Life

Comuna din România care e decupată din filmele SF. Aici gunoiul se ridică doar pe bază de cod QR

Într-o comună din România, deșeurile menajere se ridică doar în baza unui cod QR pe care îl pot primi doar de la Primărie.
25.02.2024 | 10:15
Comuna din Romania care e decupata din filmele SF Aici gunoiul se ridica doar pe baza de cod QR
Într-o comună din România, deșeurile menajere se ridică doar în baza unui cod QR pe care îl pot primi doar de la Primărie / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ca în filmele science-fiction se întâmplă totul în comuna ultratehnologizată. Vine mașina de gunoi, scanează QR-ul din dreptul casei, iar abia apoi deșeurile menajere sunt ridicate. Nu e cod QR, gunoiul rămâne pe loc.

Care e comuna din România în care gunoiul se ridică pe bază de cod QR

O comună din Moldova pare să fie decupată din filmele sau cărțile SF. Mai exact, în comuna Miroslava din județul Iași, Primăria a decis să tehnologizeze și procedurile de ridicare ale deșeurilor menajere. Totul în baza unui cod QR.

ADVERTISEMENT

Sistemul este, evident, o premieră pentru județul Iași. Motivul introducerii codului QR pentru ridicarea deșeurilor este însă altul decât dorința edililor de a se întrece în tehnologizare. Mai exact, este vorba de banii pe care oamenii ”uită” să îi plătească.

Taxa pentru ridicarea deșeurilor menajere este, de cele mai multe ori, neplătită. Așa că, deși comuna are în jur de 33.000 de locuitori, doar 27.000 ar plăti taxa de gunoi. Așa că primarul comunei a fost nevoit să ia o decizie drastică, informează Antena 3.

ADVERTISEMENT

Când vine cineva să își plătească taxa de gunoi, primește un cod QR care dovedește asta. Codul QR este afișat la loc vizibil, în dreptul casei, iar când trece mașina de gunoi, este scanat pentru a vedea dacă e valabil și, desigur, i se ridică gunoiul. Dacă nu există cod, saci cu deșeuri rămân în dreptul porții.

România, probleme grave din cauza gunoiului

România este, conform statisticilor, codașa Europei când vine vorba de cum sunt tratate deșeurile. Mai exact, când vine vorba de reciclarea ambalajelor, românii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Conform statisticilor,  România are o rată de reciclare de 13.7% a deșeurilor municipale, cu 41.3% mai puțin decât ținta stabilită pentru anul 2025.

ADVERTISEMENT

De asemenea, țara noastră are o rată de reciclare de 57.9% a deșeurilor de ambalaje, cu 7.1% mai puțin decât ținta stabilită pentru 2025. Acesta este și motivul pentru care a fost introdus, printre altele, Sistemul Garanție-Returnare.

Prin acest sistem se dorește recuperarea și, desigur, reciclarea a 7 miliarde de ambalaje de băuturi anual. Sistemul include și o schemă de stimulare financiară în cazul returului ambalajelor de băuturi. Mai exact, returnarea a 50 de bani pentru fiecare ambalaj introdus în sistem.

ADVERTISEMENT

În cazul în care România nu va atinge țintele stabilite, țara noastră riscă sancțiuni din partea organismelor europene. Acesta este și motivul pentru care se acordă o atât de mare atenție felului în care este sortat și ridicat gunoiul menajer, iar localitățile au grijă să găsească soluții pentru ca fiecare cetățean să plătească taxa.

ADVERTISEMENT