News

Compania care a reinventat munca de acasă își cheamă angajații la birou. Ce spun studiile despre astfel de decizii

Zoom, o fostă favorită a erei muncii de acasă, îi cheamă pe angajați înapoi la birou. Studiile arată că programul flexibil, e cheia succesului
08.08.2023 | 17:33
Compania care a reinventat munca de acasa isi cheama angajatii la birou Ce spun studiile despre astfel de decizii
Studiile arată că angajații preferă munca hibridă Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Angajații care locuiesc în apropierea unui birou Zoom trebuie să fie la fața locului două zile pe săptămână, a declarat un purtător de cuvânt al companiei care a reinventat munca de acasă.

Compania care a reinventat munca de acasă își cheamă angajații la birou

O “abordare hibridă” este cea mai eficientă pentru Zoom, a spus purtătorul de cuvânt al companiei care a reinventat munca de acasă, deoarece va fi “într-o poziție mai bună pentru a ne folosi propriile tehnologii, pentru a continua să inovăm și pentru a ne sprijini clienții globali”, relatează TIME.

ADVERTISEMENT

Software-ul de videoconferință omonim al companiei a fost un succes răsunător al pandemiei, deoarece industrii întregi au fost nevoite să comunice virtual.

De la ridicarea restricțiilor, multe companii din diferite domenii au crescut timpul pe care angajații trebuie să îl petreacă la fața locului. Cu toate acestea, multe birouri rămân puțin folosite și există semne că unele roluri ar putea rămâne la distanță. De asemenea, anunțurile pentru locuri de muncă la distanță au înregistrat o tendință de creștere.

ADVERTISEMENT

Zoom preferă munca hibridă

Zoom însuși s-a luptat să continue să crească într-o lume post-pandemică. În timp ce prețul acțiunilor sale a crescut de cinci ori din martie până în octombrie 2020, acțiunile s-au retras de atunci la nivelurile de dinainte de pandemie.

Într-un efort de a resuscita creșterea, Zoom dezvoltă o suită mai largă de instrumente software pentru întreprinderile mari, inclusiv produse de colaborare la birou. Aceasta a investit în compania Anthropic pentru a include inteligența artificială în software-ul său de gestionare și automatizare a cererilor de servicii pentru clienți.

ADVERTISEMENT

În timp ce mulți directori executivi doresc ca angajații să revină la cinci zile pe săptămână, “cred că munca hibridă va rămâne”, a declarat directorul executiv Eric Yuan în timpul unei teleconferințe privind câștigurile din luna mai. “Cred că munca hibridă aduce un alt tip de oportunitate uriașă pentru noi.”

Companiile care cer prezența la birou, dificultăți de recrutare

Începutul anului 2023 a adus sfârșitul unor politici de lucru la distanță, iar mai multe companii americane au anunțat că vor cere angajaților să vină mai des la birou. Angajații s-au plâns și au existat unele dovezi anecdotice că obligativitatea prezenței la birou au costat companiile angajați buni, care au ales să plece în altă parte.

ADVERTISEMENT

Acum, dovezile că lipsa de flexibilitate poate dăuna pe termen lung sunt din ce în ce mai puternice. Companiile cu politici de lucru flexibile se dezvoltă mai rapid decât cele care cer ca oamenii să fie la birou cu normă întreagă, potrivit The Flex Index, publicat la 18 iulie, care colectează date de la peste 4.500 de companii cu 30.000 de locații și care angajează peste 100 de milioane de persoane la nivel global.

Mai exact, în ultimul an, companiile – indiferent de mărimea lor – care sunt complet flexibile au adăugat locuri de muncă cu o rată de peste două ori mai mare decât companiile care erau cu normă întreagă la birou.

“Pare destul de clar că firmele care lucrează cu normă întreagă la birou atrag mai greu talentele decât cele care oferă un anumit nivel de flexibilitate”, spune Rob Sadow, CEO și co-fondator al Scoop, compania de tehnologie care publică raportul, citat de TIME.

Companiile care oferă flexibilitate, creșteri mai rapide

Chiar și companiile care oferă un anumit nivel de flexibilitate, fie că este vorba de două sau trei zile de lucru de acasă, au crescut mai rapid decât cele care le cer angajaților să lucreze cu normă întreagă la birou.

În rândul companiilor care au între 500 și 5.000 de angajați, de exemplu, companiile structurate hibrid (adică cele care le cer angajaților să vină în anumite zile, dar nu și în altele) au înregistrat o creștere a numărului de angajați de 4,6% pe parcursul anului, în timp ce companiile complet flexibile de această dimensiune au crescut cu 4,5%. Prin comparație, companiile cu normă întreagă la birou de această mărime au crescut doar cu 2,1%.

Desigur, creșterea numărului de angajați nu este neapărat un indicator pentru sănătatea financiară a unei companii. Dar, în această economie, cu o rată a șomajului extrem de scăzută și cu unele industrii care încă raportează războaie pentru talente, companiile care fac angajări sunt, de obicei, cele care își cresc veniturile, spune Sadow.

A permite angajaților să lucreze la distanță are și dezavantaje. Un studiu publicat la începutul lunii iulie a constatat că angajații care lucrează la distanță sunt cu aproximativ 10% mai puțin productivi decât cei care sunt la birou cu normă întreagă.

Cercetarea a sugerat că lucrătorii complet la distanță pot avea probleme în a se motiva singuri și sunt uneori mai distrași la ședințe, deoarece fac mai multe lucruri în același timp.

Totuși, aceeași cercetare arată că munca hibridă nu are nicio asociere cu o productivitate mai scăzută.

ADVERTISEMENT
Tags: