News

Codul Rutier ar putea suferi o modificare importantă. Șoferii care își vor preschimba mai des permisul

Un proiect depus în Parlament ar putea aduce o modificare importantă în Codul Rutier. Șoferii care își vor preschimba mai des permisul.
21.02.2024 | 00:29
Codul Rutier ar putea suferi o modificare importanta Soferii care isi vor preschimba mai des permisul
Modificare în Codul Rutier: șoferii din România care își vor preschimba mai des permisul. Proiect depus în Parlament. Sursa foto (descriptiv): Facebook
ADVERTISEMENT

Un proiect depus deja în Parlament ar putea aduce o modificare majoră în Codul Rutier: șoferii din România care vor fi obligați să își preschimbe mai des permisul.

Modificare în Codul Rutier: șoferii din România care își vor preschimba mai des permisul. Proiect depus în Parlament

În acest debut de an, mai mulți deputați au depus în Parlament un proiect de lege ce vizează modificarea Codului Rutier. Una dintre noutăți se referă la valabilitatea permisului de conducere pentru șoferii trecuți de 70 de ani. Aceasta ar putea fi redusă.

ADVERTISEMENT

Dacă proiectul va deveni o lege, septuagenarii din țara noastră vor fi obligați să repete analizele medicale pentru carnetul de conducere o dată la 5 ani, iar octogenarii, din 2 în 2 ani. Autorii proiectului spun că scopul acestei inițiative este de a elimina din trafic șoferii care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave.

Studii de specialitate demonstrează faptul că, după 65-70 de ani, pe șoferi în vârstă îi cam lasă simțurile. O parte din ei se confruntă cu pierderea auzului, alții au probleme cu vederea periferică sau pe timp de noapte.

ADVERTISEMENT

În țara noastră, ca de altfel în multe state din Uniunea Europeană, octogenarii încă se încăpățânează să urce la volan. O parte dintre ei devin mai lenți, unii pe fondul instalării unor boli degenerative.

La cei în vârstă, timpul de reacție este foarte scăzut. Din momentul în care ai văzut obstacolul până calci pedala ca să începi procedura de frânare durează mai mult”, explică Vasile Postelnicu, instructor auto, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Instructor: Vârstnicii ar trebui să fie evaluați medical mai des pentru a vedea dacă sunt apţi să conducă autovehicule

Același instructor mai spune că ”fiecare trebuie să fie conștient, pentru că este viața lui în pericol, viața familiei, a celorlalți participanți la trafic și dacă observă că nu mai este vigilent, nu mai este atent, trebuie să se oprească singur fără să mai încerce acest lucru”.

Proiectul de lege prevede scăderea valabilității administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă.

ADVERTISEMENT

”Până la 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie 15 ani, pentru persoanele care trec de 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie doar de 5 ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, de doi ani. Ne gândim la verificările medicale care trebuie să aibă loc. Se vorbește mult în spațiul public, se face foarte puțin”, precizează Cristian Paul Ichim, deputat.

ADVERTISEMENT