News

Columbia, primul stat din America Latină care legalizează sinuciderea asistată. Țara aprobase eutanasia în urmă cu 25 de ani

Columbia, unde eutanasia este deja legală din 1997, devine prima țară din America Latină care a autorizat sinuciderea asistată pentru pacienții care suferă de o boală gravă sau incurabilă.
13.05.2022 | 18:58
Columbia primul stat din America Latina care legalizeaza sinuciderea asistata Tara aprobase eutanasia in urma cu 25 de ani
Columbia marchează o premieră pentru țările din America Latină Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În premieră în America Latină, Curtea Constituțională din Columbia a autorizat, joi, sinuciderea asistată cu medicamente pentru bolnavi, sub supravegherea unui medic.

Columbia, primul stat din America Latină care legalizează sinuciderea asistată

Potrivit sentinței citate de AFP, „medicul care ajută o persoană aflată în chinul unei suferințe intense sau a unei boli grave și care decide liber să dispună de propria viață acționează în cadrul constituțional”.

ADVERTISEMENT

Printr-un vot șase la trei, Curtea a abrogat astfel un articol din codul penal care pedepsește cu închisoarea de la 12 la 36 de luni orice persoană care acordă asistență la sinucidere și „împiedică un medic să acorde asistența necesară unei persoane care, în exercițiul autonomiei personale, alege să (…) să moară cu demnitate”.

Columbia, unde eutanasia este deja legală din 1997, devine astfel prima țară din America Latină care a autorizat sinuciderea asistată pentru pacienții care suferă de o boală gravă sau incurabilă: pacientul va putea acum să-și administreze un produs letal, sub supravegherea unui medic care nu mai riscă nicio pedeapsă.

ADVERTISEMENT

Potrivit Fundației columbiene pentru Dreptul la Moarte cu Demnitate (DMD), diferența dintre eutanasie și sinucidere asistată „constă în esență în persoana care administrează medicamentul letal. În cazul eutanasiei, personalul sanitar este cel care administrează medicamentul care provoacă moartea, iar în cazul sinuciderii asistate, pacientul este cel care își administrează singur medicamentul pe care i l-a dat altcineva”, explică ONG-ul internațional, citat de Le Monde.

Supraveghere medicală strictă

„Medicul este cel care dispune de cele mai bune instrumente tehnice, științifice și etice pentru a garanta protejarea demnității umane în această procedură”, a precizat Curtea Constituțională columbiană.

ADVERTISEMENT

„Progresele științei trebuie folosite într-un mod altruist și suportiv față de cei care se află într-o stare extremă de sănătate și care își doresc o moarte demnă”, a conchis instanța.

Legea columbiană continuă, însă, să pedepsească cu până la nouă ani de închisoare „pe oricine incită sau ajută” să pună capăt vieții unei persoane în „suferințe intense” din cauza vătămării corporale sau a bolii.

ADVERTISEMENT

Odată cu decizia de joi, „sinuciderea asistată, atunci când este efectuată de un medic și sunt îndeplinite condiții stricte, încetează să mai fie o infracțiune”, a explicat la un radio local avocatul Lucas Correa, de la Laboratorul pentru Drepturi Economice, Sociale și Culturale (Desclab), aflat în spatele unui proces care a dus la această decizie.

Eutanasia este strict încadrată în Columbia, iar mai puțin de 200 de persoane au recurs la ea de la legalizarea în 1997.

În iulie 2021, Curtea Constituțională a extins-o la pacienții care nu sunt bolnavi în faza terminală, dar victime „ale suferințelor fizice sau psihice intense care sunt rezultatul unei vătămări corporale sau unei boli grave și incurabile”.

Ce țări au legalizat eutanasia și/sau sinuciderea asistată?

Numărul țărilor care au legalizat eutanasia sau sinuciderea asistată – de obicei în condiții stricte – este în creștere.

Elveţia

Permite sinuciderea asistată de un medic fără o cerință minimă de vârstă, diagnostic sau stare a simptomelor.

Cu toate acestea, sinuciderea asistată este considerată ilegală dacă motivațiile sunt „egoiste” – de exemplu, dacă cineva care ajută o persoană să se sinucidă urmează să moștenească bunurile persoanei care își pune capăt vieții sau dacă nu dorește povara îngrijirii unei persoane bolnave.

Eutanasia nu este legală în țară. Aproximativ 1,5% dintre decesele elvețiene sunt rezultatul sinuciderii asistate.

Țările de Jos (Olanda)

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt legale în Țările de Jos în cazurile în care cineva se confruntă cu suferințe insuportabile și nu există nicio șansă ca starea sa să se îmbunătățească. Nu există nicio cerință de a fi bolnav în stadiu terminal și nici o perioadă de așteptare obligatorie.

În octombrie 2020, guvernul olandez a aprobat planurile de a permite eutanasierea copiilor bolnavi în faza terminală cu vârsta cuprinsă între 1 și 12 ani.

Ministerul Sănătății a spus că schimbarea regulilor va împiedica unii copii să „sufere fără speranță și insuportabil”. Consimțământul părinților este necesar pentru cei sub 16 ani.

Există diverse verificări care trebuie efectuate înainte ca moartea asistată să poată fi aprobată. Medicii care iau în considerare să permită moartea asistată trebuie să se consulte cu cel puțin un alt medic independent pentru a confirma că pacientul îndeplinește criteriile necesare.

Spania

În martie 2021, Spania a legalizat posibilitatea ca oamenii să își pună capăt vieții în anumite circumstanțe. Legea permite adulților cu boli „grave și incurabile” care provoacă „suferințe insuportabile” să aleagă să-și pună capăt vieții.

Înainte de aprobarea legii, a ajuta pe cineva să moară în Spania se pedepsea cu până la zece ani de închisoare.

Belgia

Belgia permite eutanasia și sinuciderea asistată pentru cei cu suferințe insuportabile și fără perspective de îmbunătățire. Dacă un pacient nu este bolnav în stadiu terminal, există o perioadă de așteptare de o lună înainte de a putea efectua eutanasierea.

Belgia nu are restricții de vârstă pentru copii, dar aceștia trebuie să aibă o boală terminală pentru a îndeplini criteriile de aprobare.

Luxemburg

Sinuciderea asistată și eutanasia sunt ambele legale în Luxemburg pentru adulți. Pacienții trebuie să aibă o afecțiune incurabilă, cu suferințe mentale sau fizice constante, intolerabile și fără perspective de îmbunătățire.

Canada

În martie 2021, Canada și-a extins legea privind moartea asistată. Acum, adulții cu o „boală sau dizabilitate” gravă și incurabilă, care se află într-o stare avansată de declin și suferă, pot solicita o moarte asistată medical – chiar dacă nu sunt pe moarte.

Decesele asistate medical au reprezentat 1,89% din toate decesele din Canada în 2019. În Quebec, doar eutanasia este permisă.

Australia

Statul australian Victoria a fost primul din țară care a adoptat legi privind eutanasia, în noiembrie 2017, după 20 de ani și 50 de încercări eșuate.

Pentru a se califica pentru aprobarea legală, o persoană trebuie să fie un adult cu capacitate de decizie, rezident în Victoria și să aibă suferințe intolerabile din cauza unei boli care oferă o speranță de viață mai mică de 6 luni sau 12 luni dacă suferă de o boală neurodegenerativă.

Trebuie să facă trei solicitări, inclusiv una în scris. Trebuie să fie apoi evaluată de doi medici cu experiență, dintre care unul specialist, pentru a-i determina eligibilitatea.

Dacă persoana este eligibilă, i se vor prescrie medicamente pe care trebuie să le păstreze într-o „cutie încuiată” până la un moment pe care îl alege. Dacă nu-și poate administra singur medicamentele fatale, un medic îi poate administra o injecție letală.

Australia de Vest, Australia de Sud și Tasmania s-au alăturat de atunci statului Victoria în legalizarea morții voluntare asistate. În septembrie 2021, Queensland a devenit a cincea jurisdicție australiană care a permis eutanasierea voluntară.

Moartea voluntară asistată va fi limitată la persoanele cu o afecțiune avansată și progresivă care provoacă suferințe intolerabile și care se așteaptă să provoace moartea în decurs de un an.

Statele Unite ale Americii

Mai multe state oferă acum opțiunea morții asistată legal. Oregon, Washington, Vermont, California, Colorado, Washington DC, Hawaii, New Jersey, Maine, Montana și New Mexico au toate legi sau hotărâri judecătorești care permit sinuciderea asistată de medic pentru pacienții cu boli terminale.

Medicii pot scrie pacienților o rețetă pentru medicamentele fatale, dar un profesionist din domeniul sănătății trebuie să fie prezent atunci când sunt administrate.

Toate statele necesită o perioadă de așteptare de 15 zile între două cereri orale și o perioadă de așteptare de două zile între o cerere scrisă finală și procurarea medicamentelor de pe rețetă.

Franţa

Sedarea paliativă, în care cineva poate cere să fie sedat profund până la moarte, este permisă în Franța, dar moartea asistată nu este legală.

În aprilie 2021, o propunere de legalizare a morții asistate pentru persoanele cu boli incurabile a fost blocată în parlamentul francez.

Noua Zeelandă

În octombrie 2020, Noua Zeelandă a votat pentru legalizarea eutanasiei. Legea, care a intrat în vigoare în noiembrie 2021, dă persoanelor cu boli terminale cu mai puțin de șase luni de trăit oportunitatea de a alege moartea asistată dacă primesc aprobarea a doi medici.

ADVERTISEMENT