News

Cod galben de inundații și viituri, în acest weekend. Ce județe sunt afectate

Weekend marcat de ploi și furtuni în trei sferturi din țară. În unele județe au apărut inundații și viituri.
10.09.2022 | 19:33
Cod galben de inundatii si viituri in acest weekend Ce judete sunt afectate
Ploile fac prăpăd în mai multe județe ale țării / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vreme capricioasă în acest weekend, marcat de ploi puternice și inundații. Aproape trei sferturi din țară se află sub avertizare cu Cod galben de ploi torențiale și vijelii.

În județul Dej, străzile au fost măturate de apă

Zona cea mai afectată este județul Dej, unde străzi din mai multe orașe au fost acoperite de apă.

ADVERTISEMENT

”Vorbim de cantități de apă care pot depăși, pe secvențe scurte de timp, 25-30 de litri pe metru pătrat pe arii restrânse 40-50 de litri pe metru pătrat, dar manifestări de instabilitate atmosferică vor fi posibil și în restul țării”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, pentru Antena 3.

Zonele afectate de Codul galben sunt: Maramureș, Dobrogea, nordul Transilvaniei și Muntenia. La munte, aversele sunt puternice și au aspect de ploi torențiale, a mai arătat directorul ANM.

ADVERTISEMENT

Codul galben de ploi și inundații este valabil până sâmbătă seara, la ora 23:00.

În restul țării, vremea rămâne frumoasă și săptămâna viitoare

În restul țării, vremea va fi în general frumoasă, caldă, cu temperaturi de până la 29 de grade. Este vorba despre județele din partea de sud și sud-est a României, care nu se află sub Cod galben.

Meteorologii anunță vreme frumoasă, săptămâna viitoare, în aproape toată țara. Temperaturile maxime vor ajunge la 26-27 de grade, în timpul zilei. În Maramureș, acestea nu vor depăși 17-18 grade.

ADVERTISEMENT

De la mijlocul săptămânii viitoare, vremea va intra într-un proces de încălzire pe toată suprafața țării.

Cum va fi vremea la București

Totuși, în zonele de munte, în nord, nord-vest și centru, vor mai exista condiții de ploaie cu descărcări electrice și intensificări ale vântului. Izolat, acestea vor avea aspect de grindină, mai arată Elena Mateescu, directorul ANM.

ADVERTISEMENT

La București, vremea va fi caldă, însorită, în acest weekend. În seara zilei de sâmbătă crește probabilitatea pentru averse slabe și intensificări ale vântului.

ADVERTISEMENT