News

Companiile aeriene, măsuri împotriva personalului nevaccinat contra COVID. Ce riscă cei care nu se imunizează

Delta Airlines impune o taxă de 200 de dolari personalului nevaccinat. SWISS face imunizarea obligatorie.
27.08.2021 | 14:35
Companiile aeriene masuri impotriva personalului nevaccinat contra COVID Ce risca cei care nu se imunizeaza
ADVERTISEMENT

Tot mai multe organizații își propun să aibă angajați vaccinați împotriva infecției cu noul coronavirus și recurg la diverse strategii. De la taxe suplimentare sau nedecontarea concediului medical până la bonusuri ori impunerea vaccinării obligatorii.

Companiile aeriene, măsuri împotriva personalului nevaccinat contra COVID. Ce riscă cei care nu se imunizează

A treia cea mai mare companie aeriană americană, Delta, va impune o suprataxă lunară de 200 de dolari angajaților care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19. De asemenea, va plăti concediul medical doar celor complet imunizați care contractează COVID.

ADVERTISEMENT

Ed Bastian, șeful companiei, a spus că această măsură va ajuta la stoparea răspândirii agresive a coronavirusului, în această perioadă în care numărul infecțiilor este în creștere în SUA.

Este cea mai recentă încercare a unei mari firme de a încuraja personalul să se vaccineze.

Într-o notă adresată personalului, Bastian a declarat că taxa suplimentară se va aplica de la 1 noiembrie personalului înscris în planul său de asigurări medicale, ceea ce înseamnă că majoritatea celor 75.000 de angajați vor fi afectați.

ADVERTISEMENT

El a precizat că spitalizarea medie pentru COVID-19 costă acum Delta 50.000 de dolari de persoană, cost ce nu poate fi suportat.

”Această suprataxă va fi necesară pentru a aborda riscul financiar pe care decizia de a nu se vaccina îl creează pentru compania noastră”, a spus el. ”În ultimele săptămâni de la apariția variantei B.1.617.2 (varianta Delta n.r.), toți angajații Delta care au fost spitalizați cu COVID nu au fost complet vaccinați.”

ADVERTISEMENT

De la 30 septembrie, personalul Delta nevaccinat va trebui, de asemenea, să facă teste COVID săptămânale și să poarte măști în toate spațiile interioare ale companiei.

În prezent, toți angajații companiei aeriene americane trebuie să poarte măști la bordul aeronavelor, dar măsura nu se aplică în birourile companiei.

ADVERTISEMENT

Firmele americane încearcă o serie de abordări pentru a încuraja personalul să se vaccineze pe măsură ce varianta Delta a coronavirusului copleșește țara.

Unele companii, cum ar fi United Airlines, Goldman Sachs și giganții tehnologici Microsoft și Google, au anunțat personalul că trebuie să fie pe deplin imunizat pentru a reveni la muncă.

Gigantul de investiții Vanguard a oferit personalului vaccinat un bonus de 1.000 USD, în timp ce Amazon și Apple nu au nicio politică în vigoare.

Miercuri, banca de investiții Credit Suisse a declarat că va cere tuturor angajaților nevaccinați să lucreze de acasă începând cu 7 septembrie. La fel ca alte companii, a întârziat, de asemenea, o întoarcere completă la birou până în octombrie.

Acțiunea Delta Airlines vine în timp ce transportatorii americani luptă pentru a restabili încrederea după o scădere accentuată a cererii în timpul pandemiei.

Veniturile companiei aeriene generate de pasageri au fost de 5,3 miliarde de dolari în cele trei luni până la 30 iunie – în scădere cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2019, înainte de începerea crizei.

SWISS, vaccinare obligatorie pentru personalul de zbor

Compania suedeză de transport aerian internațional a anunțat că introduce obligativitatea imunizării împotriva COVID-19 pentru ansamblul personalului de zbor.

“Facem vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie pentru întregul nostru personal de zbor începând cu jumătatea lunii noiembrie, din motive operaționale și în îndeplinirea obligației noastre de a ne proteja angajații.

O gestionare organizațională separată a membrilor echipajului vaccinați și nevaccinați și complexitatea crescută a listelor implicate ar face imposibilă asigurarea unor operațiuni de zbor robuste și fiabile continuate pe termen lung.

De asemenea, în calitate de companie aeriană care operează la nivel global și având în vedere disponibilitatea suficientă a vaccinurilor contra COVID eficiente, dorim să ne îndeplinim pe deplin datoria de a avea grijă de personalul aeronavelor”, a scris compania pe contul oficial de Facebook.

Pentagonul introduce obligativitatea imunizării contra COVID pentru militari

Pentagonul impune obligativitatea ca membrii serviciului militar american să fie complet vaccinați împotriva COVID-19 la scurtă vreme după ce Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat pe deplin vaccinul Pfizer/BioNTech.

„După o consultare atentă cu experți medicali și conducerea militară și cu sprijinul președintelui, am stabilit că vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 este necesară pentru a proteja forțele armate și pentru a apăra poporul american”, a declarat ministrul apărării, Lloyd Austin.

În memorandum, Austin a spus că îndeamnă serviciile Departamentului Militar să înceapă imediat vaccinarea completă a tuturor membrilor Forțelor Armate sau în rezervă, inclusiv Garda Națională, care nu sunt încă complet vaccinați.

Austin a spus că secretarii departamentelor militare ar trebui să impună termene ambițioase de implementare și vor raporta periodic cu privire la finalizarea vaccinării.

Ministrul apărării a trimis nota marți liderilor Pentagonului, comandanților comandamentelor de luptă și Agenției de Apărare și ai Directorilor de activitate pe teren ai Departamentului de Apărare.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că 68% din forțele active sunt complet vaccinate, estimându-se că peste 76% au primit prima doză de vaccin împotriva COVID-19.

“Ministrul și-a arătat clar așteptările față de departamentele militare că dorește ca aceștia să se mobilizeze aici și să vaccineze trupele cât mai repede posibil”, a declarat Kirby reporterilor.

Deocamdată, acest vaccin obligatoriu va fi doar Pfizer.

Membrii forțelor armate care participă activ la studiile clinice privind vaccinul contra COVID-19 sau cu motive religioase sau cu o afecțiune preexistentă și sfătuiți de către un medic să nu primească vaccinul vor fi scutiți de obligativitate.

Întrebat despre membrii serviciului care refuză să primească vaccinul, Kirby a spus că individul va avea ocazia să stea cu un medic și conducerea lor militară pentru a vorbi despre riscurile pe care obiecția lor le va impune unității, forței și colegilor lor.

Comandanții sunt așteptați să folosească „o gamă largă de instrumente” pentru a ajuta „acești indivizi să ia decizia corectă„ cu excepția măsurilor disciplinare, a spus Kirby.

“Este un ordin legal. Anticipăm pe deplin că soldații noștri vor urma ordine legale”, a spus el. „Când ridici mâna dreaptă și depui jurământul, te obligi să faci asta”.

Președintele Joe Biden anunțase la sfârșitul lunii trecute că ordonă Pentagonului să analizeze cum și când va adăuga vaccinul COVID-19 pe lista vaccinărilor militare obligatorii.

Dacă unul dintre vaccinuri nu ar fi primit autorizație completă până la jumătatea lunii septembrie, Austin plănuise să-i ceară lui Biden o derogare pentru a face obligatoriu ca toți membrii forțelor armate ale SUA să primească vaccinul.

ADVERTISEMENT