News

Cod galben de viscol, ploi și vânt puternic. Zonele afectate de alerta ANM

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au emis mai multe avertizări de tip cod galben de viscol, ploi, vânt puternic și chiar ninsori.
24.03.2024 | 12:02
Cod galben de viscol ploi si vant puternic Zonele afectate de alerta ANM
Cod galben de viscol, ploi și vânt puternic. Zonele afectate de alerta ANM
ADVERTISEMENT

Avertizarea e valabilă de duminică, 24 martie, de la ora 10:00, până luni 25 martie la ora 20:00. Specialiștii ANM spun că în zonele montane va ninge, iar în restul țării vom avea parte de vânt puternic și ploi. Va fi afectată jumătate de țară, în special regiunile din sudul României, cu Muntenia sau Dobrogea.

Cod galben de viscol, ploi și vânt puternic în multe zone din România

”În intervalul menționat, temporar va ploua local moderat cantitativ în centrul, sudul și estul teritoriului și se vor acumula cantități de apă de 10…15 l/mp, iar mai ales pe parcursul nopții de duminică spre luni (24/25 martie) în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei pe arii restrânse 25…30 l/mp. Vor fi mai ales averse, însoțite izolat de descărcări electrice”, transmit meteorologii.

ADVERTISEMENT
Cod ANM
Cod ANM

Românii care se află la munte trebuie să știe că aici vor predomina ninsorile spre seară, după care se va depunde cu siguranță un strad de zăpadă. Trecător se vor semnala precipitații mixte, pe arii restrânse și în Transilvania și nordul Dobrogei. Vântul va avea local și temporar intensificări, cu rafale în general de 40…50 km/h, iar în zona montană de 60…70 km/h”, mai arată specialiștii ANM.

Ziua de luni, 25 martie, va fi sub semnul ninsorilor, în special în zona Carpaților Meridionali și Carpaților de Curbură. Aici, specialiștii ANM anunță că ”vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă, local mai consistent”. ”Vântul va prezenta intensificări, cu viteze mai mari în zona înaltă (în general la peste 1700 m) unde rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând reducerea vizibilității.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul zilei de luni (25 martie) în Dobrogea, estul Munteniei, sud-estul Moldovei, vestul și sudul Olteniei și în sudul Transilvaniei vântul va prezenta intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h”, mai transmite ANM. Interesant, conform directorului ANM Elena Mateescu, primăvara ar trebui să vină, totuși, cândva în prima parte a lunii aprilie.

Când va scăpa România de ninsori și frig? Mesajul Elenei Mateescu

Cu toate acestea, românii trebuie să mai suporte câteva zile iarna, care nu vrea să plece nici măcar în martie. ”La acest sfârșit de săptămână valorile de temperaturi vor fi în creștere astfel încât să contăm pe limite ce pot depăși, mai ales în sudul țării, 17 18° grade. Astăzi și mâine vor mai continua ninsorile în special în zona montană înaltă, acolo unde și rafalele vor fi susținute, vorbim de viteze de 70-80 km/h.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, și în zonele mai joase de relief, 40-50 de km/h. Temperaturile vor fi mai coborâte în special în jumătatea estică a țării, acolo unde și la această oră înregistrăm valori care nu depășesc 7…8° C, cel mai frig în jumătatea nordică a Moldovei, 3…4°C.

În zona montană înaltă valorile de temperaturi sunt negative, cel mai frig este la Vârful Omu, -8°, dar și în masivele montane din partea estică a țării, Călimani, -6°, sau Ceahlău Toaca -5°.

ADVERTISEMENT

În capitală avem doar 4…5°, în timp ce în sud-vestul țării, de pildă la Calafat, 16° sau Drobeta Turnu Severin, 15 grade”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3. Meteorologii se așteaptă ca prin mijlocul lunii martie ca termometrele să indice 20 de grade Celsius în anumite zone din România.

ADVERTISEMENT