News

Comercializarea uleiurilor esențiale, pusă în pericol de un obscur regulament european. Cum ar fi fost afectați consumatorii români

Fără intervenția Parlamentului European prețurile produselor cosmetice, inclusiv în România, ar fi putut crește exponențial, arată într-o analiză cercetătorul Emil Pânzaru
31.10.2023 | 14:14
Comercializarea uleiurilor esentiale pusa in pericol de un obscur regulament european Cum ar fi fost afectati consumatorii romani
Uleiurile esențiale sunt folosite în industria cosmetică. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană este vocea cetățenilor săi, inclusiv în România. Cea mai recentă ilustrare vine dintr-un domeniu la care mulți nu s-ar aștepta – uleiuri esențiale.

Industria uleiurilor esențiale, pusă în pericol

În data de 4 octombrie, membrii Parlamentului European au adoptat o nouă legislație care modifică regulamentele europene privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea produselor pe piață. Vechea categorie confuză a „amestecurilor care conțin mai mult de o singură substanță” dispare din calcul.

ADVERTISEMENT

Extrasele naturale şi inofensive din plante vor fi corect grupate sub numele de „substanțe de origine botanică naturală”. Regula proaspăt introdusă completează două legi existente, (UE)1107/2009 şi (UE) 528/2012 referitoare la insecticide organice.

Decizia Parlamentului anulează hotărârea unilaterală a Agenției Chimice a Uniunii Europene (ACUE). ACUE susține aşa-numita „abordare concentrată pe hazard” prioritizând securitatea absolută.

ADVERTISEMENT

Practic vorbind, dacă o singură moleculă dintr-o substanţă ar putea fi periculoasă sub condiţii ipotetice de laborator, atunci substanţa respectivă va fi supusă unui set de măsuri punitive. Fiind puse la un loc cu tot soiul de compoziţii artificiale periculoase, uleiurile esenţiale ar fi fost distribuite sub reguli foarte stricte (în cel mai bun caz) sau scoase de pe piaţă cu totul (în cel mai rău scenariu).

Din fericire, şi spre deosebire de ACUE, Parlamentul European nu a pierdut din vedere interesele statelor membre. Multe ţări europene sunt printre cele mai importante producătoare de extrase naturale de pe glob.

ADVERTISEMENT

Două exemple de remarcat sunt Bulgaria, ţara celebrei văi Kazanlak care exportă ulei de trandafir în valoare de 92 milioane de euro, şi Franţa, al treilea exportator de lavandă din lume (ajungând la 458 milioane de euro). România nu se numără printre jucătorii majori în această industrie.

Cu toate acestea, economia românească beneficiază de piaţa europeană de cosmetice, care piaţă nu ar putea exista fără uleiuri esenţiale. Nu mai puţin de nouă sute nouă zeci şi două de arome şi emulsii fac posibile şampoanele, deodorantele, trusele de machiaj şi alte cosmetice pe care românii le folosesc zilnic. Românii cheltuie 1,5 miliarde de euro anual pe astfel de produse. Mulțumită Parlamentului European, acest număr va continua să crească cu 2,4% până în 2026, contribuind la prosperitatea noastră, a afacerilor aferente şi-a celorlalte state membre.

ADVERTISEMENT

Produsele cosmetice s-ar fi putut scumpi

Prin decizia sa, Parlamentul European mai arată că nu ignoră criza inflaţionară cu care se confruntă românul obişnuit. Rata inflaţiei în România s-a menţinut la o rată ridicată de 9,3% în August 2023, mult peste rata zonei euro de 5,2%. Ţara noastră era deja pe ultimul loc la capitolul venit disponibil din Uniunea Europeană. Dar, atâta timp cât inflaţia (şi astfel, preţurile generale) rămâne ridicată, va fi din ce în ce mai greu oricui să economisească bani sau chiar să-şi permită bunuri esenţiale.

În acest context, regulamentele ACUE ar fi făcut obiectele uzuale şi mai puţin accesibile oricui, amplificând efectele inflaţiei şi suferinţa populaţiei. Gestul politicienilor europeni garantează siguranţa economică a milioane de români.

Noua legislaţie este doar începutul. Pentru ca legea să intre în vigoare, Parlamentul European ar trebui să intre în trialog instituţional cu membrii Comisiei Europene şi a Consiliului European. România, Spania (președintele Consiliului European din august 2023), Franţa, Bulgaria şi celelalte state membre trebuie să încurajeze acest demers în interesul lor şi a tuturor cetăţenilor europeni.

De asemenea, politicienii europeni şi români sunt în poziţia să impună reguli mai bune Agenţiei Chimice. Prioritatea este schimbarea „abordării concentrate pe hazard” într-o metodologie realistă şi echilibrată. O abordare bazată pe risc şi nu pe hazard ar calcula nivelul de expunere real la pericol a consumatorului şi ar pune în balanţă costurile economice şi sociale ale oricărei restricţii.

Pe viitor, ACUE trebuie să ia în considerare articolele care arată că uleiurile esențiale sunt perfect sigure pentru persoanele şi mediul din jurul nostru şi să solicite studii asupra impactului socio-economic a regulamentelor de mediu. Numai aşa poate să respecte nevoile şi dorinţele consumatorilor de rând.

 

Autorul acestui text, Emil Pânzaru, este manager pe cercetare la Consumer Choice Center, unde luptă pentru libertatea consumatorilor din toată lumea. Articolele sale anterioare acoperă o gamă largă de probleme politice, de la chestiuni de securitate energetică şi până la politicile publice privind fumatul. Articolele sale anterioare au apărut în publicații precum Adevărul, Brussels Times, Parliament Magazine şi European Scientist.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei...
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei mai mulți turiști în Cheile Turzii
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Dacia pregătește concedieri voluntare. Până la 40.000 de euro pentru cine pleacă de...
Dacia pregătește concedieri voluntare. Până la 40.000 de euro pentru cine pleacă de bunăvoie
Românul care a fost declarat mort, dar a supravieţuit! A suferit 10 stopuri...
Românul care a fost declarat mort, dar a supravieţuit! A suferit 10 stopuri cardiace, dar şi-a revenit miraculos!
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
BANII au intrat deja în CONTURI! Simona Bucura-Oprescu a ANUNȚAT
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Cum să cureți mobila din bucătărie. Ai nevoie doar de câteva ingrediente
Cum să cureți mobila din bucătărie. Ai nevoie doar de câteva ingrediente
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și...
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și pare ruptă din basme. Nu are electricitate și nici apă curentă sau gaze
Atac rusesc la granița cu România. Video înfricoșător: „Mi s-a zguduit toată casa!”
Atac rusesc la granița cu România. Video înfricoșător: „Mi s-a zguduit toată casa!”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro