Life

51 de ani de la moartea celebrei Coco Chanel. Adevărata poveste din spatele succesului: de la mănăstire, la amantă și spion nazist

Se împlinesc 51 de ani de la moartea celebrei Coco Chanel, femeia care a revoluționat lumea modei. Fanatik îți prezintă lucruri mai puțin știute despre viața ei, despre relația cu naziștii și stilul pe care l-a promovat.
10.01.2022 | 13:40
Coco Chanel, femeia care a revoluționat lumea modei. Sursă foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Gabrielle Bonheur ”Coco” Chanel a fost considerată, de publicația ”Time”, ca fiind una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

Succesul din plan profesional nu a fost egal cu cel din plan amoros. Coco Chanel nu s-a măritat niciodată și nu a avut copii, deși a avut numeroase relații cu bărbați celebri, precum: Pierre Reverdy, Paul Iribe, Arthur Capel, Igor Stravinsky, Hugh Grosvenor.

ADVERTISEMENT

Povestea Coco Chanel

Coco Chanel s-a născut pe 19 august 1883  la Saumur, Pays de la Loire, Franța și a decedat la data de 10 ianuarie 1971, în propriul apartament din hotelul Ritz, din Paris, în urma unui infarct miocardic, trupul său fiind îngropat în Cimitirul Bois-de-Vaux.

Acela a fost momentul când afacerea lui Coco Chanel a fost preluată de Yvonne Dudel, Jean Cazaubon și Philippe Guibourge, iar în prezent este condusă de Alain Wertheimer și Gerard Wertheimer.

ADVERTISEMENT

Cei doi frați dețin câte 23 miliarde de dolari, fiind în top cinci cei mai bogați oameni din Franța și în top 40 cei mai înstăriți oameni ai planetei. Însă, chiar și așa, brand-ul Chanel este sub clasat de Louis Vuitton.

Coco Chanel, de la sărăcie la o viață strălucitoare

Coco Chanel provine dintr-o familie săracă, tatăl său, Albert Chanel, era vânzător ambulant de țesături, iar mama sa, făcea bani din croitorie, de la ea moștenind și talentul și pasiunea pentru modă.

ADVERTISEMENT

După moartea mamei sale, Coco Chanel a petrecut șase ani la orfelinatul bisericii catolice Abbaye d’Aubazine, urmând apoi, timp de doi ani, colegiul Notre-Dame – la Moulins.

Tânăra de atunci avea să devină celebră la doar 18 ani, când a apărut pentru prima dată în lumina reflectoarelor ca și cântăreață, talent care i-a adus numele de ”Coco”, așa cum o alintau fanii, datorită melodiilor interpretate de ea: “Qui a vu Coco?” și “Ko-Ko-Ri-Ko”.


Tot în acea perioadă, Gabrielle Bonheur s-a angajat și la un magazin de textile, însă viața avea să i se schimbe la 25 de ani.

ADVERTISEMENT

În 1904 a devenit amanta lui Étienne Balsan, un nume mare în industria textilă. Timp de trei ani, creatoarea de modă a locuit cu acesta în castelul Royallieu, acolo unde a început să creeze pălării.

Patru ani mai târziu se face remarcată ca și creatoare de pălării și, în 1909, Chanel deschide primul magazin la parterul apartamentelor lui Balsan în Paris, urmând ca până în 1915 să mai pună bazele și altora.

Afacerea stilistei se mărește în 1921, atunci când a scos pe piață și primul parfum ce îi poartă numele: “Chanel n°5”. Un produs care la acea vreme a uimit prin mirosul său, dar și prin imagine, fiind o sticlă nonconformistă, transparentă, de cristal. Chiar și așa, la scurt timp, parfumul a devenit cel mai vândut, urmând să mai lanseze și alte produse de acest fel. 55% din profitul obținut de creatoarea de modă venind din vânzarea parfumurilor și cosmeticelor.

Primul parfum lansat de Coco Chanel
“Chanel n°5”, cel mai vândut parfum al creatoarei. Sursă foto: Instagram

Afacerea lui Coco Chanel se extinde în 1926 când scoate pe piață prima rochie neagră și cea mai importantă,  ”petit noir”, care apare în revista ”Vogue”. Iar trei ani mai târziu, în 1929, lansează o gamă largă de eșarfe, bijuterii, genți, curele și pantofi, moment în care lucrează și la o colecție vestimentară, revoluționând lumea modei.

Coco Chanel a comunicat cu securitatea: “Ura cu sălbăticie evreii”

Extinderea colecțiilor lansate o face pe Coco Chanel să atingă apogeul notorietății sale în 1932, datorită lansării unei linii de bijuterii bazată pe diamante, în colaborare cu contele Etienne de Beaumont și cu ducele Fulco de Ventura.

Notorietate ce a ținut-o în topul stiliștilor de la acea vreme până în 1939, când a început al doilea Război Mondial, iar ea a închis totul, mai puțin linia de parfumerie.

Momentul crucial urmând să fie după terminarea războiului, fiind acuzată că a comunicat cu naziștii, din cauza relației în care era implicată cu ofiterul Hans Gunther von Dincklage și a documentelor lansate de Hal Vaughn, conform cărora ea a colaborat cu generalul Walter Schellenberg, seful spionajului SS, cu care a negociat un acord de pace, care a eșuat, cu Winston Churchill si forțele aliate, numele ei de cod fiind Westminster.

Astfel, în 1944, Coco Chanel a fost interogată de Comitetul Francez de Epurare, dar a fost eliberată din lipsă de dovezi, urmând să vândă totul lui Pierre Wertheimer și să se retragă în Elveția.

”Ura cu sălbăticie evreii chiar înainte de a colabora cu naziștii. S-a îmbogățit datorită serviciilor pe care le presta pentru ei. Avea aceleași afinități ca și ei. Coco a fost spionul lor. Dormea în pat cu un agent nazist și avea aceleași sentimente față de evrei ca și fostul ei amant, ducele de Westminster, un antisemit declarat”, notează Hal Vaughn, conform stirileprotv.ro.

Stilul Coco Chanel, revoluționar în lumea modei

Retragerea sa din modă a durat până în 1953, atunci când și-a reluat afacerile, iar un an mai târziu prezenta deja o nouă linie vestimentară bazată pe stilul anilor ’20, piesa de rezistență era taiorul. Colecția nu a fost primită cu un mare entuziasm de presa și de criticii de modă din Frața, contrar succesului avut în Marea Britanie și SUA.

Colecția cu taior lansată de Coco Chanel
Linia vestimentară lansată de Coco Chanel. Sursă foto: Facebook

Stilul său punea accent pe simplitate, comoditate și pe libertatea și independența femeilor din lumea modernă, reflectând schimbările de la acea vreme, printre care se numără și dreptul acestora la vot sau la a avea slujbe dedicate până atunci doar bărbaților.

Cu trecerea timpului, stilul vestimentar propus de Chanel s-a consolidat și a rezistat, fiind acum un ”must” în lumea modei, când obiectele (haine și bijuterii) ”unisex” sunt nelipsite din garderoba doamnelor și domnișoarelor.

Citate celebre lansate de Coco Chanel

Colaj foto cu Coco Chanel și un citat propriu
Coco Chanel a lăsat în urmă citate celebre dedicate femeilor. Sursă Instagram

”Îmbracă-te bine și vor reține rochia. Îmbracă-te impecabil și vor reține femeia”.

”Luxul trebuie să fie confortabil, altfel nu este lux”.

”Accesoriile sunt ştiința, frumuseţea este o armă, modestia este eleganța”.

”Moda trece dar stilul rămâne”.

”Nu fac modă. Eu sunt moda”.

”Simplitatea este cheia eleganței adevărate”.

”Nu există femei urâte, există femei leneșe”.

”Frumusețea începe în momentul în care decizi să fii tu însăți”.

”O femeie care nu poartă parfum e fără viitor”.

 

ADVERTISEMENT