News

Cod Rutier 2021. Schimbare importantă privind limita de viteză maximă. Modificarea, susținută de fostul ministru Cătălin Drulă

Drumurile expres vor căpăta un regim propriu privind limita de viteză maximă în afara localităților, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
15.10.2021 | 19:21
Cod Rutier 2021 Schimbare importanta privind limita de viteza maxima Modificarea sustinuta de fostul ministru Catalin Drula
Fostul ministru Cătălin Drulă propune ca viteza maximă pe drumurile expres să fie mărită/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a inițiat un proiect de lege prin care viteza maximă cu care se va putea circula în afara localităților pe drumurile expres va fi mărită.

Până acum, legislația rutieră prevedea pentru drumurile expres o limită de viteză pentru mașini de 100 de km/h, aceeași precum în cazul drumurile naționale europene.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede ca pe viitor limita de viteză pe drumurile expres să ajungă la 120 km/h, cu numai 10 km/h mai mică decât în cazul autostrăzilor.

Drumurile expres, același regim ca și autostrăzile

Prin inițiativa de modificare a Codului Rutier, numele sub care este cunoscută Ordonanța de Urgență 195/2002, este definit mai exact și ceea ce înseamnă drum expres:

ADVERTISEMENT

Drum național rapid, semnalizat special, rezervat exclusiv circulației autovehiculelor, cu sau fără remorci, care nu servește proprietății riveran, prevăzut cu două căi unidirecționale, separat printr-o zonă mediană sau, în mod excepțional, prin alte modalități, cu excepția unor locuri speciale sau cu caracter temporar, având cel puțin două benzi de circulație și acostament pe sens, accesibil numai prin noduri sau intersecții  reglementate și pe care oprirea și staționarea pe partea carosabilă sunt interzise.

Cătălin Drulă invocă, în expunerea de motive, faptul că în momentul de față sunt în stadiu avansat lucrările pentru câteva drumuri expres care urmează să fie date în circulație, cum ar Craiova – Pitești, însă acest lucru nu va duce la o intensificare a traficului câtă vreme viteza maximă va rămâne aceeași la drumurile europene.

ADVERTISEMENT

În cadrul proiectării drumurilor expres a fost avută în vedere posibilitatea adaptăii pe viitor a acestora la profil de autostradă, în funcție de evoluția fluxurilor de trafic. Această situație este în măsură să justifice implementarea în regim de urgență a unor modificări legislative în ceea ce privește majorarea limitei maxime de viteză admise pentru drumurile expres, prin raportare la viteza de proiectare stabilită pentru aceste drumuri, cât și extinderea utilizării regulilor de circulație aplicabile autostrăzilor și pentru categoria de drumuri expres”, se arată în expunerea de motive.

Limite diferite în funcție de tipul de autovehicul

Astfel, proiectul stabilește limitele maxime de viteză în afara localităților astfel:
a) pe autostrăzi -130 km/h;
b) pe drumurile expres -120 km/h;
c) pe drumurile naționale europene (E) – 100 km/h;
d) pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

ADVERTISEMENT

De majorarea vitezei vor beneficia doar autoturismele, proiectul de lege prevede limite diferențiate pentru categoriile de autovehicule care pot circula pe drumurile publice:

a) 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile nationale europene (E) 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A și B;
b) 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe
drumurile naționale europene (E) și 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D si categoria D1;
c) 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumuri expres, 80 km/h pe drumurile naționale europene (E) și 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri pentru autovehiculele din categoriile A1, B1 și C1;
d) 45 km/h, pentru tractoare și mopede.

De asemenea, asimilarea regimului de circulație pe drumurile expres cu cel valabil pentru autostrăzi înseamnă că nu va fi permisă circulația pietonilor, a căruțelor, bicicletelor, trotinetelor electrice, tractoarelor sau altor mașini agricole care nu pot depăși viteza de 50 km/h.

De asemenea, pe autostrăzi sau drumuri expres sunt interzise învățarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de șasiuri și de autovehicule, antrenamentele și competițiile sportive de orice fel, precum și cortegiile.

ADVERTISEMENT