News

Combinatul din România care își suspendă activitatea. Mii de angajați ar putea rămâne fără locul de muncă. ”Nu putem să funcționăm în pierdere”

Unul dintre cele mai importante combinate din România și-a suspendat activitatea. Unul dintre cele mai grave efecte va fi resimțit în agricultură
09.12.2023 | 15:00
Combinatul din Romania care isi suspenda activitatea Mii de angajati ar putea ramane fara locul de munca Nu putem sa functionam in pierdere
Combinatul Azomureș și-a suspendat din nou activitatea Sursa foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Azomureș, combinatul care este cel mai important producător de îngrășăminte folosite la noi în țară, și-a suspendat din nou activitatea. Cei care resimt cel mai dur această decizie sunt fermierii.

Combinatul din România care își suspendă activitatea

Producția combinatului Azomureș se situa la undeva în jur de două milioane și jumătate de tone de îngrășăminte, din care, mai bine de jumătate ajungeau pe piața românească unde acopereau 50% din suprafețele cultivate.

ADVERTISEMENT

”Am oprit practic producția de amoniac, amoniac pe care îl obţinem din gazul natural ca materie primă”, a declarat Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureș, potrivit Observator.

Deși combinatul, care a demarat producția în luna octombrie, a funcționat timp de două luni la capacitate maximă, producția a fost suspendată din cauza prețului nesustenabil al gazului.

ADVERTISEMENT

”În momentul de față, prețul gazului natural este cu 40% mai mult față de acea perioadă. Din punct de vedere economic, această situație nu este acceptabilă și nu putem să funcționăm în pierdere”, a mai precizat Ovidiu Maior.

Impactul asupra agriculturii riscă să fie unul catastrofal. Costurile cu îngrășământul ar ajunge cu 30 de euro mai mult pentru fiecare tonă achiziționată din import.

ADVERTISEMENT

”Nu e un lucru bun. Noi, ca sa acoperim suprafața asta, mai ales în centru, ne costă foarte mult logistica să aducem marfa numai din port, adică înseamnă 100-150 de lei pe tonă, 30 de euro, costuri care sunt în plus”, a explicat Botezat Aurelian, un fermier din Brâncovenești, județul Mureș.

Reprezentanții combinatului Azomureș vor să tragă un semnal de alarmă, susținând că, în lipsa unui ajutor din partea statului, agricultura și industria românească ar putea fi afectată în curând de o criză.

ADVERTISEMENT

“Azomureş, un important producător român de îngrăşăminte, a oprit producţia de amoniac şi îngrăşăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici şi a lipsei de acţiune a autorităţilor, care afectează negativ marea industrie locală. 

Impactul negativ atât asupra industriei, cât şi asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităţilor să susţină industria de îngrăşăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată”, a precizat Azomureş într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT