News

Cod portocaliu, în toată țara. Progonza ANM pentru ziua de luni

ANM a emis un cod portocaliu de căldură și disconfort termic, pe tot teritoriul țării, valabil pentru ziua de luni.
27.08.2023 | 11:12
Cod portocaliu in toata tara Progonza ANM pentru ziua de luni
ANM a emis cod portocaliu de caniculă în aproape toată țara / Sursă: ANM
ADVERTISEMENT

România are parte de o nouă perioadă de căldură extremă, după cum a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Începând cu data de 28 august, întreaga țară se află sub avertizare de cod portocaliu, cu temperaturi în creștere și un nivel înalt de disconfort termic.

Care sunt zonele în care canicula se va simți cel mai puternic

Potrivit prognozei emise de ANM, valul de căldură care a lovit țara se va intensifica și se va extinde în mai multe regiuni. Zonele cele mai afectate includ Maramureșul, Crișana, Banatul, Moldova, sudul Olteniei și Muntenia, precum și cea mai mare parte a Transilvaniei.

ADVERTISEMENT

Aici, temperaturile maxime se vor situa între 37 și 39 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor oscila între 18 și 26 de grade Celsius.

Această creștere semnificativă a temperaturilor va contribui la un disconfort termic accentuat, afectând în special persoanele vulnerabile.

ADVERTISEMENT

Un factor important de luat în considerare este indicele temperatură-umezeală (ITU), care se preconizează că va depăși pragul critic de 80 de unități. Acest lucru indică nivelul ridicat de disconfort pe care îl vor resimți locuitorii în regiunile menționate mai sus.

Cod galben în restul regiunilor

Pe lângă codul portocaliu, ANM a emis și un avertisment de cod galben pentru căldură și disconfort termic ridicat, care va fi în vigoare în aceeași zi de luni.

ADVERTISEMENT

Zonele vizate de acest avertisment includ estul Transilvaniei, Dobrogea, precum și nordul Munteniei și Olteniei. Aici, temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor varia între 17 și 21 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi simțit în mod semnificativ, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși și în aceste zone pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Marți, zonele afectate de căldură vor fi mai puține

În ceea ce privește evoluția acestei perioade caniculare, se preconizează că începând de marți, 29 august, valul de căldură se va retrage spre jumătatea estică a țării. Temperaturile se vor menține totuși la niveluri ridicate, dar mai puțin extreme decât cele înregistrate în zilele anterioare.

Astfel, autoritățile îndeamnă cetățenii să ia măsuri de precauție adecvate pentru a face față condițiilor meteorologice, cum ar fi hidratarea corespunzătoare, evitarea expunerii prelungite la soare în orele de vârf și protejarea persoanelor vulnerabile, precum copiii și persoanele în vârstă.

ADVERTISEMENT
Tags: