News

Video. Cod portocaliu de vreme rea în Capitală și 19 județe. Copaci doborâți, case avariate și circulație feroviară oprită. Update

Codul portocaliu de vreme rea, în vigoare. Sunt vizate 19 județe și Capitala României. Vântul puternic a făcut ravagii în mai multe zone.
02.04.2024 | 16:40
Video Cod portocaliu de vreme rea in Capitala si 19 judete Copaci doborati case avariate si circulatie feroviara oprita Update
Cod portocaliu de vreme rea în Capitală și 19 județe. Foto ISU Hunedoara
ADVERTISEMENT
02-04-2024
13:55

Copac doborât de vânt peste un tramvai din Capitală. Video

Pe strada Maica Domnului din Sectorul 2, din Capitală, a căzut un copac peste un tramvai. Viețile călătorilor care au tras o sperietură zdravănă au fost puse în pericol, iar strada este blocată complet.

Un bucureștean a postat pe rețelele de socializare un videoclip în care se vede cum a fost avariat tramvaiul și cât de erodat de la rădăcină era trunchiul pomului care s-a prăbușit.

Bărbatul a mai precizat că mai bine de jumătate de oră nu a venit nimeni să ridice copacul de pe stradă, iar traficul a fost îngreunat în zonă.

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

O postare distribuită de Sorin Chiriță (@sorinchirita.ro)

02-04-2024
11:46

Fenomenele meteo fac ravagii în mai multe județe

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis noi informații cu privire la situația de pe teritoriul României, în urma fenomenelor meteorologice semnalate în ultimele ore.

Potrivit reprezentanților IGSU, între orele 08:00-13:00, în 17 localități din 13 județe au fost raportate probleme, dar și în municipiul București. Vorbim de Alba, Bihor, Botoşani, Buzău, Cluj, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Mureş, Prahova, Suceava şi Vâlcea și Capitală.

În aceste zone, salvatorii au fost solicitați să intervină pentru a degaja 13 elemente de construcţie, 60 de copaci puși la pământ de vântul puternic și patru stâlpi căzuți pe carosabil. De asemenea, trei case, o anexă și 16 mașini au fost avariate.

Mai mult, circulația feroviară este oprită temporar pe magistrala 500, în localitatea Moara Nouă din județul Prahova, aici unde mai mulți copaci au căzut pe linia de contact.

Probleme sunt și în porturile de la Marea Neagră și în județul Harghita, unde alimentarea cu energie electrică a fost afectată. „Din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră și trecerile cu feriboturile din Zimnicea/TR și Turnu Măgurele/TR către Bulgaria.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 7 localități din județul Harghita, iar la acest moment echipe specializate se află în teren pentru remedierea situației în cel mai scurt timp”, a transmis IGSU.

În urma acestor fenomene nu au fost persoane rănite. De altfel, pentru a evita incidentele nefericite, reprezentanții IGSU au transmis câteva recomandări.

„Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților”, adaugă salvatorii.

02-04-2024
09:11

Copaci doborâți de vânt, în Capitală

Fenomenele meteo extreme au făcut ravagii și în București, aici unde mai mulți copaci au fost doborâți de vântul puternic. Pompierii au fost solicitați să intervină în mai multe zone ale Capitalei.

Pe Calea Moșilor, la intersecția cu Bd. Carol, un panou publicitar a căzut pe carosabil, traficul rutier fiind îngreunat. De asemenea, în Piața Amzei și pe strada Pitar Moș, pompierii au intervenit pentru a îndepărta câteva elemente de construcție în pericol de cădere.

Mai mulți arbori au căzut pe autoturisme. S-a întâmplat pe Calea Griviței 97, pe strada Mătăsari și strada Secuilor. Totodată, un alt copac a fost pus la pământ pe Aleea Izvorul Crișului.

 

Este cod portocaliu de vreme rea în Capitală și 19 județe. Avertizările Administrației Naționale de Meteorologie au intrat în vigoare, marți dimineața, la ora 08:00. Restul țării se află sub cod galben de vânt puternic.

Cod portocaliu de vreme rea în București și 19 județe ale țării

Așa cum meteorologii au informat încă de luni, Capitala și 19 județe se află sub cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, până la ora 18:00. Vor fi rafale de 80..85 km/h, iar în zonele montane vor depăși 120 km/h. Vorbim de București și județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila.

ADVERTISEMENT

Sub aceeași avertizare se află și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. În restul țării avem în vigoare un cod galben de intensificări ale vântului și vijelii. Acesta va fi valabil până marți seara, la ora 22:00.

Hartă ANM.
Hartă ANM. Foto: captură Meteo România

„Pe parcursul zilei de marți (2 aprilie) vântul va avea intensificări susținute în toată țara. Cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h.

ADVERTISEMENT

În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitații mixte. În Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp”, a transmis ANM.

Un copac a căzut peste o mașină, în Deva

Totodată, autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert pentru a avertiza locuitorii din Bihor cu privire la evoluția vremii. Tot aici, meteorologii au emis o altă avertizare cod portocaliu, în cursul nopții de luni spre marți, având în vedere intensificările vântului, cu viteze de 80…85km/h.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții IGSU le-au recomandat cetățenilor să evite deplasările. În cazul în care sunt nevoiți să părăsească locuințele, oamenii au fost sfătuiți să apeleze la măsuri de protecție pe durata manifestării fenomenelor extreme.

De altfel, vremea rea a început deja să facă ravagii în județul Hunedoara. Aici a fost emis un cod portocaliu de fenomene meteo imediate, care a fost valabil pe parcursul dimineții, în intervalul 06:35-09:00.

ADVERTISEMENT

Acoperișul unui bloc din localitatea Mintia s-a desprins din cauza vântului puternic. Mai mult, un copac s-a prăbușit peste o mașină, în muncipiul Deva, iar alți doi arbori au căzut pe străzile din localitățile Vețel și Ilia. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

ADVERTISEMENT