluri şi demersuri juridice”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege, semnat, printre alții, de liderul grupului deputaților PNL Gabriel Andronache și de președintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaților Adrian Solomon (PSD).

În condițiile în care câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei, indemnizațiile foștilor revoluționari ar fi trebuit să crească apreciabil pentru a ajunge la nivelul de 60%, ceea ce ar reprezenta 4.073 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Însă amânările succesive ale ajustărilor indemnizației în funcție de salariul mediu brut, ultima amânare fiind adoptată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, au făcut ca nivelul indemnizației să fie mult mai redus.

O indexare cu 25% pentru revoluționari

Prin proiectul de lege se presupune ca indemnizațiile pentru foștii revoluționari să fie indexate cu 25% față de nivelul actual, semnatarii proiectului susținând că, și cu această mărire, nivelul ar rămâne cu mult sub cel care ar fi trebuit stabilit potrivit Legii 341/2004.

ADVERTISEMENT

Chestiunea indemnizațiilor a fost luată în calcul și la nivel guvernamental, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist punând în dezbatere publică, pe 22 februarie, un proiect de ordonanță de urgență prin care se preconiza creșterea treptată a nivelului indemnizațiilor din 2023 până în 2025, când urmau să ajungă la 60% din nivelul salariului mediu brut din 2022, ceea ce ar fi reprezentat un efort bugetar suplimentar de 121,5 milioane de lei pe an. Însă proiectul de ordonanță nu a mai ajuns pe agenda ședințelor de guvern din ultimele două luni, astfel că s-a ajuns la soluția unei majorări mult mai reduse, care ar urma să fie implementată prin lege adoptată de Parlament.

Cât plătește statul pentru revoluționarii din 1989

Potrivit datelor oficiale, efortul bugetar presupus de aceste indemnizații pentru anul 2023 este de 13.351.000 lei în fiecare lună. Numărul beneficiarilor (răniți, urmași de erou-martir, reținuți și luptători cu rol determinant) este de 6.697 de persoane. Nivelul indemnizației variază în funcție de fiecare categorie de beneficiari.

ADVERTISEMENT

Pentru 1.429 de luptători răniți la revoluție care nu sunt încadrați în grad de invaliditate, indemnizația este de 2.020 de lei pe lună. Pentru răniții care au suferit răni mai serioase, cuantumul crește în funcție de gradul de invaliditate: 2.295 lei pentru gradul III, 2.754 lei pentru gradul II, 3.213 pentru gradul I. Există și două persoane încadrate în categoria „mari mutilați”, aceștia primind 3.672 lei pe lună.

În cazul celor 1.107 persoane care sunt considerate urmași de erou-martir, variațiile sunt mai mari în funcție de situația și statutul beneficiarilor. Indemnizația standard pentru soțul supraviețuitor este de 2.020 de lei, însă sunt persoane care primesc și mai mult. Majoritatea părinților celor uciși la Revoluție primesc 918 lei, iar pentru orfani variază între 918 și 2.746 lei. În fine, luptătorii reținuți (376 persoane) și cei cu rol determinant (3.458 persoane) beneficiază în momentul de față de 2.020 lei.

ADVERTISEMENT