News

România trebuie să plătească două miliarde de euro în procesul Roşia Montana. Marcel Ciolacu: “M-am obişnuit cu notele de plată pentru tâmpeniile altora”

România riscă să plătească miliarde de euro despăgubiri companiei Gabriel Resources, după ce țara noastră ar fi pierdut procesul pentru Roșia Montană.
01.02.2024 | 12:49
Romania trebuie sa plateasca doua miliarde de euro in procesul Rosia Montana Marcel Ciolacu Mam obisnuit cu notele de plata pentru tampeniile altora
România trebuie să plătească două miliarde de euro în procesul Roşia Montana. Marcel Ciolacu: "M-am obişnuit cu notele de plată pentru tâmpeniile altora"
ADVERTISEMENT

Avocații se așteaptă ca România să piardă pe 10 februarie procesul intentat de Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul faimos de acum 11 ani. Roșia Montană a fost în cele din urmă introdusă în patrimoniul UNESCO, astfel că aurul va rămâne acolo îngropat pe vecie, fără ca nimeni să poată să-l exploateze.

România trebuie să plătească două miliarde de euro în procesul Roşia Montana

Conform Digi 24, Marcel Ciolacu și echipa sa de experți se așteaptă ca țara noastră să plătească 2 miliarde de euro despăgubiri, cel puțin. Cu toate acestea, surse apropiate premierului au anunțat că cei care trebuie să plătească ar fi ”Dacian Cioloș și cei care au provocat scandalul Roșia Montană”.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care țara noastră are oricum mari probleme cu deficitul bugetar, această cheltuială nu le va pica cu siguranță bine celor care conduc, momentan, țara. Gabriel Resources solicita inițial despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari, iar procedura a fost închisă după un comunicat din septembrie, semnat de tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Compania a inițiat arbitrajul în fața ICSID în iulie 2015, în temeiul tratatelor bilaterale de investiții Canada-România și Regatul Unit-România, ca urmare a refuzului ilegal al României de a autoriza proiectul minier de la Roșia Montană din România”, a transmis compania în acel moment. Sentința va fi dată pe 10 februarie.

ADVERTISEMENT

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în 2013 pentru Roșia Montană

Acum 11 ani, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus total zona. Cel care a adoptat proiectul a fost Guvernul Ponta, însă în cele din urmă cei care ar fi visat să exploateze aurul au fost interziși în zonă, astfel că au cerut miliarde de euro despăgubiri.

Zăcământul de la Roșia Montană ar conține 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, conform Gabriel Resources, la o valoare de 16 miliarde de dolari. Problema e că metalele prețioase se extrag cu ajutorul cianurilor, astfel că întreg ecosistemul ar fi fost distrus. Trebuie menționat că statul român ar fi primit 6% din banii obținuți din acea exploatare. Roșia Montană a fost introdusă în vara lui 2021 în patrimoniul UNESCO.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu a reacționat în cazul procesului pierdut cu Roșia Montană

În replică, premierul Marcel Ciolacu a transmis că ”s-a obișnuit” să plătească pentru ”tâmpeniile altora”. Acum, Guvernul așteaptă ca pe 10 februarie să ajungă decizia definitivă referitor la Roșia Montană. Marcel Ciolacu a promis că va prezenta public toate documentele din care reiese cine a greșit în acest proces.

“M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. După vaccinuri… astăzi fac o şedinţă de Guvern ca să contractăm o firmă de avocaţi ca să ne putem apăra ca şi alte state din Uniunea Europeană (în speța Pfizer – n.r). Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană.

ADVERTISEMENT

Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul. În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces.

Întâi şi întâi să vedem, instanţa, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă”, a adăugat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT