Comuna din România în care se găsesc nu mai puțin de 5 mii de vaci. Cât de departe e de primul oraș și ce se întâmplă cu laptele. Oamenii din zonă duc tradiția mai departe, cu toate că munca nu este deloc ușoară.
Localitatea românească unde sunt crescute circa 5.000 de vaci. La ce distanță se află de oraș și ce fac oamenii cu laptele. Majoritatea bovinelor fac parte din rasa Bălțata Românească și sunt crescute pentru lapte.
Comuna în care oamenii au în gospodărie foarte multe vaci se numește Cața, care se situează la o distanță de 50 de kilometri față de municipiul Brașov. Acest lucru îi face pe agricultori să dea materia primă la procesator.
Totul se face prin intermediul unei asociații, care ulterior dă laptele către fabricile producătoare de produse lactate. Din păcate, prețurile nu sunt deloc bune când vine vorba de laptele produs de oameni, deși sunt mai mari iarna decât primăvara.
Fluctuația de costuri nu este deloc benefică acestor crescători de vaci. Mulți oameni spun că nu fac nicio afacere, mai ales că în sezonul rece este perioada în care vacile aduc pe lume viței, aspect care împuținează laptele.
Acesta este motivul pentru care oamenii din comună ajung să se bazeze în cea mai mare parte pe agricultură pentru a avea un venit constant. Dezvăluirea a fost făcută de Ferencz Jozsef Robert, care are în prezent 35 de hectare de teren și 30 de vaci de lapte.
„Noroc cu banii pe care-i mai luăm de la APIA că altfel era foarte greu. Bine, dacă nu faci treaba, nu iei nimic, dar dacă nu aveam banii ăștia foarte greu era. APIA e ajutor mare”, a declarat Ferencz Jozsef Robert, conform agrointel.ro.
Bărbatul a mai declarat că în 2023 s-a înțeles cu procesatorul pentru lapte la 1,40 lei pe litru. Anul acesta speră că prețul va urca la 2 lei pe litru. Toamna, când laptele este mai gras, fermierul face caș și telemea pentru iarnă, pentru familia sa.
„Aici nu e cum e la oraș, să fie aproape fermierii să ducă lapte la abonați. La noi nu. Aici – dacă la prima casă nu e vacă, la următoarea sigur e și atunci suntem obligați să dăm la procesatori laptele.
Ferma visurilor mele e tot de lapte – 50 de vaci cu sală de muls, cu curățare automată, furajare în mijloc… Ăsta este idealul meu”, a mai spus crescătorul de vaci, pentru sursa menționată mai sus.