News

Comuna din România unde adulții își continuă școala. Anamaria, o femeie de 31 de ani, a terminat recent clasa a opta: „Nu e o rușine”

Adulții din această comună au șansa de a reveni la școală. Programul înființat de autoritățile locale și cadrele didactice.
27.01.2024 | 13:28
Comuna din Romania unde adultii isi continua scoala Anamaria o femeie de 31 de ani a terminat recent clasa a opta Nu e o rusine
Comuna din România unde adulții își continuă școala. Colaj Fanatik/ Foto captură Observator/Hepta
ADVERTISEMENT

Comuna din România unde adulții își continuă școala, după ce au abandonat studiile din diverse motive. Au fost înființate două clase pentru aceste persoane, iar printre cei care au răspuns pozitiv inițiativei autorităților locale se numără și o femeie de 31 de ani.

Localitatea din România unde adulții își continuă școala

România continuă să aibă una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană. Cei mai mulți tineri decid să renunțe la studii din cauza sărăciei, dar și a excluziunii sociale, potrivit unui raport al Monitorului Social.

ADVERTISEMENT

Există o localitate din România unde autoritățile au decis să ia anumite măsuri cu scopul de a convinge oamenii să continue studiile. Vorbim de comuna Vipereşti, din județul Buzău, aici unde rata abandonului şcolar a scăzut cu 75%, în ultimele 12 luni.

Primarul și cadrele didactice din localitate s-au implicat activ în acest sens, arată Observator. Astfel, autoritățile au hotărât să ofere transport gratuit, rechizite și o masă caldă celor care studiază.

ADVERTISEMENT

„A doua șansă”, programul adresat localnicilor care vor să revină la școală

În acest fel, mulți copii au renunțat la ideea de a abandona școala. Mai mult, directorul școlii din comuna Viperești a pus bazele unui program intitulat „A doua șansă”. Prin intermediul acestuia, adulții care au abandonat studiile pot reveni în băncile unității de învățământ.

De asemenea, profesorii au mers din casă în casă pentru a anunța localnicii cu privire la acest program. În acest fel, au fost înființate două clase de nivel primar, cu 16 cursanți, iar una de nivel secundar, tot cu 16.

ADVERTISEMENT

„Am mers din casă în casă şi am întrebat oameniii dacă vor să-şi continue studiile. E nevoie de aceste studii, deoarece ei sunt plecaţi în mare parte afară. Ei au realizat că fără această diplomă de opt clase, nu pot face nimic”, a transmis Magda Oancea, directorul şcolii, potrivit sursei citate.

Printre localnicii care s-au înscris în acest program se numără Anamaria, o femeie de 31 de ani și mamă a patru copii. Ea a reușit să termine clasa a opta și își dorește ca și alți localnici să îi urmeze exemplu și să revină la școală.

ADVERTISEMENT

„Asta nu e o ruşine şi este o facilitate. E cel mai bine când mergi la şcoală. Având şansa şi oportunitatea doamnei directoare. Cu mare drag am acceptat”, a declarat femeia.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT