News

Se schimbă vremea în România. ANM a emis cod roșu pentru mai multe județe. Zonele cele mai afectate de grindină și vijelii. Update

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă trei avertizări de tip cod galben și cod portocaliu de caniculă și vijelii, valabile până duminică seara.
02.07.2022 | 11:49
Se schimba vremea in Romania ANM a emis cod rosu pentru mai multe judete Zonele cele mai afectate de grindina si vijelii Update
Cod galben și cod portocaliu de vijelii până duminică dimineața. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT
02-07-2022
19:02

Cod portocaliu emis de ANM pentru județul Bihor

Până la ora 23.00, mai multe zone din județul Bihor se află sub cod portocaliu – nowcasting de furtuni puternice.

Localitățile vizate sunt: Oradea, Sânmartin, Tileagd, Oșorhei, Brusturi, Nojorid, Biharia, Sântandrei, Ineu, Sârbi, Hidișelu de Sus, Lugașu de Jos, Borș, Țețchea, Girișu de Criș, Copăcel, Vârciorog, Husasău de Tinca, Cefa, Cetariu, Sănnicolau Romăn, Toboliu, Mădăraș, Săcădat, Paleu și Gepiu.

Aici se vor semnala averse torențiale ce vor cumula peste 35-40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului și vijelii.

02-07-2022
15:39

Un nou cod roșu emis de ANM, pentru Suceava

Fenomenele extreme ajung și în Moldova. De la 18:40 până la 19:30, localități din Suceava intră sub cod roșu.

În Vicovu de Sus, Vicovu de Jos, Putna, Bilca și Voitinel se anunță averse torențiale ce vor acumula peste 50 l/mp, grindină, vijelie și frecvente descărcări electrice.

Va ploua și în Arad. E cod portocaliu de furtuni pentru Ineu, Șicula, Apateu, Beliu, Craiva, Cermei, Șepreuș, Archiș, Hășmaș și Cărand.

Aici se vor semnala averse torențiale ce vor cumula peste 40-45 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului și vijelii.

02-07-2022
15:03

Cod portocaliu de furtuni puternice în Timiș

Vremea instabilă pune stăpânire și pe vestul țării. Până la ora 18:30, Făget, Margina și Curtea din județul Timiș sunt sub alertă cod portocaliu.

Aici se vor semnala averse torențiale ce vor cumula peste 40-45 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului și vijelii puternice.

02-07-2022
14:04

ANM, cod roșu de furtuni puternice în Dolj, Mureș și Harghita

Meteorologii au emis un nou cod roșu de furtuni puternice de tip nowcasting. Până la ora 17:30, în localități din Mureș și Harghita sunt așteptate fenomene severe.

Astfel, în județul Mureş: Sovata, Gurghiu, Hodac, Ibănești, Eremitu, Beica de Jos, Chiheru de Jos, Sărățeni, Măgherani, Bereni și județul Harghita: Praid, Atid, se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 50 l/mp, grindină, vijelie, frecvente descărcări electrice.

La ora 17:10, un cod roșu va fi în vigoare, până la ora 18.00, și în județul Dolj.

În Craiova, Podari, Șimnicu de Sus, Bucovăț, Breasta, Malu Mare și Cârcea se vor semnala averse torenţiale ce vor acumula 50 l/mp, grindină, vijelie și frecvente descărcări electrice.

02-07-2022
13:00

ANM, o nouă avertizare

ANM a emis o nouă avertizare nowcasting pentru județul Caraş-Severin, cod portocaliu de vijelii până la ora 17:00.

În localitățile Băile Herculane, Mehadia, Topleț vor fi prezente averse torențiale ce vor cumula 40-45 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului.

02-07-2022
11:11

Cod roșu și cod portocaliu în alte două zone din România

Un nou cod roșu a fost emis de ANM pentru zona Vlăhița (județul Harghita), valabil până la ora 15:30, când se vor semnala averse torențiale ce vor depăși 50 l/mp, grindină, vijelie, frecvente descărcări electrice.

Un alt cod portocaliu este în vigoare în județul Caraş-Severin pentru localitățile Bozovici, Luncavița, Buchin, Lăpușnicel, Văliug, Mehadica, Brebu Nou, care expiră la ora 16:00.

02-07-2022
10:06

Cod roșu de ploi sâmbătă, până la 13:30

ANM a emis cod roșu de averse torențiale în județul Neamţ (localitățile Crăcăoani și Hangu).

Vor fi semnalate averse torențiale ce vor acumula peste 50 l/mp. De asemenea, va cădea grindină și vor fi descărcări electrice.

 

Conform ANM, avertizările meteo sunt valabile în intervalul 2 iulie-3 iulie, între orele orele 12:00 și 6:00. În funcție de evoluția acestora, Administrația Națională de Meteorologie va publica actualizările în cel mai scurt timp.

Cod galben de caniculă sâmbătă și duminică

Pentru 2 și 3 iulie, ANM a emis cod galben de caniculă, valabil de la ora 10:00 în zonele joase din vestul, sudul și local în estul țării. Aici, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În zonele amintite, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade Celsius, iar cele minime între 17 și 20 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT
Cod galben de caniculă. Harta județelor afectate. Foto: ANM

Cod galben de vijelii până duminică dimineața

În intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 3 iulie, ora 06:00, ANM a emis cod galben de vijelii. Astfel, în majoritatea regiunilor vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vor fi prezente aversele ce vor avea și caracter torențial, descărcările electrice, intensificările vântului, vijeliile și grindina, izolat. Pentru anumite intervale de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp.

ADVERTISEMENT

Meteorologii citați au mai subliniat că fenomenele specifice instabilității atmosferice vor fi semnalate inclusiv în după-amiaza și seara zilei de duminică (3 iulie).

Cod portocaliu de vijelie până sâmbătă seara

ANM a precizat că sâmbătă, între ora 12:00 și ora 22:00, vom avea cod portocaliu de vijelie. Asta înseamnă instabilitate atmosferică accentuată, vijelii puternice și ploi abundente

ADVERTISEMENT

Zonele de munte, Maramureș, Transilvania, Oltenia, nord-vestul Munteniei și Moldova (local) sunt zonele vizate de avertizarea meteo. De asemenea, și în Crișana vor fi vijelii puternice spre seară, cu rafale de peste 70…80 km/h, dar și averse torențiale, însoțite de frecvente descărcări electrice și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși local 35…40 și izolat 50…60 l/mp. În funcţie de evoluţia fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza mesajele.

ADVERTISEMENT
Cod galben și cod portocaliu de vijelii. Harta județelor afectate. Foto: ANM

Caracterizările climatologice ale ANM

Altfel, conform caracterizării climatologice valabile pentru luna mai 2022, temperatura medie a avut valori cuprinse între 1,2 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 19,5 °C, la Calafat. Cele mai mari valori, peste 18 °C, s-au înregistrat în sudul extrem al Moldovei, dar și în sud-vestul, centrul și sudul Olteniei, precum și în sudul extrem și nord-estul Munteniei.

De asemenea, aceleași valori au fost remarcate local în centrul Munteniei și Banat. ANM a mai informat că valori cuprinse între 16 și 18 °C s-au înregistrat în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Moldovei, Dobrogei, Banatului și Crișanei. La fel a fost în vestul Maramureșului și în zonele joase din Transilvania.

ADVERTISEMENT