Fotbal international

Colţescu şi-a angajat un avocat spaniol pentru a-l apăra în scandalul de rasism: “Sentinţa va marca un precedent”

12.12.2020 | 22:04
Coltescu sia angajat un avocat spaniol pentru al apara in scandalul de rasism Sentinta va marca un precedent
ADVERTISEMENT

Josep Vandellos, avocatul care urmează să îl apere pe Sebastian Colțescu, l-a apărat și pe Lopez Caro, în 2010, într-un litigiu cu FC Vaslui, fostul club al lui Adrian Porumboiu.

Presa spaniolă a aflat că arbitrul român va fi apărat de Josep Vandellos, un avocat din Valencia. Ibericul îi va apăra interesele lui Colțescu, atât în fața forului european, cât și în cazul în care procesul va continua la TAS.

ADVERTISEMENT

Sebastian Colțescu (43 de ani) a fost acuzat de rasism după ce l-a identificat cu „ăla negru” pe Pierre Webo, antrenorul secund al lui Istanbul Bașakșehir. În prezent, UEFA analizează incidentul și urmează să dea sancțiuni.

Josep Vandellos, avocatul lui Colțescu, s-a mai implicat în litigii din fotbalul românesc

Conform publicației catalane sport.es, Vandellos are o bogată experiență în cazurile din sport, în urmă cu zece ani fiind avocatul care l-a apărat pe Lopez Caro. Antrenorul spaniol a rezistat doar patru luni pe banca lui FC Vaslui și a intrat apoi într-un litigiu cu clubul care îi aparținea fostului arbitru internațional Adrian Porumboiu.

ADVERTISEMENT

„Fără îndoială, sentința, indiferent care va fi aceasta, va marca un precedent. Josep Vandellos va fi responsabil de o procedură aflată în centrul atenției în fotbal, din cauza caracterului presupus rasist al cuvintelor folosite de Colțescu și a politicii UEFA în această chestiune”, scriu jurnaliștii de la sport.es.

Sebastian Colțescu a îndeplinit rolul de al patrulea oficial al brigăzii de arbitri conduse de Ovidiu Hațegan, la partida PSG – Istanbul BB, din ultima etapă a grupelor Champions League.

ADVERTISEMENT

„Acest român a trecut, în doar câteva ore, de la anonimatul absolut la a fi în centrul atenției. Arbitru internațional din 2006, nu a fost niciodată protagonist în competițiile UEFA, dar în ultimii ani a devenit al patrulea om în brigada lui Ovidiu Hațegan, cel mai apreciat din România”, subliniază aceeași sursă.

Josep Vandellos, e originar din Valencia, o comunitate din Spania în care trăiesc foarte mulți români, și e angajat la firma „Vandellos SPORTS Law”. Coform site-ului firmei, avocatul lui Colțescu „s-a dedicat în ultimul deceniu în reprezentarea sportivilor, cluburilor, asociațiilor naționale, agenților și antrenorilor în fața diferitelor organe de soluționare a litigiilor, precum și a TAS”.

ADVERTISEMENT
Josep Vandellos, avocat
Josep Vandellos, e originar din Valencia, o comunitate din Spania în care trăiesc foarte mulți români, și e angajat la firma „Vandellos SPORTS Law”. FOTO: Facebook Josep Vandellos

Sancțiunile pe care le poate primi Sebastian Colțescu

  • Amendă: Conform Articolului 6 din regulamentul UEFA, Comisia de Disciplină poate acorda amenzi cuprinse între 100 de euro și 1 milion de euro. Cu toate acestea, amenda maximă pe care o poate încasa un singur individ este de 100 de mii de euro.
  • Suspendare: Articolul 14 arată că orice persoană angrenată într-un meci UEFA care insultă o altă persoană sau un grup de persoane, făcând referire la culoarea pielii, religie, etnie, sex sau orientare sexuală, va fi suspendat pentru zece etape sau pentru o anumită perioadă de timp. Comisia de Disciplină poate dicta sancțiuni suplimentare într-un astfel de caz.
  • Pedeapsă ușoară: Articolul 15 menționează că un individ poate fi suspendat pentru trei meciuri dacă este găsit vinovat pentru insulte directe.
ADVERTISEMENT