News

Cod roșu de caniculă emis de meteorologi. ANM anunță temperaturi extreme

ANM a emis al doilea cod roșu de caniculă din această vară. Meteorologii anunță temperaturi extreme în mai multe județe din zona de vest a țări. Foarte cald va fi și în restul teritoriului.
23.07.2022 | 10:15
Cod rosu de canicula emis de meteorologi ANM anunta temperaturi extreme
Alertă cod roșu de caniculă de la ANM. Zonele unde se așteaptă temperaturi de 42 de grade. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de caniculă pentru mai multe județe din zona de vest și nord-vest a țării.

Alertă cod roșu de caniculă de la ANM. Zonele unde se așteaptă temperaturi de 42 de grade

Conform ANM, temperaturile maxime extreme prognozate vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade. Noaptea va fi, de asemenea, greu de suportat. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT

Vizate de alerta cod roșu, valabilă pentru ziua de sâmbătă, 23 iulie, sunt județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare și Sălaj.

În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute.

Ele vor fi cuprinse între 39 și 42 de grade, iar în cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

ADVERTISEMENT
Cod roșu caniculă. Sursa foto: meteoromania.ro
  • 30 iunie 2022 a fost data primului cod roșu de caniculă emis de ANM în această vară

ANM a extins codul portocaliu de caniculă

În paralel, meteorologii ANM au extins alerta cod portocaliu de caniculă pentru județe din centrul și sudul țării.

Astfel, sâmbătă, în sudul Olteniei și al Banatului, precum și în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania și în zona joasă din Maramureș acesta se va intensifica.

ADVERTISEMENT

Se vor înregistra valori termice diurne de 37…40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În vigoare va fi și un cod galben de caniculă. Conform avertizării, căldura se va menține în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade.

ANM anunță și furtuni

Tot sâmbătă, în intervalul orar 12.00 – 21.00, va intra în vigoare și o alertă cod galben de furtuni.

În zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (viteze la rafală de peste 55…75 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. Cantitățile de apă vor depăși izolat 20…35 l/mp.

Canicula continuă și duminică. Alerte cod portocaliu și galben

Potrivit ANM, nici duminică nu scăpăm de valul intens de căldură. În Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei canicula se va intensifica.

După-amiaza se vor înregistra valori termice de 38…41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT