News

Cod roșu de inundații pentru trei județe emis de hidrologi. Se așteaptă viituri puternice în următoarele ore

Hidrologii au emis, vineri seara, un cod roșu de inundații pentru mai multe județe din țară. Se așteaptă viituri puternice din cauza precipitațiilor.
16.07.2021 | 21:39
Cod rosu de inundatii pentru trei judete emis de hidrologi Se asteapta viituri puternice in urmatoarele ore
ADVERTISEMENT

Fenomenele meteo extreme care s-au extins în ultimele ore în țară aduc noi alerte din partea hidrologilor.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri seara, un cod roșu de inundații valabil pentru mai multe județe.

ADVERTISEMENT

Hidrologii au emis cod roșu de inundații pentru trei județe. Se așteaptă viituri puternice în următoarele ore

Potrivit celor de la INHGA, din cauza a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinul hidrografic Crişul Alb – bazin amonte S.H. Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara.

Un al doilea cod roșu, similar, vizează județul Alba, greu lovit de inundații și viituri în ultimele 24 de ore. Avertizarea se referă la râurile din bazinele hidrografice: Arieș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Albac – amonte confluență cu râul Valea Mare.

ADVERTISEMENT

Și zona Moldovei va fi lovită de furia naturii. Hidrologii informează că, după precipitațiile abundente înregistrate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Brodina (afluent al râului Suceava), în județul Suceava.

Valabilitatea celor trei coduri roșii de inundații:

  • Codul roșu din Alba: până la miezul nopții (00:00)
  • Codul roșu din Hunedoara: până sâmbătă la ora 02.00
  • Codul roșu din Suceava: până la miezul nopții (00:00)
ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de inundații pentru alte patru județe

Până sâmbătă dimineața la ora 09:00, în vigoare va fi un cod portocaliu de inundații pentru râuri din alte patru județe.

Avertizarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Bihor, Cluj, Alba şi Arad”, anunță INHGA.

ADVERTISEMENT

Județul Alba, lovit de inundații puternice

După viiturile de joi, Alba a fost și vineri locul preferat al vremii severe. Mai multe case și gospodării din Abrud au fost inundate de ape. Drumul DN 74 A, blocat de aluviuni.

Potrivit ISU Alba, în zona Abrud s-au format viituri și torenți de apă. Pompierii au fost apelați prin 112 de către mai mulți cetățeni care au precizat că mai multe gospodării și case au fost inundate.

ADVERTISEMENT
Tags: