News

Cod galben de furtuni în 32 de județe și în București. ANM anunță vijelii, ploi torențiale și grindină. S-a emis și o alertă de inundații. Update

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a refăcut prognoza pentru ziua de duminică. A fost emis un cod galben de furtuni puternice în majoritatea regiunilor. Se anunță vijelii, ploi torențiale și grindină.
12.06.2022 | 12:15
Cod galben de furtuni in 32 de judete si in Bucuresti ANM anunta vijelii ploi torentiale si grindina Sa emis si o alerta de inundatii Update
Cod galben de furtuni puternice emis de ANM. Ploi abundente, vijelii și grindină în 32 de județe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
12-06-2022
10:21

INHGA, atenționare cod galben de inundații pentru râuri din 37 de județe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, duminică, o alertă cod galben de inundaţii pentru râuri din 37 de judeţe, valabilă până la miezul nopții.

Potrivit alertei postate pe site-ul INHGA, avertizarea se instituie pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud)
  • Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Cluj şi Bihor)
  • Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
  • Crasna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
  • Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Câmpeni (judeţele: Alba si Cluj)
  • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Cluj şi Alba)
  • Târnava Mică – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior
  • Târnava Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Mureş, Sibiu şi Alba)
  • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Săvârşin (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad)
  • Bărzava – bazin amonte S.H. Moniom şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)
  • Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior
  • Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin)
  • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
  • Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia (judeţele: Mehedinţi şi Caraş Severin)
  • Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj)
  • Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţul Gorj)
  • Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Gorj)
  • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj, Mehedinţi şi Dolj)
  • Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Micfalău – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Covasna, Harghita, Braşov, Sibiu, Argeş şi Vâlcea)
  • Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Olt – afluenţii mici aferenţi sectorului aval Ac. Ioneşti (judeţele: Vâlcea, Olt, Argeş şi Dolj).

”Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Cluj, Alba, Braşov, Sibiu, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Neamţ şi Bacău”, mai anunță INHGA.

Până duminică seara, majoritatea României va fi lovită de furtuni puternice asociate cu ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină.

Cod galben de furtuni puternice emis de ANM. Ploi abundente, vijelii și grindină în 32 de județe

Codul galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată emis de ANM este valabil duminică în intervalul 10:00 – 22:00.

ADVERTISEMENT

În cele 12 ore de alertă, local în sudul, centrul, estul și nord-estul țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20 – 30 l/mp și izolat 40 – 50 l/mp.

ADVERTISEMENT

Meteorologii mai anunță că manifestări de instabilitate atmosferică, dar pe arii mai restrânse și la intensitate mai redusă, vor fi și luni, 13 iunie, în sud, în centru și în zonele montane.

”În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se mai arată pe site-ul de specialitate.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, într-o primă fază, ANM anunța cod galben pentru toată țara. Duminică, județele din vestul și nord-vestul țării, precum și Tulcea și Constanța, au ieșit de sub alertă. Așadar, vești foarte bune pentru pentru turiștii aflați pe litoral de Rusalii.

Cod galben ANM. Harta județelor avertizate. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM anunță vreme instabilă și în București

În Capitală, vremea va fi normală sub aspect termic, dar în general instabilă. Vor fi înnorări și perioade cu averse, posibil torențiale, însoțite de descărcări electrice.

ADVERTISEMENT

Și în București, cantitățile de apă vor fi destul de înseamnate, de 2 – 6 l/mp și izolat peste 10 – 20 l/mp. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în special asociate ploilor. Temperatura maximă va fi de 25 – 27 de grade.

În ultimele zile, în urma ploilor abundente, au fost emise și alerte cod galben de inundații. Ultima avertizare a intrat în vigoare duminică, 12 iunie, la ora 12.00.

Bazinele hidrografice afectate sunt: Someş, Crasna, Mureş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia, Desnăţui, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret şi Prut.

Se așteaptă scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.

ADVERTISEMENT