News

Colonizarea spațială, viitorul omenirii? Cel puțin 300 de milioane de planete locuibile descoperite de NASA

09.11.2020 | 16:40
Colonizarea spatiala viitorul omenirii Cel putin 300 de milioane de planete locuibile descoperite de NASA
ADVERTISEMENT

Galaxia noastră este plină de planete potențial locuibile – cel puțin 300 de milioane dintre ele, potrivit NASA. Pentru a ajunge la această concluzie, oameni de știință din întreaga lume au analizat timp de ani de zile datele furnizate de telescopul spațial Kepler.

Potrivit cercetărilor publicate în The Astronomical Journal, există aproximativ 300 de milioane planete stâncoase capabile să susțină apă lichidă la suprafața lor.

ADVERTISEMENT

Până vom ajunge pe una dintre aceste planete, Elon Musk pregătește colonizarea planetei Marte, colonie care se va autoguverna nefiind obligată să respecte legile de pe Pământ.

Cum a fost determinat numărul planetelor capabile să susțină viața?

300 de milioane reprezintă o estimare aproximativă și conservatoare și „ar putea fi mult mai multe”, a precizat NASA într-un comunicat de presă, citat de CNN. Unele dintre aceste planete ar putea fi suficient de apropiate pentru a fi considerate „vecini interstelari” – cea mai apropiată este la aproximativ 20 de ani lumină distanță.

ADVERTISEMENT

“Kepler ne-a spus deja că există miliarde de planete, dar acum știm că o bună parte dintre acele planete ar putea fi stâncoase și locuibile”, a declarat cercetătorul NASA și autorul principal al studiului, Steve Bryson. “Deși acest rezultat este departe de a fi o valoare finală, iar apa de pe suprafața planetei este doar unul dintre mulți factori care susțin viața, este extrem de interesant faptul că am calculat că aceste lumi sunt atât de comune cu o încredere și o precizie atât de ridicate.”

Potrivit estimărilor NASA, există aproximativ 100 până la 400 de miliarde de stele în galaxia noastră, Calea Lactee. Fiecare stea găzduiește probabil cel puțin o planetă – ceea ce înseamnă că sunt probabil miliarde de planete. O mulțime de factori influențează dacă o planetă poate susține viața, inclusiv atmosfera și compoziția sa chimică. Dar, pentru a restrânge căutările, cercetătorii s-au concentrat în acest studiu pe câteva cerințe de bază.

ADVERTISEMENT

Au căutat stele similare Soarelui nostru ca vârstă și temperatură. De asemenea, au căutat exoplanete cu o rază similară Pământului și le-au selectat pe cele care ar putea fi stâncoase. Au mai luat în considerare distanța fiecărei planete față de steaua ei – prea aproape și căldura ar putea evapora orice apă, prea departe și orice apă ar putea îngheța. O planetă locuibilă trebuie să se afle în zona „tocmai potrivită”, sau așa-numita zonă Goldilocks, pentru a susține apa lichidă la suprafața sa.

Estimările anterioare ale numărului de planete locuibile nu reflectau modul în care temperatura și energia unei stele ar putea fi absorbite de planetele sale, a mai precizat NASA. De data aceasta, oamenii de știință au reușit să includă temperatura în analiza lor, grație datelor suplimentare adunate de misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene, care realizează o hartă tridimensională a galaxiei noastre.

ADVERTISEMENT

După calcularea acestor factori, cercetătorii au folosit o estimare conservatoare că 7% din stelele asemănătoare Soarelui ar putea găzdui lumi locuibile. Dar rata ar putea ajunge la 75%, au spus oamenii de știință.

NASA a declarat că va continua să perfecționeze estimarea în cercetările viitoare, ceea ce va ajuta la modelarea planurilor pentru următoarele etape ale descoperirilor exoplanetelor și ale telescoapelor. În prezent, misiunea TESS a NASA este cel mai recent vânător de planete care caută exoplanete.

Studiul a fost o colaborare globală între oamenii de știință NASA care au lucrat la misiunea Kepler și cercetătorii de la agenții internaționale, din Brazilia până în Danemarca.

Elon Musk pregătește construirea primei colonii pe Marte, care se va autoguverna

SpaceX nu va recunoaște nicio lege internațională pe Marte și va urma un set de „principii de auto-guvernare” care vor fi stabilite în timpul colonizării planetei.

CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, care a vorbit de mai multe ori despre „colonizarea lui Marte”, vrea să-și facă propriile legi pe planeta roșie.

Magnatul tehnologiei a spus că, odată ce SpaceX va ajunge pe Marte, va coloniza planeta, deoarece nu există „legi universale pe planetă”. Toate așezările marțiene vor conduse pe „principii de auto-guvernare”, a spus Musk într-un document care enumeră Termenii și condițiile proiectului său de internet Starlink, declarându-se entitatea de guvernare în spațiu. În plus, serviciul de internet bazat pe satelit al companiei de rachete Starlink sugerează că nu va recunoaște legea internațională terestră care guvernează Pământul pe planeta roșie.

Având în vedere planurile de colonizare a corpului ceresc cu constelații de sateliți Starlink, termenii serviciului beta pentru consumatori ai companiei SpaceX Starlink sugerează în continuare: „Pentru serviciile furnizate pe Marte sau în tranzit către Marte prin Starship sau alte nave spațiale de colonizare, părțile recunosc Marte ca planetă liberă și că niciun guvern bazat pe Pământ nu are autoritate sau suveranitate asupra activităților marțiene.” În secțiunea de drept guvernamental, Musk insistă asupra faptului că toate disputele spațiale vor fi hotărâte pe baza unor legi auto-stabilite „cu bună credință”, în momentul constituirii așezării de pe Marte.

Prima călătorie a navei SpaceX pe Marte ar putea fi peste 4 ani

SpaceX, compania privată de zboruri spațiale, este pe cale să lanseze prima sa misiune fără echipaj pe Marte în doar patru ani de acum înainte, a anunțat luna trecută fondatorul și CEO-ul SpaceX, Elon Musk, la International Mars Society Convention.

„Cred că avem șanse mari să prindem a doua fereastră de transfer pe Marte”, a spus Musk într-o discuție cu fondatorul Mars Society, Robert Zubrin.

Fereastra la care se referă Musk este o oportunitate de lansare care apare la fiecare 26 de luni pentru misiunea pe Marte. Următoarea fereastră se deschide în 2022 cu Musk referindu-se la oportunitatea de lansare pe Marte din 2024.

Misiunea va fi lansată pe Planeta Roșie pe un vehicul SpaceX Starship, o combinație reutilizabilă de rachete și nave spațiale, care este în prezent în curs de dezvoltare la instalația companiei South Texas. SpaceX intenționează, de asemenea, să folosească Starship pentru misiuni pe Lună începând cu 2022, precum și pentru călătorii punct-la-punct în jurul Pământului.

Musk a spus de multă vreme că oamenii trebuie să stabilească o prezență permanentă și auto-susținută pe Marte pentru a asigura „continuitatea conștiinței așa cum o cunoaștem noi” – doar în cazul în care planeta Pământ este lăsată nelocuibilă de un ceva de genul unui război nuclear sau al unui asteroid.

Dacă proiecțiile lui Musk sunt corecte, prima misiune a lui SpaceX pe Marte ar fi lansată în același an în care astronauții NASA se întorc pe Lună în cadrul programului Artemis. SpaceX intenționează, de asemenea, să zboare turiști spațiali într-o misiune Starship în jurul lunii în 2023. NASA a ales, de asemenea, SpaceX ca una dintre cele trei echipe comerciale pentru a dezvolta moon landers pentru programul Artemis.

Anul acesta, SpaceX a lansat două zboruri de testare a prototipurilor Starship, numite SN5 și SN6, de pe site-ul de testare Boca Chica din Texas. Aceste zboruri au atins o altitudine de 150 de metri.

SpaceX pregătește în prezent un alt prototip Starship, denumit SN8, pentru un zbor de test de 20 de kilometri înălțime în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT