News

Criză în coaliție. Care sunt cauzele nemulțumirii liberalilor. Nicușor Dan, prins la mijloc în disputa dintre PNL și PSD

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afirmat că peste un an ar trebui discutată în partid oportunitatea menținerii coaliției cu PSD, acesta fiind doar unul dintre semnele de nervozitate venite din partea liberalilor.
20.01.2022 | 15:34
Criza in coalitie Care sunt cauzele nemultumirii liberalilor Nicusor Dan prins la mijloc in disputa dintre PNL si PSD
Nicușor Dan, rămas fără sprijin de la PNL și atacat de PSD/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-01-2022
13:38

Marcel Ciolacu, declarații în scandalul din coaliție

Marcel Ciolacu a făcut declarații înainte de ședința coaliției și a spus că certurile nu ar trebui să facă parte din rutina zilnică a guvernării.

„România are nevoie de această coaliție. Românii au alte așteptări de la noi, nu certuri și divergențe. Românii trebuie să înceapă din nou să aibă încredere. E foarte greu să câștigi credibilitatea”, a spus Ciolacu.

De asemenea, liderul PSD a făcut și o referire la Rareș Bogdan, atunci când a fost întrebat de jurnaliști despre acesta:

„Vorbim lucruri serioase, nu despre Rareș Bogdan”, a precizat el.

În același timp, Marcel Ciolacu a dat declarații despre criza prețurile la energie și a spus că el vrea ca prețul să fie reglementat din aprilie, și, mai mult, chiar a avut o discuție cu premierul pe acest subiect.

„Încercăm mâine să fie o ordonanță, să se ia cât mai repede măsuri. De la 1 aprilie eu rămân de părere că trebuie reglementat prețul la energie.

Există legislație în România să reglementăm prețul pe șase luni. Nu putem lăsa românii în acest vârtej.

Am avut o discuție cu prim-ministrul în ceea ce privește reglementarea prețului. Măsura cu plafonarea e una foarte corectă, plătim ca anul trecut pe energie electrică, mă bucură extinderea pe IMM-uri”, a precizat acesta.

În ultima vreme, fruntașii liberali  își exprimă din ce în ce mai clar nemulțumirea față de colaborarea la guvernare cu PSD, răbufnirea de miercuri seara a prim-vicepreședintelui Rareș Bogdan fiind doar una dintre declarațiile belicoase care au survenit în ultima vreme.

Deja se conturează câteva subiecte pe marginea cărora pozițiile principalelor partide de guvernământ par ireconciliabile: certificatul verde, problema facturilor la energie sau asumarea meritelor pentru măsuri considerate populare.

ADVERTISEMENT

Deocamdată social-democrații nu par dispuși la concesii. Dimpotrivă, Marcel Ciolacu a cerut convocarea unei ședințe a coaliției în care PNL să dea explicații pentru declarațiile belicoase ale lui Rareș Bogdan.

„Nu există cine este mai șmecher”

Nemulțumirea esențială a europarlamentarului  liberal este că PSD își asumă meritele guvernării, în timp ce PNL este  pus să plătească toate costurile unor decizii nepopulare.

ADVERTISEMENT

PSD trebuie să înţeleagă că, dacă vrea să meargă înainte cu noi, trebuie să ne respectă şi trebuie să înţeleagă că nu putem decât umăr la umăr, nu încercând să puncteze în spaţiul public cine este mai şmecher. Nu există cine este mai şmecher (…) Nu merge că unul este şmecherul şi celălalt are doar costurile”, a declarat Rareş Bogdan, la Digi24.

Primul exemplu dat de acesta a vizat introducerea certificatului verde, pentru a cărui tergiversare este învinuit ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Electoratul PNL în luna noiembrie era în proporție de 84% în favoarea certificatului verde, nu și la locurile de muncă, erau niște nuanțe, dar era de acord. În cadrul electoratului PSD, ca să înțelegeți poziția PSD, era de 50-52% pentru, restul erau împotrivă, iar domnul Rafila a jucat cu ochii la sondaje și nu cu ochii la sănătatea românilor”, a spus Bogdan.

Mai mult, acesta a spus că PNL ar fi trebuit să ceară remanierea ministrului Sănătății după schimbul de replici pe care acesta l-a avut cu Florin Cîțu pe marginea măsurilor de combatere a epidemiei.

ADVERTISEMENT

Amenințare cu ruperea coaliției

În ce privește criza energetică actuală, europarlamentarul crede că vinovată este conducerea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), al cărei președinte este fostul deputat PSD  Dumitru Chiriță.

Eu aș fi demis conducerea ANRE pentru modul în care a gestionat problema facturilor. ANRE nu reușește să fie ce ar trebui să fie un reglementator. Vicepreședintele ne-a spus că președintele lipsește că e la analize. Lipsește de două săptămâni din țară. Dacă o conducere e ineficientă, o demiți (…) Se cred veșnici și se confundă cu proprietarii instituțiilor respective, neînțelegând că acele instituții aparțin statului și nu le aparțin lor”, a spus Rareș Bogdan.

Însă apogeul atacurilor acestuia la adresa PSD a fost reprezentat de o amenințare abia voalată cu expulzarea social-democraților de la guvernare.

Dacă după un an de zile vom vedea că acest efort, care ne-a adus deservicii de imagine, nu va ajunge să fie unul apreciat, nu va duce la nimic şi guvernarea va bălti, marile reforme vor stagna, banii europeni vor fi întârziaţi în continuare (…) atunci e absolut legitim să încercăm să găsim o formulă pentru că înseamnă că această formulă, după un an de zile, a fost făcută complet aiurea. Eu sper să nu avem această situaţie”, a conchis liberalul.

PSD joacă tare

Însă liderul social-democraților, Marcel Ciolacu a replicat printr-o postare pe Facebook, în care îi avertizează pe liberali că PSD este un partid de alt calibru decât USR, fostul partener de la guvernare al PNL. Mai mult, Ciolacu le cere liberalilor o ședință de coaliție în care aceștia să spună de pe acum dacă își mai doresc o guvernare comună.

Am înțeles că Rareș Bogdan a pus batistuța pe globul de cristal și a văzut că se va rupe coaliția peste un an. Hai să îi curmăm suferința! Cer mâine de urgență o ședință a coaliției, pentru că PSD nu răspunde de trecut și a venit la guvernare să construiască pentru oameni. PNL a rămas captiv în paradigma coaliției cu USR, când se războiau cu tănculețe pe covoraș. Românii au alte așteptări! PSD va rămâne principalul partid concentrat pe problemele reale ale românilor din această guvernare!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Florin Cîțu încearcă să-i calmeze pe combatanți

Președintele PNL, Florin Cîțu încearcă să detensioneze situația, chiar dacă el însuși a fost protagonistul unor dueluri recente din cadrul coaliției. Potrivit unor surse liberale citate de Digi24, Cîțu ar considera disputa dintre Rareș Bogdan și Marcel Ciolacu drept un conflict personal care ar trebui să se desfășoară în afara coaliției. Cei doi președinți de partid ar urma să aibă astăzi o convorbire telefonică în care să clarifice situația din coaliție.

Însă tentativa lui Cîțu de a calma spiritele din coaliție vine după ce chiar el și-a exprimat clar nemulțumirea față de partenerii de la PSD, într-o declarație făcută marți seara.

E foarte uşor să vin şi eu să scriu pe Facebook că vă propunem să creştem pensiile cu 60 % sau cu 80 %. Mă duc în coaliţie, nu se poate, bineînţeles, şi apoi să spun nu vrea partenerul de coaliţie. Aş vrea mai mult fair-play, să vorbim în coaliţie, nu înainte de coaliţie, să aruncăm tot felul de mesaje pe surse sau prin comunicatori”, a spus Florin Cîțu.

Faptul că nemulțumirea din PNL este generalizată este demonstrat chiar de faptul că purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuț Stroe, a făcut a doua zi declarații  similare celei a lui Cîțu, el afirmând că politica „nu este un poker”.

Aici nu se licitează, nu se ofertează piaţa cu tot felul de lucruri fanteziste care mai devreme sau mai târziu se dovedesc că nu au acoperire bugetară. Politica nu este un lucru în care să ai un dialog prin intermediul presei”, a spus Stroe explicând spusele șefului său de partid din ziua precedentă.

Un raport dezechilibrat în interiorul coaliției

Escaladarea disputelor din interiorul coaliției PSD-PNL-UDMR survine după mai puțin de două luni de la instalarea guvernului Ciucă, ritmul fiind mult mai accelerat decât în cazul conflictului PNL-USR  care a început mai timid, dar într-un ritm suficient de alert încât coaliția celor două partide să se rupă după numai nouă luni.

Teoretic, contrele mai dure dintre liberali și social-democrați ar fi trebuit să înceapă abia de la începutul anului  viitor, odată cu apropierea termenului de la jumătatea anului 2023 când premierul Ciucă ar trebui să demisioneze pentru a lăsa loc unui prim-ministru din partea PSD.

Însă scorul slab al PNL din sondaje, cu mult sub cel al PSD, provoacă temeri printre liberali că PSD culege toate roadele guvernării, în timp ce liberalii se aleg doar cu nemulțumirea populației.

Nicușor Dan, abandonat de liberali, atacat de PSD

O victimă colaterală a conflictului este primarul Capitalei, Nicușor Dan care, în teorie, ar trebui să fie susținut de o majoritatea confortabilă în Consiliul General. În practică însă, PNL l-a lăsat din brațe, iar PSD își intensifică atacurile la adresa sa.

Nu doar că Rareș Bogdan s-a declarat nemuțumit  de prestația edilulului, ba chiar le-a sugerat bucureștenilor soluția unui referendum local de demitere.

E slabă prestația. A fost un excelent activist civic, e un primar slab. A fost o decizie din partea PNL de a scăpa de Gabriela Firea și PNL a decis să nu prezinte un candidat. Cred că a fost o decizie corectă, dar din păcate candidatul care a câștigat nu se dovedește a fi un manager. O fi un om de bună credință, dar nu merge mână în mână cu profesionalismul. Poate își revine. E devereme să spunem dacă îl susținem și în 2024. Poate va deveni un excepțional manager și va rezolva problemele Capitalei. Asta nu înseamnă că nu avem răbdare cu domnia sa. Bucureștenii îl pot demite, dacă nu mai au răbdare”, a spus europarlamentarul.

Din tabăra PSD, Gabriela Firea pare că-și dorește o revanșă împotriva lui Nicușor Dan la alegerile locale din 2024, ea criticând o dată la câteva zile deciziile luate de Nicușor Dan. Recent, l-a acuzat că nu dorește să mai acorde subvenția pentru căldură și apă caldă de 60% astfel că bucureștenii ar urma să plătească tarife mult mai mari pentru servicii a căror calitate lasă oricum de dorit.

Dacă ar fi vrut să ajute cu adevărat bucureştenii cărora le plânge de milă, Gabriela Firea şi-ar fi putut exercita poziţia de ministru şi de parlamentar, astfel încât bugetul alocat Bucureştiului prin legea bugetului naţional să acopere creşterea de preţuri la termie suportată de Primărie. Dar e mai simplu să propovăduiască la televizor apocalipsa la care, culmea, a contribuit”, a ripostat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT