News

Compania care urma să exploateze aurul de la Roșia Montană a învins Fiscul român în instanță. Cum s-a ajuns în această situație

Compania canadiană Gabriel Resources urma să exploateze aurul de la Roșia Montană prin intermediul firmei Roșia Montană Gold Corporation SA.
05.02.2024 | 17:34
Compania care urma sa exploateze aurul de la Rosia Montana a invins Fiscul roman in instanta Cum sa ajuns in aceasta situatie
Situl de la Roșia Montană a intrat în Patrimoniul cultural UNESCO. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Compania canadiană Gabriel Resources Ltd, acționar majoritar al firmei Roșia Montană Gold Corporation SA, a dat în judecată România, în iunie 2017, la un  tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de ordinul a miliarde de dolari pentru că guvernul român nu a aprobat exploatarea minei de aur. Prin actele depuse la dosar, Gabriel Resources a solicitat despăgubiri de aproximativ două miliarde de euro.

ANAF a somat compania să plătească 27 milioane lei

Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale a declarat procedura închisă pe 14 septembrie 2023, iar termenul din dosar este pe 10 februarie 2024, când se așteaptă ca România să piardă acest proces cu o miză financiară enormă.

ADVERTISEMENT

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a hotărât, în iulie 2021, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol, astfel că este interzis orice proiect de exploatare minieră. Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), subsidiara din România a Gabriel Resources, a mai avut probleme cu autoritățile din România.

În vara lui 2016, ANAF a somat RMGC să plătească 27 de milioane lei reprezentând rambursări de TVA către companie pentru achiziția unor servicii în 2011-2016. Fiscul nu a considerat justificate aceste plăți ale TVA. În septembrie 2016, ANAF a decis să anuleze procedura de executare silită a RMGC pentru rambursarea de TVA. În 2017, Fiscul a efectuat un nou control și a demarat procedurile de executare silită. Tot în 2017, compania a câștigat în instanță procesul cu autoritățile fiscale române, fiind vorba despre două dosare de executare silită, unul la Curtea de Apel Alba Iulia, celălalt la Judecătoria Câmpeni.

ADVERTISEMENT

Ulterior, RMGC a dat în judecată autoritățile fiscale pentru restituirea cauțiunii plătite de companie în procesele de executare silită, în valoare de 40.395 lei. Conform datelor consultate de FANATIK, RMGC a chemat în instanță Administrația Județeană a Finanțelor Publice Mureș, la Curtea de Apel Alba Iuia, pe 21 martie 2022, și ANAF – DGRFP Brașov – AJFP Alba- Serviciul fiscal orășenesc Câmpeni, la Judecătoria Câmpeni, pe 13 octombrie 2022.

În 2019, recursul Fiscului a fost respins definitiv

RMGC a arătat în instanță ordinul de plată din 10 august 2017, constituind cauţiunea stabilită prin raportare la valoarea obiectului executării, apoi a arătat că Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat executarea silită emisă de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş și că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, prin decizia din 28.02.2019, a respins recursul formulat de Fisc.

ADVERTISEMENT

În instanță, avocații RMGC au arătat că, potrivit articolului 1064 Cod de procedură civilă, cauţiunea depusă se va restitui, la cerere, după soluţionarea prin hotărâre definitivă a procesului în legătură cu care s-a stabilit cauţiunea, respectiv după încetarea efectelor măsurii pentru care aceasta s-a depus.

De asemenea, conform aceluiași articol, cauţiunea se restituie celui care a depus-o în măsura în care asupra acesteia cel îndreptăţit nu a formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite până la împlinirea unui termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii sau, după caz, de la data încetării efectelor măsurii.

ADVERTISEMENT

Instanța a hotărât restituirea cauțiunii

Avocații au mai arătat că, având în vedere soluționarea definitivă a procesului în legătură cu care s-a stabilit cauțiunea, cauţiunea depusă în scopul garantării sumelor stabilite cu titlu de obligaţii fiscale prin actul administrativ contestat nu se justifică, astfel că, încetând raţiunile pentru care s-a fixat de către instanţă şi achitat de către reclamantă cauţiunea, se impune restituirea acesteia.

De asemenea, s-a reținut și împrejurarea că autoritățile fiscale nu au formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite în termenul de 30 de zile prevăzut de lege. Pe 30 martie 2022, Curtea de Apel Alba Iulia a admis cererea RMGC, astfel că a dispus restituirea cauţiunii în sumă de 40.395,00 lei, consemnată cu recipisa de consemnare din data de 16.08.2017, depusă în dosarul nr. 591/57/2017 al Curții de Apel Alba Iulia.

În celălalt dosar consultat de FANATIK, Judecătoria Câmpeni a argumentat că, pe baza probelor prezentate în cauză şi a argumentelor indicate de către RMGC, se constată că cererea de restituire este întemeiată în condiţiile în care cererea de suspendare a executării silite a fost respinsă pe considerentul că aceasta nu mai putea invoca un interes legitim să invoce o astfel de pretenţie, în prealabil o altă instanţă dispunând aceleaşi măsuri şi totodată reclamanta nu figurează cu obligaţii fiscale neachitate, astfel că a dispus restituirea cauţiunii în suma de 40.395 lei.

ADVERTISEMENT