News

Comuna din România unde gazul iese din pământ. Țâșnește din fântâni și a provocat deja incendii

O comună din România este faimoasă pentru faptul că aici gazul iese din pământ, astfel că există mereu un risc foarte mare de incendiu, potrivit pompierilor.
04.03.2024 | 19:47
Comuna din Romania unde gazul iese din pamant Tasneste din fantani si a provocat deja incendii
Comuna din România unde gazul iese din pământ. Țâșnește din fântâni și a provocat deja incendii
ADVERTISEMENT

În aceste condiții, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Dolj anunță că emisiile spontante de gaze din comuna Calopăr, vor fi sub supraveghere permanentă, înainte ca Agenția Națională pentru Resurse Minerale să intervină. Agenția Națională pentru Resurse Minerale are calitatea de autoritate competentă în acest caz.

Comuna din România unde gazul iese din pământ.

Vineri, 1 martie, o casă a ars după explozia unei sobe, iar proprietarul a fost grav rănit. Totul a fost cauzat de aceste emisii de gaze. “În jurul orei 07.53, un apel pe 112 anunţa explozia unei sobe neurmată de incendiu, în com. Calopăr, sat Bâzdâna.

ADVERTISEMENT

La faţa locului s-a deplasat Secţia de Pompieri Segarcea cu 2 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un echipaj de prim ajutor medical şi echipajul CBRN. Urmare a exploziei produse a rezultat o victimă de sex masculin cu arsuri la nivelul feţei şi membrelor superioare, conştient şi cooperant, fiind transportată la spital”, a transmis ISU Dolj.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Dolj, CJSU Dolj a luat mai multe măsuri importante în acest caz. Printre acestea se numără asigurarea perimetrului în zona afectată şi interzicerea accesului neautorizat în interiorul acestuia, precum și supravegherea permanentă a locului evenimentului.

ADVERTISEMENT

”Continuarea monitorizării concentraţiei de gaz natural în zona evenimentului, precum şi verificarea prezenţei altor substanţe posibil a fi asociate emisiei de gaz natural prin efectuarea de măsurători periodice de echipa specializată a ISU Dolj”, este o altă prioritate a autorităților.

Autoritățile din Dolj încearcă să ia măsuri pentru a opri scurgerile de gaze

În consecință, autoritățile din sat vor găsi mai multe locații unde ar putea fi mutați locatarii puși în pericol, după care la fața locului vor ajunge specialiștii care vor lua măsuri pentru a opri emisia spontană de gaz natural. Totodată, autoritățile ”analizează” posibilitatea să cumpere un detector de gaz metan la nivelul SVSU Calopăr, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au constatat momentan că în aceste zile valorile de gaze au crescut semnificativ în jurul puțului, de mai mult de trei ori. Se pare că acea casă care sărise în aer se afla pe o pungă de gaze, astfel că nimic nu putea fi făcut pentru a preveni tragedia. Prefectul din Dolj a cerut specialiștilor să analizeze de urgență situația.

”Echipajul CBRN (intervenţie în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare) s-a deplasat duminică, la ora 09.30 în localitatea Bâzdâna, comuna Calopăr, pentru verificarea concentrației de CH4 în zona casei avariate. În urma măsurătorilor a rezultat o concentrație de 74% CH4 în zona puțului, 5,5% în zona beciului locuinței afectate și 5,5% CH4 în zona anexei aflată la circa 5 m de puț.

ADVERTISEMENT

La fața locului zona este balizată, sub supravegherea unui echipaj IPJ Dolj. Sâmbătă, la măsurători a rezultat o concentrație de 22% CH4 în zona puțului, 12% în zona beciului locuinței afectate și 4,5% CH4 în zona anexei!”, au transmis reprezentanții Prefecturii Dolj într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT