News

Codul rutier unic al UE aduce reguli importante privind amenzile. Şoferii, obligaţi să le plătească în ţara în care comit infracţiunea

Șoferii vor plăti amenzile în țara în care comit infracțiunile. Parlamentul European aduce noi reguli pentru circulația pe statelor membre
14.03.2024 | 14:33
Codul rutier unic al UE aduce reguli importante privind amenzile Soferii obligati sa le plateasca in tara in care comit infractiunea
Uniunea Europeană impune sancțiuni mai aspre pentru șoferii care încalcă legile rutiere în alte țări. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord inițial pentru a implementa măsuri noi și sancțiuni noi destinate sancționării șoferilor care încalcă regulile de circulație într-o altă țară decât cea de reședință.

Șoferii europeni vor plăti amenzile în țara în care comit o infracțiune

La solicitarea țării în care s-a produs încălcarea, statul membru al UE de reședință al infractorului poate prelua responsabilitatea pentru colectarea amenzilor rutiere, cu condiția ca acestea să depășească 70 de euro și să nu fi fost achitate după ce au fost întreprinse toate procedurile legale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, statul membru al UE în care a avut loc încălcarea rutieră va avea la dispoziție 11 luni de la data săvârșirii încălcării pentru a emite un avertisment de încălcare a normelor de circulație.

Noua înțelegere a Consiliului și Parlamentului UE vizează să combată problema șoferilor care comit infracțiuni rutiere în alte țări decât cea de reședință, în special cei care conduc vehicule cu înmatriculare străină.

ADVERTISEMENT

Ce infracțiuni sunt amendate

Actualizarea normelor extinde lista infracțiunilor rutiere comise de șoferii non-rezidenți, inclusiv parcarea periculoasă, traversarea liniei continue și “lovirea și fugirea”.

Se estimează că aproximativ 40% dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite, motiv pentru care deputații europeni doresc consolidarea asistenței transfrontaliere între statele membre UE.

ADVERTISEMENT

De asemenea, noul acord include și alte aspecte, cum ar fi responsabilitatea rapidă și obligatorie a statelor membre de a răspunde solicitărilor altor state în legătură cu infracțiunile rutiere, precum și interdicția completă pentru companiile private de a asista țările UE în colectarea amenzilor de circulație de la șoferii străini.

Comisia Europeană are sarcina de a dezvolta un portal online pentru a asigura transparența și accesul la informații despre regulile rutiere și sancțiunile aferente.

ADVERTISEMENT

Totodată, un membru al Parlamentului European, Kosma Złotowski (ECR, Polonia),  consideră că „o plăcuță de înmatriculare străină nu poate fi o licență pentru impunitate rutieră. Normele actualizate vor facilita schimbul de informații cu privire la infractorii din circulație între statele membre, asigurând în același timp șoferilor acces facil la informațiile necesare, prin canalele de comunicare digitale”, potrivit Rador Radio România.

ADVERTISEMENT